Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Kager › Vaniljekranse

Vaniljekranse (bagerens opskrift på vaniljekranse der ikke flyder ud)

billederesultat for bagerens vaniljekranse
4.8 fra 148 stemmer
Gå til opskrift
Del og send:
318
DELINGER
Facebook318PinterestSMSEmailMessenger
Indhold
  • Vaniljekranse
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på vaniljekranse
  • Tips
  • Sådan presser du dejen ud
  • Opbevaring
  • FAQ
  • Kommentarer

Vaniljekranse

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 148 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 10 minutter min
Tilb. tid: 8 minutter min
Samlet tid: 18 minutter min
En opskrift på de bedste vaniljekranse til jul fra bagermester Hardy Christensen. Kagerne laves med sprøjtepose, og flyder ikke ud i ovnen.
Antal: 45
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 250 g smør
  • 200 g sukker
  • 1 æg (ca. 50 gram)
  • 355 g hvedemel
  • 15 g vaniljesukker
  • 1 vaniljestang (kornene fra vaniljestangen)

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Fremgangsmåde

  1. Du skal bruge 250 g smør, der skal være meget blødt. Du kan eventuelt blødgøre det i mikroovnen, men det skal ikke smeltes Eller stil smørret frem ved stuetemperatur i god tid. Kom det i skålen til røremaskinen.
  2. Tilsæt også 200 g sukker, 1 æg, 355 g hvedemel, 15 g vaniljesukker og vaniljekorn fra 1 vaniljestang. Vaniljestangen kan også udskiftes med vaniljesukker, som du så samlet skal bruge 25 gram af.
  3. Rør dejen sammen med kagespartel, og det gør du ved laveste hastighed i tre minutter. Ikke længere tid.
  4. Tag dejen ud på køkkenbordet, og du har nu en ret blød dej.
  5. Kom den i en sprøjtepose med en stjernetyl i størrelsen 10 millimeter.
  6. Beklæd en bageplade med bagepapir, og sprøjt lange stænger på cirka 10 centimeter. Tip: Det kan være hårdt at sprøjte vaniljekransedej ud af en sprøjtepose, men et trick er, at du ikke skal holde for højt oppe på sprøjteposen. Jo tættere på stjernetyllen du presser dejen, jo nemmere er dejen at få ud. Så lad være med at presse øverst, men gør det cirka en tredjedel oppe fra tyllen. Så går det nemmere, og efterhånden kan du presse mere dej ned.
  7. Luk dem sammen til vaniljekranse, og du skal holde lidt afstand mellem vaniljekransene. Men da dejen stort set ikke falder sammen, ja så kan de stå rimelig tæt på hinanden.
  8. Bag de lækre vaniljekranse i en forvarmet ovn ved 200 grader over- og undervarme, og her skal de have cirka 8-10 minutter. Vaniljekransene er færdige når de er let gyldne. Bagetiden kan dog godt være lidt længere, da ovne varmer forskelligt. Men tag dem ud, når de gyldne og ser bagte ud.
  9. De færdigbagte kager stilles på en rist, hvor de køler af og bliver sprøde.
  10. Fortsæt på samme måde med resten af dejen.

Næringsindhold

Kalorier91kcalKulhydrater11gProtein1gFedt5gMættet fedt3gFlerumættet fedt0.2gEnkelumættet fedt1gTransfedt0.2gKolesterol16mgNatrium37mgKalium12mgKostfibre0.2gSukker5gVitamin A144IUCalcium3mgJern0.4mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Kom med din mening

Opskrift på vaniljekranse

Hvis du spørger mig, så er disse vaniljekranse de bedste jeg nogensinde har smagt.

Vaniljekransen er en klassisk julesmåkage, som gerne skal holde den fine form, afbages let gylden og være lækker sprød.

Opskriften giver ca. 45 vaniljekranse, og du kan også se fremgangsmåde i min video. Vær dog lige opmærksom på, at der skal bruges 250 gram blødt smør, selvom der står 200 gram i videoen. Det er en tastefejl.

Videoopskriften er også en smule anderledes end den skrevne her, hvor denne på siden er lidt nemmere at sprøjte ud. Men de er næsten identiske ellers.

Se flere opskrifter:

  • Brunkager
  • Håkonskager
  • Pebernødder
  • Sønderjyske fedtebrød
  • Mormors bedste klejner
  • Jødekager

Tips

Denne opskrift laves nemt med en sprøjtepose med stjernetyl og det kræver derfor ikke den store bagemaskine.

Vaniljekransene hører traditionelt julen til, og disse kranse er sprøde og med den helt rigtige smag af vanilje. Opskriften stammer fra bagermester Hardy Christensen, der i årtier drev det populære Hardys Bageri i Nørre Nebel i Vestjylland.

Der var styr på både traditioner og håndværk, og derfor får du altså ikke bedre vaniljekranse end disse. Vi mistede desværre Hardy i foråret 2017, men hans fantastiske opskrifter lever heldigvis videre.

Sådan presser du dejen ud

Når du skal presse vaniljekransedej ud af sprøjteposen, skal du ikke presse øverst, og dermed forsøge at få al dejen presset ned mod hullet. Så er det nemlig noget hårdere at pressen dejen ud.

Tag i stedet fat ca. en tredjedel oppe fra stjernetyllen, så du ikke skal skubbe for meget dej ad gangen. Så er det nemmere nemmere at lave de smukke vaniljekranse. Og så kræver det ikke så mange armkræfter.

Opbevaring

Vaniljekransene opbevares i en tætsluttende beholder, hvor de holder sig sprøde.

FAQ

Kan man fryse vaniljekranse?

Ja, du kan sagtens fryse vaniljekranse ned. Det gælder faktisk både de bagte småkager og den rå dej.

Hvor længe holder vaniljekranse?

De bagte vaniljekranse har en holdbarhed på op til en måned.

Hvordan undgår man bløde vaniljekranse?

Et gammelt husmodertrick er, at lægge et par sukkerknalder ned i kagedåsen eller anden tætsluttende beholder, og så vil de suge en eventuel fugt før småkagerne, som dermed forbliver bløde.

Kan man lave vaniljekransedej dagen før?

Ja, du kan sagtens lave dejen dagen før. Tag den ud af køleskabet en times tid før brug, så dejen er til at sprøjte ud.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Kommentarer Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mie Nielsen skriver

    november 25, 2025 at 1:52 pm

    Lige et lille obs..betyder måske ikke noget...men i opskrift vanillekranse 355 g mel - i video 375 g ... 🤷😁
    Skal til at prøve dem ..vil prøve at putte 75 g finthakkede ristede mandler i ❤️

    Svar
  2. Alberte Josefine Lund skriver

    november 21, 2025 at 5:45 pm

    Aldrig har jeg oplevet en så dårlig opskrift. Jeg er dygtig i et køkken, har fuglt opskriften til punkt og prikke. MEN hold da op, de ligner jo noget en 4-årig har lavet - du flyder fuldstædigt ud. Dejen er SÅ tør, at man slet ikke kan arbejde med den. Det er total spild af tid og penge, at benytte denne opskrift. Jeg har brugt timer på at lave gaver til mine naboer, men dem her vil jeg simpelthen ikke være bekendt at give væk. Det er umuligt, at bruge en spøjtepose eller kød hakker, det smuldre bare, når de er bagte, er der ikke engang et hul i dem. Jeg kan på ingen måde anbefale denne opskrift med minde man vil spilde sine penge, tid og stå med noget, man bare kan smide ud. Den er helt gal.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      november 22, 2025 at 6:12 am

      Hej Alberte
      Tak fordi du skriver, men jeg ved ikke helt hvad der er gået galt hos dig. Jeg har bagt de her vaniljekranse mange gange, og det du beskriver har jeg altså aldrig oplevet 🙂
      Nu er du erfaren i et køkken, så jeg skal ikke kloge mig på dine vegne. Men typiske fejlkilder kan være smørrets temperatur og at dejen røres for længe.
      Jeg tester lige opskriften igen - en vaniljekrans kan man jo altid spise 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Christina skriver

    december 18, 2024 at 10:19 am

    Elsker dem, de er så gode. Anbefalede dem til min mor. Nu laver hun os kun dem.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 18, 2024 at 10:40 am

      Hej Christina
      Fantastisk - mange tak - det er jeg glad for at høre.
      Med ønsket om en glædelig jul til jer.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Kirsten poulsen skriver

    november 26, 2024 at 10:33 am

    Har lige bagt dem og de er fuldstændig flydt ud til fladkager. Har brugt 250 g smør som der står i opskriften. Smørret har bare stået på køkkenbordet.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      november 26, 2024 at 11:08 am

      Hej Kirsten
      Godt du skriver og tak. Problemet kan være hvis smørret er blevet FOR blødt, og så kan vægten også drille på de øvrige ingredienser. Dejen skal være lidt besværlig at presse ud - men ikke umulig. Men på en eller anden måde er din dej blevet lidt for tynd 🙂
      Du må prøve igen - for de gode.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Gitte skriver

    november 21, 2024 at 12:22 pm

    Ny yndlingsopskrift på vanillekranse🤩,smager fantastisk selv når man glemmer mandlerne 😅
    Glæder mig til snart at bage dem igen MED mandler😄.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      november 22, 2025 at 6:12 am

      Tusind tak, Gitte - det er dejligt at høre 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  6. Linda skriver

    november 19, 2024 at 7:19 pm

    Super lækre vaniljekranse 👌🤶 Dejen er nem at arbejde med i forhold til andre opskrifter vi har afprøvet. Sprøde og med god smag 🤩

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      november 22, 2025 at 6:13 am

      Mange tak, Linda - sådan skal det være 🙂
      BH Holger

      Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • Billede af tranebærkage.
    Tranebærkage med appelsin (amerikansk cranberry cake)
  • Billede af Lagkagehusets pebernødder.
    Lagkagehusets pebernødder (opskrift på nemme pebernødder)
  • Figentærte
    Figentærte (lækker tærte med figner)
  • Billede af nem brownie.
    Nem brownie med kun 5 ingredienser

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du endnu ikke medlem?

madens verden logo opskrifter på god mad

Gør som rigtig mange andre glade brugere - bliv medlem af Madens Verden nu. Så slipper du bla. for annoncerne.

Bliv medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden gratis med reklamer ved at klikke her.

Bedømmelse

Your vote:




Har du også en kommentar?

A rating is required
A name is required
An email is required