Er bagepapir skadeligt og hvor mange grader kan det tåle i ovnen. Her får du svarene på de fleste spørgsmål omkring brugen af bagepapiret.
De fleste anvender jo nok bagepapir i husholdningen, og har en rulle liggende i køkkenskuffen. Enten som hel rulle eller i de nemme ark.
Og der er som sådan ikke noget galt i at bruge bagepapir, når du skal bage fødselsdagsboller eller kanelsnegle, men der er alligevel en del ting, som måske er gode at vide inden du går i gang.
Her kigger jeg lidt nærmere på brugen af bagepapir, og især hvad du skal være opmærksom på.
Hvad er bagepapir lavet af?
Vi starter med at kigge på, hvad bagepapir er fremstillet af. Og her er der flere muligheder.
Bagepapiret er naturligvis lavet af en papirmasse, men dertil kommer en overfladebehandling, der skal sikre at papiret afviser vand og fedt.
Og denne overfladebehandling kan enten være lavet af silikone eller fluorstoffer.
Er bagepapir farligt?
Netop overfladebehandlingen gør en forskel.
Blandt andet forbrugerorganisationen Tænk har advaret mod brugen af bagepapir med fluorstoffer.
Tænk oplyser, at fluorstoffer er uønskede i miljøet, fordi stofferne kan ophobe sig i naturen og samtidig er svære at nedbryde.
Desuden er nogle af fluorstofferne er mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, så dem vil vi gerne undgå.
I stedet bør du kigge efter Svanemærket, når du køber bagepapiret. Det er nemlig din garanti mod fluorstoffer i papiret, og her har producenterne typisk i stedet overfladebehandlet med silikone.
Kender du det her trick med husholdningsfilm, så det ikke krøller?
Bagepapir og temperatur
Det er også godt at vide hvor mange grader bagepapir egentlig kan tåle i ovnen.
Og her er bagepapir som grundregel fremstillet til at kunne klare op til 220 grader.
Du skal ikke udsætte det for højere varme, for her kan det udskille uheldige stoffer i dine madvarer når papiret bliver brændt på grund af høje temperaturer.
Så skal du bage brød ved højere temperaturer, så gør det uden bagepapir, men smør i stedet en bageplade og læg brødet på det.
Bagepapir må i øvrigt ikke røre ovnens sider eller varmelegeme, da det så risikerer at brænde.
Og du må heller ikke have bagepapiret i ovnen, hvis du anvender ovnens grillelement. Hvilket jo næsten giver sig selv.
Genbruge bagepapiret?
Kan man genbruge bagepapir? Ja, det kan du sagtens.
Jeg bruger ofte bagepapiret 2-3 gange, hvis det blot er anvendt til bagning af almindeligt brød, som eksempelvis gulerodsboller.
Men igen, hold temperaturen under de 220 grader.
Gode råd
Et tip er i øvrigt også, at du ikke bruger et større stykke bagepapir end det, der netop dækker brødet du skal bage.
Så undgår du også, at det overskydende bagepapir flapper op eller bliver brændt.
Skal du have bagepapiret til at hænge fast i en form, eksempelvis randen af springform, så smør først formen med lidt smør, inden du sætter bagepapiret fast. Det er nemt.
Og helt generelt er det en god idé, at krølle bagepapiret sammen inden du bruger det.
Så er det simpelthen bare nemmere at styre og arbejde med.
Har du andre tips og gode råd til anvendelsen af bagepapir, så del dem med os andre i kommentarfeltet herunder. På forhånd tak.
Her kan du blive lidt klogere på sølvpapir:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Kim Hansen
Stegning af fisk på bagepapir.
Riv et stykke bagepapir til så det passer i panden.
Kom lidt olie på en varm pande
Derover lægges nu bagepapir
Når papiret har “suget” sig til panden kommes den mængde smør som man ønsker på.
Når smørret er bruset af lægges fisken med skindsiden nedad
Steg færdig…..
Super nemt, trick af Rick Stein
Sanne
Ved. brug af bagepapir så bruger jeg også det at foruden at krølle papiret også gør det vådt. Så er det nemmere at fore en form. Også godt når man bager brød der skal have lidt damp.