• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Bagepapir - sådan bruger du det korrekt

Bagepapir - sådan bruger du det korrekt

billederesultat for bagepapir
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  20. juni 2023 - Udgivet:  26. oktober 2018

Indhold

  1. Hvad er bagepapir lavet af?
  2. Er bagepapir farligt?
  3. Bagepapir og temperatur
  4. Genbruge bagepapiret?
  5. Gode råd

De fleste anvender jo nok bagepapir i husholdningen, og har en rulle liggende i køkkenskuffen. Enten som hel rulle eller i de nemme ark.

Og der er som sådan ikke noget galt i at bruge bagepapir, når du skal bage fødselsdagsboller eller kanelsnegle, men der er alligevel en del ting, som måske er gode at vide inden du går i gang.

Her kigger jeg lidt nærmere på brugen af bagepapir, og især hvad du skal være opmærksom på.

Hvad er bagepapir lavet af?

Vi starter med at kigge på, hvad bagepapir er fremstillet af. Og her er der flere muligheder.

Bagepapiret er naturligvis lavet af en papirmasse, men dertil kommer en overfladebehandling, der skal sikre at papiret afviser vand og fedt.

Og denne overfladebehandling kan enten være lavet af silikone eller fluorstoffer.

Er bagepapir farligt?

Netop overfladebehandlingen gør en forskel.

Blandt andet forbrugerorganisationen Tænk har advaret mod brugen af bagepapir med fluorstoffer.

Tænk oplyser, at fluorstoffer er uønskede i miljøet, fordi stofferne kan ophobe sig i naturen og samtidig er svære at nedbryde.

Desuden er nogle af fluorstofferne er mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, så dem vil vi gerne undgå.

I stedet bør du kigge efter Svanemærket, når du køber bagepapiret. Det er nemlig din garanti mod fluorstoffer i papiret, og her har producenterne typisk i stedet overfladebehandlet med silikone.

Kender du det her trick med husholdningsfilm, så det ikke krøller?

Husholdningsfilm – sådan undgår du at det driller

Bagepapir og temperatur

Det er også godt at vide hvor mange grader bagepapir egentlig kan tåle i ovnen.

Og her er bagepapir som grundregel fremstillet til at kunne klare op til 220 grader.

Du skal ikke udsætte det for højere varme, for her kan det udskille uheldige stoffer i dine madvarer når papiret bliver brændt på grund af høje temperaturer.

Så skal du bage brød ved højere temperaturer, så gør det uden bagepapir, men smør i stedet en bageplade og læg brødet på det.

Bagepapir må i øvrigt ikke røre ovnens sider eller varmelegeme, da det så risikerer at brænde.

Og du må heller ikke have bagepapiret i ovnen, hvis du anvender ovnens grillelement. Hvilket jo næsten giver sig selv.

Genbruge bagepapiret?

Kan man genbruge bagepapir? Ja, det kan du sagtens.

Jeg bruger ofte bagepapiret 2-3 gange, hvis det blot er anvendt til bagning af almindeligt brød, som eksempelvis gulerodsboller.

Men igen, hold temperaturen under de 220 grader.

Gode råd

Et tip er i øvrigt også, at du ikke bruger et større stykke bagepapir end det, der netop dækker brødet du skal bage.

Så undgår du også, at det overskydende bagepapir flapper op eller bliver brændt.

Skal du have bagepapiret til at hænge fast i en form, eksempelvis randen af springform, så smør først formen med lidt smør, inden du sætter bagepapiret fast. Det er nemt.

Og helt generelt er det en god idé, at krølle bagepapiret sammen inden du bruger det.

Så er det simpelthen bare nemmere at styre og arbejde med.

Har du andre tips og gode råd til anvendelsen af bagepapir, så del dem med os andre i kommentarfeltet herunder. På forhånd tak.

Her kan du blive lidt klogere på sølvpapir:

Er sølvpapir farligt til madlavning? Få svaret her
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kim Hansen

    maj 03, 2023 at 4:17 pm

    Stegning af fisk på bagepapir.
    Riv et stykke bagepapir til så det passer i panden.
    Kom lidt olie på en varm pande
    Derover lægges nu bagepapir
    Når papiret har “suget” sig til panden kommes den mængde smør som man ønsker på.
    Når smørret er bruset af lægges fisken med skindsiden nedad
    Steg færdig…..
    Super nemt, trick af Rick Stein

    Svar
  2. Sanne

    oktober 29, 2018 at 8:03 am

    Ved. brug af bagepapir så bruger jeg også det at foruden at krølle papiret også gør det vådt. Så er det nemmere at fore en form. Også godt når man bager brød der skal have lidt damp.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her