• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Amarone – italiensk vin på tørrede druer

Amarone – italiensk vin på tørrede druer

billede med Amarone rødvin
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 14. februar 2024 - Udgivet: 29. august 2021

Amarone er en kraftig vin med en høj alkoholprocent, der blandt andet er populær til julemaden. Læs mere om vinen på tørrede druer her.

Skal der en rigtig god rødvin på bordet, er en flaske Amarone et populært valg i Danmark.

Amarone, eller Amarone della Valpolicella, betragtes som en af de fineste vine fra Italien, og den hører til blandt danskernes favoritter.

Amarone er hverken en druetype eller vin fra et særligt vindistrikt. Kendetegnet ved Amarone er, at den laves anderledes end de fleste andre vine - den laves nemlig på tørrede druer.

Se også: Her finder du ugens bedste vinkøb

Hvordan laves Amarone?

En traditionel rødvin laves på røde druer, hvor de friske druer knuses let, hvorefter en gæringsproces startes.

Amarone laves derimod på tørrede druer, der giver vinen en kraftigere og mere fyldig smag.

Når druerne er høstet, lægges de til tørre på enten stråmåtter på et tørreloft eller i kasser i et tørrerum.

Under tørringen fordamper 30-40% af vandindholdet i druerne og de bliver næsten til rosiner. Herefter sættes gæringsprocessen i gang på de tørrede druer.

Tørringsmetoden kaldes for passito, afledt af ordet ”appassimento”, som betyder visne eller tørrede druer. Metoden bruges også til enkelte andre vine som Recioto samt delvist til Ripasso.

Prisen på Amarone

Det tager tid at producere vin efter passito-metoden, og prisen på en Amarone er derfor heller ikke i den billige ende.

Prisen ligger ofte over 200 kroner for en flaske.

Ser du meget billige udgaver er der grund til at være skeptisk overfor kvaliteten, og der har da også været eksempler på forfalskninger.

Høj alkoholprocent

Tørringen giver ikke kun en anderledes og kraftigere smag, den koncentrerer også sukkerindholdet i druerne.

Det betyder, at vinen kan opnå en høj alkoholprocent.

Typisk ligger en Amarone på omkring 14-17% alkohol med et minimumsindhold på 14%.

DOCG

Der er adskillige regler, krav og kriterier vinen skal overholde for at kunne kaldes en Amarone.

Amarone er en af de få vine, der er klassificeret med det italienske DOCG, Denominazione de Origine Controllate e Garantita.

DOCG er Italiens højeste klassifikation og er en form for garanti af vinenes kvalitet. Der stilles forskellige krav til vinene og man kan som udgangspunkt regne med, at DOCG vine er af god kvalitet.

Norditaliensk vin

Amarone er en italiensk vin, der udelukkende produceres i vinområdet Valpolicella lige nord for Verona i det nordlige Italien.

Den har været produceret her i lang tid, og er gennem de seneste 15-20 år blevet enormt populær.

Fire druetyper

Der anvendes primært fire forskellige tørrede druetyper til Amarone: Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella og Molinara.

Særligt Corvina Veronse druen er vigtig, men den blendes ofte med de andre druetyper.

Ifølge lovgivningen skal der bruges druetyperne Corvina Veronese og Rondinella, mens de andre er valgfrie.

Efter gæring og filtrering lagres vinen oftest på fade.

Smag og aroma

Produktionsformen med at anvende tørrede druer giver som nævnt en kraftig og fyldig vin med en høj alkoholprocent.

Traditionelt er Amarone en tør og intens vin med en koncentreret smag. Den kan både være sødlig og let bitter og fadlagringen giver ekstra aroma.

De tørrede druer giver vinen en dyb rød, nærmest sort farve og en fyldig mundfølelse.

Nogle af de traditionelle smagsnoter i en Amarone kan være mørke bær, figener, svesker, kanel, blommer, chokolade, brun sukker og grønne peberkorn.

De seneste år er der dog kommet mere lette typer af Amarone op med en friskere smag af frugt og lettere tanniner.

Amarone og mad

Den intense og kraftige smag gør vinen god til tunge og kraftige retter med oksekød, vildt eller and, krydrede kødretter eller gryderetter med masser af smag.

Amarone gør det også godt til røget eller grillet kød.

Den er også ofte nævnt som en rigtig god vin til julemaden, hvor den fede, søde, salte og syrlige mad skal have en god kraftig vin at spille op mod.

Få mere viden om vin her:

  • Sådan vælger du den bedste vin til maden
  • Vinsmagning - nem guide til smagning af vin
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 34

Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede af hvid bolognese.

Hvid bolognese uden tomater

Billede af kyllingelår i fad med tomater og kartofler.

Kyllingelår i fad med tomater og kartofler

Billede resultat for kalkun nuggets.

Sprøde kalkun nuggets i panko rasp

Billede af hel kylling i ovn med brun sovs og agurkesalat.

Hel kylling i ovn med brun sovs og agurkesalat

billederesultat for pasta bolognese

Pasta bolognese med oksekød, bacon og rødvin

Forsiden lige nu

billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
kyllingebryst grill puszta marinade
Kyllingebryst i gasgrill (med opskrift på puszta-marinade)→ Se opskriften
salat med bagte tomater
Salat med ovnbagte tomater og ristede pinjekerner→ Se opskriften
billede med jordbær med vaniljecreme
Jordbær med vaniljecreme - dessert på bare 5 minutter→ Se opskriften
hvor meget gær skal man bruge
Hvor meget gær skal man bruge?→ Se opskriften
Ugens madplan uge 34
Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billede med Honningmarineret laks til grill og ovn
Opskrift på honningmarineret laks i grill og ovn→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
blomme crumble kage
Blomme crumble (sprød crumble med blommer)→ Se opskriften
Billede af selleritoppe.
Hvad kan man bruge selleritoppe til?→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her