• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Amarone – italiensk vin på tørrede druer

Amarone – italiensk vin på tørrede druer

billede med Amarone rødvin
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  14. februar 2024 - Udgivet:  29. august 2021

Indhold

  1. Amarone er en kraftig vin med en høj alkoholprocent, der blandt andet er populær til julemaden. Læs mere om vinen på tørrede druer her.
  2. Hvordan laves Amarone?
  3. Prisen på Amarone
  4. Høj alkoholprocent
  5. DOCG
  6. Norditaliensk vin
  7. Fire druetyper
  8. Smag og aroma
  9. Amarone og mad

Amarone er en kraftig vin med en høj alkoholprocent, der blandt andet er populær til julemaden. Læs mere om vinen på tørrede druer her.

Skal der en rigtig god rødvin på bordet, er en flaske Amarone et populært valg i Danmark.

Amarone, eller Amarone della Valpolicella, betragtes som en af de fineste vine fra Italien, og den hører til blandt danskernes favoritter.

Amarone er hverken en druetype eller vin fra et særligt vindistrikt. Kendetegnet ved Amarone er, at den laves anderledes end de fleste andre vine - den laves nemlig på tørrede druer.

Se også: Her finder du ugens bedste vinkøb

Hvordan laves Amarone?

En traditionel rødvin laves på røde druer, hvor de friske druer knuses let, hvorefter en gæringsproces startes.

Amarone laves derimod på tørrede druer, der giver vinen en kraftigere og mere fyldig smag.

Når druerne er høstet, lægges de til tørre på enten stråmåtter på et tørreloft eller i kasser i et tørrerum.

Under tørringen fordamper 30-40% af vandindholdet i druerne og de bliver næsten til rosiner. Herefter sættes gæringsprocessen i gang på de tørrede druer.

Tørringsmetoden kaldes for passito, afledt af ordet ”appassimento”, som betyder visne eller tørrede druer. Metoden bruges også til enkelte andre vine som Recioto samt delvist til Ripasso.

Prisen på Amarone

Det tager tid at producere vin efter passito-metoden, og prisen på en Amarone er derfor heller ikke i den billige ende.

Prisen ligger ofte over 200 kroner for en flaske.

Ser du meget billige udgaver er der grund til at være skeptisk overfor kvaliteten, og der har da også været eksempler på forfalskninger.

Høj alkoholprocent

Tørringen giver ikke kun en anderledes og kraftigere smag, den koncentrerer også sukkerindholdet i druerne.

Det betyder, at vinen kan opnå en høj alkoholprocent.

Typisk ligger en Amarone på omkring 14-17% alkohol med et minimumsindhold på 14%.

DOCG

Der er adskillige regler, krav og kriterier vinen skal overholde for at kunne kaldes en Amarone.

Amarone er en af de få vine, der er klassificeret med det italienske DOCG, Denominazione de Origine Controllate e Garantita.

DOCG er Italiens højeste klassifikation og er en form for garanti af vinenes kvalitet. Der stilles forskellige krav til vinene og man kan som udgangspunkt regne med, at DOCG vine er af god kvalitet.

Norditaliensk vin

Amarone er en italiensk vin, der udelukkende produceres i vinområdet Valpolicella lige nord for Verona i det nordlige Italien.

Den har været produceret her i lang tid, og er gennem de seneste 15-20 år blevet enormt populær.

Fire druetyper

Der anvendes primært fire forskellige tørrede druetyper til Amarone: Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella og Molinara.

Særligt Corvina Veronse druen er vigtig, men den blendes ofte med de andre druetyper.

Ifølge lovgivningen skal der bruges druetyperne Corvina Veronese og Rondinella, mens de andre er valgfrie.

Efter gæring og filtrering lagres vinen oftest på fade.

Smag og aroma

Produktionsformen med at anvende tørrede druer giver som nævnt en kraftig og fyldig vin med en høj alkoholprocent.

Traditionelt er Amarone en tør og intens vin med en koncentreret smag. Den kan både være sødlig og let bitter og fadlagringen giver ekstra aroma.

De tørrede druer giver vinen en dyb rød, nærmest sort farve og en fyldig mundfølelse.

Nogle af de traditionelle smagsnoter i en Amarone kan være mørke bær, figener, svesker, kanel, blommer, chokolade, brun sukker og grønne peberkorn.

De seneste år er der dog kommet mere lette typer af Amarone op med en friskere smag af frugt og lettere tanniner.

Amarone og mad

Den intense og kraftige smag gør vinen god til tunge og kraftige retter med oksekød, vildt eller and, krydrede kødretter eller gryderetter med masser af smag.

Amarone gør det også godt til røget eller grillet kød.

Den er også ofte nævnt som en rigtig god vin til julemaden, hvor den fede, søde, salte og syrlige mad skal have en god kraftig vin at spille op mod.

Få mere viden om vin her:

  • Sådan vælger du den bedste vin til maden
  • Vinsmagning - nem guide til smagning af vin
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her