Æblesmør er egentlig ikke smør, men en karamelliseret æblemos med en skøn, aromatisk smag. Kan bruges på brødet og som tilbehør til retter.
Æblesmør er endnu en mulighed for at få brugt nogle af de mange æbler, som modnes om efteråret.
Det er naturens svar på Nutella, da vi kan bruge det som smørepålæg på rundstykker, rugbrød og franskbrød.
Udover det er det et lækkert supplement til for eksempel vildtretter og andre måltider med kød.
Smør er det ikke, men jeg gætter på, at det har fået sit navn, fordi vi kan smøre det på brød.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på hjemmelavet æblesmør
Æblesmør
Ingredienser
- 10 æbler - store tern
- 4 dadler - udstenede
- 2 tsk kanel
- 3 spsk sukker
- 1 tsk ingefær - revet
- 1,5 dl vand
- 1,5 spsk citronsaft
Fremgangsmåde
- Skræl halvdelen af æblerne, fjern kernehus og stilk fra både uskrællede og skrællede æbler. Skær dem i store tern.
- Udsten dadlerne og del dem på langs. Pres citronen, så du har en til halvanden spiseskefuld saft og riv ingefær.
- Kom æbler, dadler, kanel, vand citronsaft og ingefær i en gryde. Bring det i kog.
- Skru ned og lad æblerne simre i 25 minutter - eller til både æbler og dadler er bløde og smattede.
- Hæld det hele i en si over en skål og mos frugterne igennem sien. På den måde kommer du af med rester af skrællen og andre ujævnheder. Du kan også blende det hele.
- Hæld æblemosen tilbage i gryden, tilsæt sukker og lad det simre i halvanden time. Hvert kvarter skal du lige røre det igennem, så det ikke brænder fast i gryden.
- Når massen har fået en mørk karamelfarve og sætter sig lidt fast på grydens bund, er æblesmørret færdigt. Det vil ca. være reduceret ned til mellem det halve og en tredjedel på det tidspunkt.
- Tip: Du kan allerede smage til efter en halv time: Er den for syrlig eller for sød efter din smag? Så tilsæt henholdsvis citron eller sukker.
- Tag to patentglas a ca. 2,5 dl. og skol dem grundigt. Hæld æblesmørret op i glassene og opbevar det på køl.
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Jeg bruger dadler til at søde æblesmørret med, fordi jeg gerne vil undgå for meget sukker.
Du kan erstatte dadlerne med sukker. Her skal du bruge ca. 1,5 dl. i alt. Brug gerne både hvidt sukker og rørsukker.
Dette er en gammelkendt engelsk opskrift. Englænderne laver også den bedste citronsmør. Få opskriften her: Lemon curd - den dejligste citroncreme.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: