• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Zinfandel og Primitivo – hvad er forskellen?

Zinfandel og Primitivo – hvad er forskellen?

Zinfandel fra Gnarly Head
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 14. februar 2024 - Udgivet: 22. oktober 2021

Zinfandel og Primitivo er to navne for den samme drue, der dyrkes i henholdsvis Californien i USA og Italien.

Den blå drue dyrkes i dag primært i Californien og Italien, men har forskelligt navn de to steder. I Californien kaldes druen Zinfandel, mens den i Italien kaldes Primitivo.

Men det er altså blot to forskellige navne for den samme druetype. Det italienske navn Primitivo er opstået af, at druen modner tidligt (primo = første).

Oprindeligt stammer druen fra Kroatien, hvor den bærer navnet Crljenak Kaštelanski.

Herfra bredte druen sig til Italien, hvor den er særlig populær i den sydlige del af landet. Italienske udvandrere har taget den med til Californien, hvor den i dag er blandt de mest plantede druetyper.

Smag og aroma

Selvom det genetisk er samme druetype, er der selvfølgelig forskel på smagen afhængig af, hvor og hvordan druen dyrkes.

Modningsgraden af druen ændrer også smagen fra friske røde frugter som jordbær og hindbær til mere mørke frugter som brombær, blomme og kirsebær.

Desuden er druen kendt for sin krydrede profil med fyldig frugtsmag, medium tanniner og høje alkoholprocent.

Let rosé og kraftig rødvin

De californiske Zinfandel er særligt kendt for den populære rosé, White Zinfandel, samt mørke og koncentrerede rødvine.

White Zinfandel er ikke, som navnet eller kunne antyde, en hvidvin, men en klassisk rosé med en klar pink farve. Den har en lav alkoholprocent og en let til middel sødme med friske røde frugter og bær.

Rødvine på Zinfandel/Primitivo er derimod mørke og kraftige med en høj alkoholprocent og en solmoden smag af mørke frugter og bær.

Nogle druer kan modnes tidligt og give noter af tørrede frugter som sveske og rosin. Fadlagring kan give yderlige fylde og krydrede noter.

Zinfandel/Primitivo og mad

De krydrede noter af kanel, tobak, chokolade og peber der kan findes i nogle varianter af rødvinen, gør den god til krydrede retter fra eksempelvis det tyrkiske, marokkanske eller arabiske køkken.

Generelt kræver den høje alkoholprocent, at rødvinen parres med mad, der kan stå op mod den.

Afhængig af hvor vinen kommer fra og modningsgraden af druerne ved plukning kan vinen dog være noget lettere i sit udtryk.

White Zinfandel er frisk og sødlig og bør serveres afkølet til for eksempel skaldyr, pasta, salat, fjerkræ eller som aperitif.

Kilder: WSET, Wine Folly.

Få mere viden om vin her og se også vores vintest:

  • Sådan vælger du den bedste vin til maden
  • Hvor stammer vin fra? Bliv klogere på georgisk vin
  • Vinsmagning - nem guide til smagning af vin
  • Orange vin - hvad er det? Læs om den nye vintype her
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Forsiden lige nu

Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften
billede med kylling i fad med spidskål
Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges→ Se opskriften
billede med stikkelsbærkage opskrift
Stikkelsbærkage→ Se opskriften
Katrines yndlingsboller
Katrines yndlingsboller→ Se opskriften
billede af rabarbercrumble med kokos
Opskrift på rabarbercrumble med kokos→ Se opskriften
Affogato - italiensk kaffedessert
Affogato – nem italiensk isdessert med kaffe→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her