Zinfandel og Primitivo er to navne for den samme drue, der dyrkes i henholdsvis Californien i USA og Italien.
Den blå drue dyrkes i dag primært i Californien og Italien, men har forskelligt navn de to steder. I Californien kaldes druen Zinfandel, mens den i Italien kaldes Primitivo.
Men det er altså blot to forskellige navne for den samme druetype. Det italienske navn Primitivo er opstået af, at druen modner tidligt (primo = første).
Oprindeligt stammer druen fra Kroatien, hvor den bærer navnet Crljenak Kaštelanski.
Herfra bredte druen sig til Italien, hvor den er særlig populær i den sydlige del af landet. Italienske udvandrere har taget den med til Californien, hvor den i dag er blandt de mest plantede druetyper.
Smag og aroma
Selvom det genetisk er samme druetype, er der selvfølgelig forskel på smagen afhængig af, hvor og hvordan druen dyrkes.
Modningsgraden af druen ændrer også smagen fra friske røde frugter som jordbær og hindbær til mere mørke frugter som brombær, blomme og kirsebær.
Desuden er druen kendt for sin krydrede profil med fyldig frugtsmag, medium tanniner og høje alkoholprocent.
Let rosé og kraftig rødvin
De californiske Zinfandel er særligt kendt for den populære rosé, White Zinfandel, samt mørke og koncentrerede rødvine.
White Zinfandel er ikke, som navnet eller kunne antyde, en hvidvin, men en klassisk rosé med en klar pink farve. Den har en lav alkoholprocent og en let til middel sødme med friske røde frugter og bær.
Rødvine på Zinfandel/Primitivo er derimod mørke og kraftige med en høj alkoholprocent og en solmoden smag af mørke frugter og bær.
Nogle druer kan modnes tidligt og give noter af tørrede frugter som sveske og rosin. Fadlagring kan give yderlige fylde og krydrede noter.
Zinfandel/Primitivo og mad
De krydrede noter af kanel, tobak, chokolade og peber der kan findes i nogle varianter af rødvinen, gør den god til krydrede retter fra eksempelvis det tyrkiske, marokkanske eller arabiske køkken.
Generelt kræver den høje alkoholprocent, at rødvinen parres med mad, der kan stå op mod den.
Afhængig af hvor vinen kommer fra og modningsgraden af druerne ved plukning kan vinen dog være noget lettere i sit udtryk.
White Zinfandel er frisk og sødlig og bør serveres afkølet til for eksempel skaldyr, pasta, salat, fjerkræ eller som aperitif.
Kilder: WSET, Wine Folly.
Del dine ideer og tanker med os andre her: