• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Wienerschnitzel med brasede kartofler og ærter

Wienerschnitzel med brasede kartofler og ærter

billede med wienerschnitzel af kalvefilet med tilbehør
4.8 fra 80 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
50
SHARES
FacebookMessenger50PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  27. februar 2025 - Udgivet:  2. april 2024

Wienerschnitzel er en af mine klare favoritter, og den skal selvfølgelig serveres med brasede kartofler (som du finder linket på længere nede i opskriften) og kogte ærter.

Og i øvrigt altid skal schnitzlerne altid laves af en skive kalvefilet eller inderlår, for det giver det bedste resultat. Nogen vil endda sige at det smager lidt af Østrig, men det er nok mest på grund af navnet.

Opskriften er beregnet til fire personer som aftensmad, og du kan også se min video med fremgangsmåde.

Oversigt
  • Wienerschnitzel
  • Tips
  • Tilbehør
  • Rigeligt smør
  • Fransk skysovs
  • Wienerschnitzel af svinemørbrad
  • Jægerschnitzel med tilbehør og jægersovs - nem og lækker
  • Sigøjnerschnitzel
  • Steak milanese - paneret bøf med spinat og marinara
  • Koteletter i fad med bacon, peberfrugt og fløde
  • Skinkeschnitzel med råstegte kartofler og ærter
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med wienerschnitzel af kalvefilet med tilbehør
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Wienerschnitzel

4.78 fra 80 stemmer
En ægte wienerschnitzel bliver bedst af paneret kalvefilet. Få opskrift her på schnitzlen med tilbehør i form af brasede kartofler og ærter.
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Hviletid 10 minutter min
Samlet tid 40 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Kalorier: 590
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 4 skiver kalvefilet - typisk af inderlår
Panering
  • 4 spsk hvedemel
  • 2 æg
  • 3 spsk rasp
  • 2 spsk smør
  • olivenolie
  • salt og friskkværnet peber
Brasede kartofler
  • 1 portion brasede kartofler
  • 400 g ærter

Fremgangsmåde
 

  1. Tør kalvefiletskiverne af med et stykke køkkenrulle, og bank dem lidt tynde (måske har slagteren allerede gjort det for dig).
  2. Kom henholdsvis hvedemel, æg og rasp op i tre dybe tallerkner, og pisk æggene sammen med lidt salt.
  3. Dyp så kødet i først mel, så æg og til sidst rasp, og læg dem på en anden tallerken. Det er vigtigt kødet bliver dyppet overalt, så du får en perfekt panering. Lad nu wienerschnitzlerne hvile i 10 minutter inden stegning.
  4. Varm en pande op ved god varme, og kom en god klat smør og lidt olivenolie på. Du skal stege en wienerschnitzel ved høj varme (7-8 på en skala fra 1-9), da de ellers ikke får en sprød stegeskorpe, men i stedet vil koge i fedtstoffet. Og det er ikke så lækkert. Så god varme, og de skal kun vendes én gang!
  5. Steg schnitzlerne 2-3 minutter på hver side - ikke længere, for så bliver kødet tørt og trist. Og steg kun én ad gangen, så får du også det bedste resultat, da du ellers risikerer at for meget kød køler panden ned.
  6. Hvis du skal stege flere kan du holde dem varme i ovnen ved 60 grader - uden de bliver tørre af det.
  7. Anret wienerschnitzlerne med et par skiver økologisk citron på toppen, og server med brasede kartofler og kogte ærter. Eller med en dreng, som du kan se herunder.

Næringsindhold

Kalorier: 590kcalKulhydrater: 61gProtein: 43gFedt: 19gMættet fedt: 9gFlerumættet fedt: 2gEnkelumættet fedt: 6gTransfedt: 0.2gKolesterol: 220mgNatrium: 853mgKalium: 1613mgKostfibre: 11gSukker: 8gVitamin A: 1063IUVitamin C: 79mgCalcium: 101mgJern: 5mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Læg en skive økologisk citron ovenpå din wienerschnitzel, og så skal der bare nydes.

Et koldt glas øl passer fortrinligt til.

Tilbehør

Klassisk tilbehør er som sagt brasede kartofler med dampede ærter - og naturligvis en dreng på toppen.

Andet tilbehør kan selvfølgelig sagtens anvendes, men jeg synes det skal være klassisk.

Rigeligt smør

Rigeligt smør lyder måske som karrikeret udgave af Brødrene Price, men faktisk skal du bruge rigeligt med smør når du steger schnitzlerne.

Panden skal virkelig svømme godt i smør, men jeg plejer også at komme lidt olie ved, så smørret ikke branker for meget. Men du kan også stege schnitzlerne i rent smør.

Hvis ikke du anvender nok smør til stegningen, kan du risikere at de panerede schnitzler hurtigt brænder på, og det er ikke meningen.

Så godt med smør på panden, og når du er færdig med at stege wienerschnitzlerne, kan du med fordel lige sigte smørret i panden, og servere det som en lækker og nem skysovs til kødet.

Det smager altså fantastisk godt. Og nej. Kødet suger ikke mere fedtstof fordi du har en stor mængde smør på panden.

Fransk skysovs

Det sigtede og brunede smør er en fremragende skysovs til kødet, og faktisk har skysovsen endda et fransk navn.

Det hedder nemlig "beurre noisette", hvilket frit oversat til dansk betyder noget i retning af smør med nøddesmag.

Og det brunede smør i skysovsen smager og dufter netop af lidt af nødder, hvilket passer godt til det panerede kød.

Ønsker du at bruge den sigtede skysovs til kødet, skal du bruge en smagsneutral olie, så den ikke smager af olie.

Flere inspirerende opskrifter:

Wienerschnitzel af svinemørbrad

4.9 fra 39 stemmer
Wienerschnitzel af svinemørbrad er lækker og det er en nem opskrift. Schnitzlen laves ved at banke svinemørbrad ud, panere og stege i smør.
Gå til opskrift
billederesultat for wienerschnitzel af svinemørbrad

Jægerschnitzel med tilbehør og jægersovs - nem og lækker

4.6 fra 14 stemmer
Her får du opskriften på jægerschnitzel med klassisk tilbehør i form af brasede kartofler, kogte ærter og en god jægersovs.
Gå til opskrift
billederesultat for jægerschnitzel

Sigøjnerschnitzel

4.5 fra 9 stemmer
Sigøjnerschnitzel (eller zigeunerschnitzel) er en populær ret i Tyskland og Østrig, og her er den bedste opskrift med paprika, løg og peberfrugt.
Gå til opskrift
billederesultat for sigøjnerschnitzel

Steak milanese - paneret bøf med spinat og marinara

5 fra 3 stemmer
Steak Milanese er en italiensk specialitet med paneret bøf, en lækker marinara og sauteret spinat. Endnu en rigtig god opskrift fra Italien.
Gå til opskrift
steak milanese

Koteletter i fad med bacon, peberfrugt og fløde

4.7 fra 256 stemmer
Nyd en velsmagende klassisk dansk ret med koteletter i fad. Opskriften indeholder bacon, peberfrugt og fløde - en rigtig lækkerbisken.
Gå til opskrift
billederesultat for gammeldags koteletter i fad

Skinkeschnitzel med råstegte kartofler og ærter

4.6 fra 27 stemmer
Min opskrift på lækker og mør skinkeschnitzel, der paneres og steges i smør på panden. Schnitzlen serveres med råstegte kartofler og ærter.
Gå til opskrift
billederesultat for skinkeschnitzel

FAQ

Hvad er en dreng til wienerschnitzel?

Rigtig mange foretrækker en wienerschnitzel med en dreng. Men hvad søren er en dreng i den sammenhæng, undrer du dig måske over? Du laver en dreng på toppen af wienerschnitzlen ved, at skære en tyk skive citron ud. Læg den på det færdigstegte kød. Derefter dækkes citronskiven med kapers, hvorefter der rives lidt peberrod på. Endelig lægges to ansjoser (eller sild uden ben) på toppen, og nu er din dreng klar ovenpå den sprøde og panerede schnitzel. Hvorfor det hedder en dreng? Jeg ved det ikke, men har du et bud, så kom lige med det i kommentarfeltet herunder.

Kan man stege wienerschnitzel i airfryer?

Ja, du kan også meget nemt lave din wienerschnitzel i airfryer. Her paneres schnitzlerne, hvorefter de lægges på risten i airfryeren, som inden da er forvarmet til 200 grader. Spray med smør, og steg først i 5 minutter. Vend schnitzlerne rundt, spray igen med smør, og steg dem færdige i yderliger ca. 4 minutter. Så nemt er det.

Hvem opfandt wienerschnitzlen?

Historien siger, at det var den østrigske feltmarskal Radetzky, der opholdt sig meget i Milano i Italien, hvor han spiste den italienske ret "cotoletta alla milanese". Ideen og retten tog han med hjem til Østrig. Her blev den hurtigt populær og udviklede sig til den klassiske wienerschnitzel, som vi kender i dag.

Hvorfor banker man en wienerschnitzel?

Ved at banke kødet sprænger man kødfibrene, som derfor ikke trækker sig sammen under stegningen. Samtidig opnår du en mere ensartet tykkelse på kødet.

Hvilket kød bruges til wienerschnitzel?

Der anvendes traditionelt kalvekød til en rigtig wienerschnitzel, og det er sædvanligvis enten kalvefilet eller kalveinderlår.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Bruce

    august 05, 2022 at 6:13 pm

    Bruger du ikke peber? eller andet salt end det til ægget?

    Svar
  2. Grete Langballe Hansen

    januar 25, 2022 at 11:30 am

    Panko rasp er fantastisk her til. En rigtig lækker ret. Forsøgte mig også med rib eye, men foretrækker kalveschnitzler.

    Svar
  3. Berlinblog.dk

    december 28, 2020 at 6:41 pm

    Peters forklaring lyder rigtig god.
    Er det mon et dansk fænomen med ansjos og peberrod på Wienerschnitzlen? Vi har tjekket rigtig mange østrigske Wienerschnitzler i Berlin, og her er der kun en citronskive eller -båd på toppen - eller ved siden af.
    Hvad gør de mon i Wien? 🙂

    Svar
  4. Laust Peter

    november 03, 2020 at 2:01 pm

    Det skyldes den lille, slatne sild. Folkevid, når det er bedst. Jeg elsker den slags udtryk, der både er respektløse og kærlige på en gang. For ungerne fra Wien var små og slatne, når de kom – små wienerdrenge. Og schnitzelen hed jo altså også en wienerschnitzel dengang. Sammenkoblingen er indlysende, selvom mange nok har rystet på hovedet af den tids politiske ukorrekthed, der bare hed noget andet dengang – ‘grovhed’ tror jeg – men ikke desto mindre ganske indlysende.

    Så den dag i dag putter vi altså en dreng på schnitzelen – og er det ikke ret rart at vide, hvorfor det lige hedder sådan? Det synes jeg. Jeg vil altid gerne vide

    Svar
    • Ane Marie Bagger

      februar 14, 2024 at 6:49 pm

      WIENERSNITZEL.
      Som ung var jeg i køkkenet i Skallerup Klit.
      Der lavede man uendelige mængder af den ret.
      De var pyntet med en såkaldt knægt!
      Det var med en citronskive, derpå en tomatskive, hvorpå der lå en blok smør- rullet i fintklippet persille ! Øverst pyntet med en benfri sild og peberrod. Til sidst blev herligheden strøet med capers i rigelige mængder. En rigtig flot servering!

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required