Vedligehold dine køkkenknive, så de altid står knivskarpe. Det gør det lettere at skære og giver dem et langt liv. Se de vigtigste råd her.
Vedligehold dine køkkenknive, så du altid har gode, skarpe knive i køkkenet. Knivsægget har nemlig mange fjender som opvaskemaskiner og forkert opbevaring.
Vi ved det egentlig godt: køkkenknive skal ikke i opvaskemaskinen. Alligevel ryger de ofte derind, for de holder jo endnu, så det kan ikke være så slemt.
Men jo, det er en skidt ide at komme dine gode køkkenknive i opvaskemaskinen. Selvom knive i sagens natur er stærke og skarpe, skal de nemlig behandles korrekt, så du kan brillere i køkkenet.
Sådan skal køkkenknivene vaskes
Det korte svar: med opvaskebørste og sulfo i hånden. Aldrig i opvaskemaskinen. Det lidt længere svar kommer her:
Knivens skær kan blive beskadiget, når den vaskes i "opvaskeren". Desuden kan stålet få flyverust.
Selvom vi kan fjerne flyverust blandt andet med glaskeramisk rengøringsmiddel og citronsaft, kan det have sat sig længere ind i stålet. Og det ødelægger på sigt kniven.
Forbrugerrådet Tænk anbefaler endda, at vi ikke vasker de knive i opvaskemaskinen, som producenten hævder, godt kan tåle det.
Og tænk over det. Der er ingen grund til at tage chancer. Hvor mange sekunder tager det at vaske et par knive op i hånden for derefter at tørre den af i viskestykket? Ikke mange.
Opbevaring af knive
Skal knivene hænge på en magnet? Skal de i køkkenskuffen eller i en knivblok?
Ifølge den kendte kok Thomas Rode må køkkenknive ikke opbevares i en skuffe. Ej heller hænge på en knivmagnet - med mindre magneterne er indsat i træ.
Knivene får små ridser, når de ligger i skuffen eller hænger på en knivmagnet. Det gør de ikke i en god knivblok.
Vedligehold dine køkkenknive ved at slibe
En vigtig del af vedligeholdelsen er at slibe knivene regelmæssigt, så de altid er knivskarpe.
Et strygestål er ikke blot et strygestål. Der findes nemlig et super-strygestål, og det er det glaskeramiske, som er det mest effektive.
Når du sliber med stålet, skal knivæggens vinkel være 15-20 grader, og du skal gøre det i en glidende bevægelse fra spidsen hen mod håndtaget
Du kan også bruge slibesten eller en slibemaskine, og selvom det er mange år siden, at skærsliberen kom forbi, findes der stadig steder du kan aflevere dine køkkenknive og få dem slebet korrekt.
Undgå at skære ned i hårdt materiale
Brug kun gode kokkeknive på et spækbræt af træ eller plastik og undgå at bruge knivene mod granit, glas og andre hårde materialer.
Sørg også for at bruge knivæggens bagside, hvis du vil skrabe småt madaffald fra spækbrættet ned i skraldespanden.
Brug en fjerkræssaks
Når du skærer en rå kylling over med en af dine gode kokkeknive, kan du beskadige den. Skæret kan for eksempel blive en smule buet af det.
Derfor er det en god ide at bruge en fjerkræssaks, hvis du skal skære igennem knogler og ben - også til andet kød end kyllingens.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: