Du kan blive syg af tørrede bønner, hvis ikke du behandler dem rigtigt. Det er nemlig vigtigt, at bønnerne både udblødes og koges korrekt.
Tørrede bønner bruges i mange retter, og bønnerne er da også sunde og mættende.
Men man kan faktisk blive syg af bønnerne, hvis ikke man husker at behandle dem rigtigt, advarer Fødevarestyrelsen.
Tørrede bønner indeholder giftstoffer
Årsagen er, at tørrede bønner indeholder giftstoffer, de såkaldte lektiner, og dem kan du altså blive syg af.
Typisk vil det medføre opkast eller diarré, men i værste fald kan man faktisk få mavekramper og blødninger af bønnerne.
Det er blandt andet limabønner, kidney bønner, brune bønner, hestebønner og pralbønner, der har et højt indhold af lektiner.
Undgå at blive syg
Det heldigvis ikke svært at behandle bønnerne, men det tager lidt tid.
Først skal bønnerne lægges i blød i en skål med vand, som derefter sættes i køleskabet i 10-12 timer.
Når de iblødsatte bønner skal stå i køleskabet skyldes det, at man hindrer vækst af sygdomsfremkaldende bakterier.
Bønnerne skal derefter koges møre, hvilket typisk tager mindst en halv time, men kig på pakken med de tørrede bønner, og se den præcise kogetid for dine bønner.
Hverken vandet fra iblødsætningen eller kogevandet bør i øvrigt anvendes i madlavningen.
Bønner på dåse
Vil du gøre det nemmere og for dig selv, kan du købe bønner på dåse.
Her er bønnerne tilberedte, og dermed klar til brug.
Derfor sparer du både tid og bekymringerne om hvorvidt bønnerne indeholder giftstoffer.
Se også disse artikler:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: