Tang er andet end det, der rulles om sushi. Tangen ved de danske strande kan sagtens spise. Her er inspiration til at sanke havets planter.
Tang kan være drønirriterende, når man vader hen over det på stranden for at komme i vandet. Eller når man kommer til at træde på det i havet. Men tang kan faktisk også være en lækkerbisken, der kan bruges i madlavningen. Vi kender det fra sushi, hvor tangen er et vigtigt element. Og i tangsalat, som kan sødes med en asiatisk dressing eller spises lige så salt, som tang nu er.
Så her er en sommer-ide: Gå eller svøm ud og sank tang sammen med børnene. Det er sjovt at være sammen om at hente mad i naturen, og det gælder både på lands og vands.
I havet kan I blandt andet finde blæretang, tarmrørhinde og lavfrugtet klørtang. Selvom det er nemmest at bøje sig ned og tage tang, der er skyllet op på sandet, skal I lade være med det, da det er råddent. Nej, i stedet bliver I nødt til at gå ud i vandet og se jer omkring.
Det skal I sanke
Her er beskrivelsen af de typer tang, I kan bruge til maden. Tager I fejl og sanker andre typer, er det ikke et problem. I hvert fald ikke sundhedsmæssigt, da ingen tangtyper er giftige, så længe de lever i rent vand.
Blæretang er nok den form for tang, vi kender bedst. Det er en brunalge med blade, der har små luftlommer eller blærer. Vi kender dem også som indtørrede, sorte trevler med små bobler oppe på land. Smagen er mild og lettere salt med kraftig umami-smag. VILD MAD anbefaler, at man spiser blæretang tørret, da smagen bliver endnu mere tydelig, men den kan også bruges rå skåret i strimler.
Tarmrørhinde er en grønalge med lyse grønne "græsstrå", der næsten synes gennemsigtige. De vokser på sten og kan sankes tæt på strandkanten. Også denne type har masser af umami-smag.
Klørtang er en gulgrøn alge, der vokser på muslingskaller og sten i vandet. Når det er lavvande, kan man nemt finde de små buketter umami-smagende tang, der blandt andet kan bruges syltet eller bagt som chips.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: