Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Sumak - fakta om det syrlige, røde krydderi

Sumak - fakta om det syrlige, røde krydderi

Sumak krydderi
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Sumak er er syrligt, aromatisk krydderi, som bruges i retter fra Tyrkiet og Mellemøsten. Find ud af, hvad det er, og hvad det kan bruges til.

Sumak er et pulveriseret krydderi med en flot, rød farve. Det er et krydderi, som oftest findes i køkkener ved Middelhavet, i Mellemøsten og Tyrkiet.

Det giver en særlig smag til for eksempel kebab og kylling, og så er det uundværligt i den arabiske krydderiblanding za'atar.

Smagen kan minde om citronsaft, men sumak har en anden dybde.

Der er også en lettere bitterhed i eftersmagen, som passer perfekt til rubs og marinader.

Hvor kommer sumak fra

Krydderiet stammer fra små, røde bær, der vokser på hjortetakbuske ved navn Rhus coriara.

Der findes over 30 arter indenfor denne plante, men flere af dem er giftige.

Bærrene vokser i klaser og plukkes, når de er modne. Herefter tørres de og stødes, så man til sidst står med det fineste, bordeaux-farvede krydderi, som også kan staves sumac.

I modsætning til en del andre krydderier er det ikke så stærkt smagende, at du skal være forsigtig med mængden. Det bliver aldrig rigtigt for meget.

Hvad kan jeg bruge sumak til

Sumak er en perfekt rub til kylling og andet kød. Dels er smagen så nuanceret, dels er den rustrøde farve meget smuk.

Brug det med salt og peber eller bland krydderiet op med andre krydderier og gnid kødet godt ind i det.

Du kan også drysse sumak over din hummus, tzatziki, baba ganoush eller din salat. Det giver farve og smag.

Sumak er også en del af krydderiblandingen za'atar, som særligt bruges i Mellemøsten - blandt andet som drys på deres lækre fladbrød.

Og som før nævnt er det et skønt krydderi til marinader, dressinger og dip.

Relaterede opskrifter

  • Tyrkisk kyllingekebab til pitabrød
  • Persisk auberginedip med æg
  • Det lækreste olivenbrød med za'atar
  • Hjemmelavet kylling shawarma
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.