• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Råvareguide › Sumak - fakta om det syrlige, røde krydderi

Sumak - fakta om det syrlige, røde krydderi

Sumak krydderi
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. august 2024 - Udgivet: 18. august 2021

Sumak er er syrligt, aromatisk krydderi, som bruges i retter fra Tyrkiet og Mellemøsten. Find ud af, hvad det er, og hvad det kan bruges til.

Sumak er et pulveriseret krydderi med en flot, rød farve. Det er et krydderi, som oftest findes i køkkener ved Middelhavet, i Mellemøsten og Tyrkiet.

Det giver en særlig smag til for eksempel kebab og kylling, og så er det uundværligt i den arabiske krydderiblanding za'atar.

Smagen kan minde om citronsaft, men sumak har en anden dybde.

Der er også en lettere bitterhed i eftersmagen, som passer perfekt til rubs og marinader.

Hvor kommer sumak fra

Krydderiet stammer fra små, røde bær, der vokser på hjortetakbuske ved navn Rhus coriara.

Der findes over 30 arter indenfor denne plante, men flere af dem er giftige.

Bærrene vokser i klaser og plukkes, når de er modne. Herefter tørres de og stødes, så man til sidst står med det fineste, bordeaux-farvede krydderi, som også kan staves sumac.

I modsætning til en del andre krydderier er det ikke så stærkt smagende, at du skal være forsigtig med mængden. Det bliver aldrig rigtigt for meget.

Hvad kan jeg bruge sumak til

Sumak er en perfekt rub til kylling og andet kød. Dels er smagen så nuanceret, dels er den rustrøde farve meget smuk.

Brug det med salt og peber eller bland krydderiet op med andre krydderier og gnid kødet godt ind i det.

Du kan også drysse sumak over din hummus, tzatziki, baba ganoush eller din salat. Det giver farve og smag.

Sumak er også en del af krydderiblandingen za'atar, som særligt bruges i Mellemøsten - blandt andet som drys på deres lækre fladbrød.

Og som før nævnt er det et skønt krydderi til marinader, dressinger og dip.

Relaterede opskrifter

  • Tyrkisk kyllingekebab til pitabrød
  • Persisk auberginedip med æg
  • Det lækreste olivenbrød med za'atar
  • Hjemmelavet kylling shawarma
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller

Billede af blommemuffins

Blommemuffins (lækre muffins med blommer)

Billede med havregrynsbrød.

Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)

Billede med auberginefad.

Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)

Ugens vine, uge 35, 2025

Ugens vine, uge 35, 2025: Frankrig dominerer med 9 topkøb

Forsiden lige nu

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.
Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller→ Se opskriften
Billede af asiatisk nakkefilet.
Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)→ Se opskriften
æblemuffins
Svampede æblemuffins med kanel→ Se opskriften
sprøde kartofler i fad
Sprøde kartofler i fad med krydderurter→ Se opskriften
perlebygsalat med æble og avocado
Perlebygsalat→ Se opskriften
mad i fad opskrifter
Mad i fad (lækre retter du kan lave i fad i ovn)→ Se opskriften
Billede af blommemuffins
Blommemuffins (lækre muffins med blommer)→ Se opskriften
Billede med havregrynsbrød.
Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)→ Se opskriften
billederesultat for pastasalat med bønner
Pastasalat med bønner, kylling og basilikumsolie→ Se opskriften
Grønkålssalat med feta
Grønkålssalat med feta og granatæble→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her