• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Smagstest af marcipanæg - her er påskens bedste æg

Smagstest af marcipanæg - her er påskens bedste æg

Der stor forskel på pris og smag, når det gælder påskens marcipanæg. Smagsdommer og fødevareekspert Charlotte Mithril har lavet en smagstest af marcipanæg. Foto: Charlotte Mithril / Madensverden.dk
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  19. februar 2024 - Udgivet:  9. april 2022

Madens Verden har lavet en smagstest af marcipanæg. Se her hvad forskellen er og hvilket, der er smagsdommerens testvinder.

I denne smagstest af marcipanæg er der stor forskel på prisen. Påskens marcipanæg købes typisk i pakker med 1-3 styk, og sammenligner man stykprisen for et enkelt marcipanæg koster det billigste kun 5 kroner, mens det dyreste koster 24,50 kroner – altså næsten fem gange så meget.

Men hænger pris og kvalitet sammen?

Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har lavet en smagstest af marcipanæg og testet seks forskellige slags, for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilket der smager bedst.

Smagen af marcipan og chokolade

Påskens marcipanæg er jo i virkeligheden marcipanbrød formet som æg. De består af marcipan, der er overtrukket med chokolade.

Der fås også varianter med nougat, lakrids og andre smagstilsætninger, men vi har valgt at teste de helt rene marcipanæg med ren marcipan og chokolade.

Marcipan laves på smuttede og ristede mandler, der blendes helt fint med sirup eller sukkerlage. I hvert fald, hvis du laver det selv. Fødevareindustrien har fundet ud af at bruge abrikoskerner, som et billigt alternativ til mandler.

Desuden tilsættes der ofte forskellige tilsætningsstoffer som emulgator, konserveringsmiddel, fugtighedsbevarende middel og aroma til de fabriksfremstillede marcipanæg.

Hvordan et godt marcipanæg skal smage er selvfølgelig individuelt. Jeg synes ikke, at det skal være for sødt, så smagen af mandler bliver overdøvet.

Smagen af marcipan skal være domineret af den rene mandelsmag, der næsten kan gå hen og få frugtige noter.

Konsistensen skal være blød og saftig og ikke tør eller krystalliseret fra sukkeret. Der må godt stadig være noget bid fra mandlerne, der ikke behøver at være blendet til en helt fin masse.

Og så er der chokoladen, der skal bidrage med både smag og konsistens. Den skal give et knæk når du tager en bid, og smelte dejligt i munden, så smagen blander sig med marcipanen.

Smagstest af marcipanæg

Marcipanæggene er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur på marcipan og chokolade i munden.

Efter smagstesten er der set på produktets indhold af mandler og evt. abrikoskerner, sukker samt tilsætningsstoffer.

Ud fra den samlede bedømmelse er marcipanæggene blevet inddelt i følgende kategorier:

* * * * * Bedst
* * * *    Over middel
* * *       Middel
* *          Under middel
*             Dårligst

Her er marcipanæggenes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:

Smagstest af marcipanæg, Økoladens marcipanæg

* * * * *
Økoladens Marcipanæg

Testvinder! Marcipanen i det økologiske marcipanæg fra Økoladen er lækker blød og saftig, mens smagen er frugtig, næsten spiritusagtig og med en tilpas sødme. Chokoladen har et godt knæk og smelter på tungen med en rigtig god smag af mørk chokolade.

Pris for 1 styk: 18 kroner
Mandelindhold 43% - Sukkerindhold 35%
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322.

Smagstest af marcipanæg, Irmas Marcipan Påskeæg

* * * *
Irmas Marcipan påskeæg

Testens dyreste marcipanæg fra Irma har en god saftig marcipan med en rig og frugtig smag uden for meget sødme. Chokoladen er tynd, men har en god smag og smelter fint i munden.

Pris for 1 styk: 24,50 kroner (2 styk for 49 kroner)
Mandelindhold 22% - Sukkerindhold 33% - Abrikoskerner
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322, konserveringsmiddel E202, naturlig vaniljearoma.

Smagstest af marcipanæg, Anton Berg Marcipanæg

* * *
Anton Berg Marcipanæg

Marcipanægget fra Anton Berg har en mere grynet og tør konsistens. Chokoladen har et fint knæk, men generelt er smagen temmelig neutral og giver ikke den store smagsoplevelse.

Pris for 1 styk: Ca. 7 kroner (3 styk for 20 kroner)
Mandelindhold 32% - Sukkerindhold 37% - Abrikoskerner
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322, konserveringsmiddel E202.

Smagstest af marcipanæg, Spangsberg Marcipanæg

* *
Spangsberg Marcipanæg

Spangsberg Marcipanæg har en kunstig smag, der overdøver smagen af marcipan. Den er mere bitter i smagen samtidig med, at den er temmelig sød. Konsistensen er en smule klæg i munden.

Pris for 1 styk: Ca. 7 kroner (3 styk for 22 kroner)
Mandelindhold 51% - Sukkerindhold 40%
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322, konserveringsmiddel E202, konsistensmiddel E1103, 3 x aroma.

Curré marcipanæg

*
Curré Marcipanæg

Testens billigste marcipanæg fra tyske Curré har en meget fast konsistens og er meget sød! Smagen af marcipan og chokolade overdøves helt af sødmen, og det er nærmere en let tør sukkermasse.

Pris for 1 styk: 5 kroner (3 styk for 15 kroner)
Mandelindhold 32% - Sukkerindhold 52%
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322, fugtighedsbevarende middel E1103.

Marcipanæg

*
Marcipanæg

(Horst Schluckwerder)

Marcipanægget uden andet navn er produceret af tyske Horst Schluckwerder og smager fuldstændig som Curré Marcipanæg ovenfor: En meget fast konsistens og meget sødt!

Smagen af marcipan og chokolade overdøves helt af sødmen, og det er nærmere en let tør sukkermasse.

Pris for 1 styk: Ca. 6 kroner (3 styk for 17 kroner)
Mandelindhold 33% - Sukkerindhold 52%
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322, fugtighedsbevarende middel E1103.

Dyrt og godt

De to absolut dyreste varianter, havde også den bedste smag i denne smagstest af marcipanæg.

Økoladens Marcipanæg og Irmas Marcipan påskeæg, til henholdsvis 18 og 24,50 kroner per æg, adskilte sig i smagen ved at have en rigtig god og rig marcipansmag, der ikke blev overdøvet af sødme fra sukker.

De havde desuden en rigtig dejlig konsistens og var lækre bløde og saftige i modsætning til nogle af de andre marcipanæg, der var mere tørre og faste i konsistensen.

Abrikoskerner i dyreste marcipanæg

Ud af de seks forskellige varianter af marcipanæg vi har testet, indeholdt to af dem abrikoskerner. Her ville man nok forvente, at det var de billige varianter, men det er ikke tilfældet.

Den ene variant med abrikoskerner er klassikeren fra Anton Berg, mens den anden er testens dyreste marcipanæg fra Irma.

I Irmas Marcipan påskeæg er indholdet af mandler 22 procent, mens det ikke er angivet, hvor mange procent abrikoskerner, der er i. Det er det laveste indhold af mandler i nogle af de testede marcipanæg, hvilket kan undre når man ser på prisen.

Når man betaler så mange penge for et marcipanæg, kunne man forvente, at marcipanen var lavet på mandler alene. De har dog sørget for at lave et marcipanæg, der stadig smager rigtig godt.    

Aroma overdøver marcipansmag hos Spangsberg

Selvom Spangsberg Marcipanæg har det højeste mandelindhold på 51 procent, får det ikke så god en bedømmelse i denne smagstest.

Det har en underlig kunstig smag, og ser man på ingredienslisten er der også listet aroma hele tre gange. Hvilke aromaer, der er tale om, er ikke nævnt, men desværre overdøver de den gode smag af den rene marcipan.

Højt sukkerindhold i dårligt bedømte marcipanæg

Der er stor variation i indholdet af sukker i de forskellige marcipanæg, der varierer fra 33 til 52 procent. I forhold til smagen, er der næsten en omvendt sammenhæng med indholdet af sukker således, at jo mere sukker marcipanægget indeholder, jo dårligere bliver smagen.

De to lavest bedømte marcipanæg er begge tyskproducerede og minder utroligt meget om hinanden i både smag og indhold.

De har begge det højeste sukkerindhold på 52 procent, hvilket også tydeligt dominerer smagen, der nærmest bliver en let tør sukkermasse.

Marcipanæg uden tilsætningsstoffer?

Testvinderen fra Økoladen er den eneste økologiske variant i denne smagstest af marcipanæg. Det er desuden det marcipanæg med færrest tilsætningsstoffer.

Det kan undre, at det er nødvendigt at anvende så mange tilsætningsstoffer til flere af marcipanæggene, når Økoladen kan klare sig med en enkelt emulgator.

Vil du have et marcipanæg helt uden tilsætningsstoffer, kan du med fordel købe en pakke marcipan og forme æggene selv og dyppe i chokolade.

Der findes flere varianter af marcipan på markedet uden tilsætningsstoffer. Du kan selvfølgelig også lave marcipanen selv, hvis du har mod på det.

Sådan har vi gjort

Vi har testet marcipanæg, der kan købes i almindelige supermarkeder. Vi har valgt dem med ren marcipan og overtræk af mørk chokolade.

Marcipanæggene er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.

Marcipanæggene blev vurderet ud fra følgende egenskaber: Marcipanens smag og konsistens, chokoladens smag og konsistens (knæk og smeltbarhed) samt samlet indtryk af marcipan og chokolade i munden.  

Generelt om vores smagstest

Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år.

Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.

Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.

Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.

Se flere smagstest her:

Smagstest af mørk chokolade - hvilken smager bedst?

Smagstest af cola – hvilken smager bedst?

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her