Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Semolina alias semulje - læs fakta og forklaring

Semolina alias semulje - læs fakta og forklaring

Semolina
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Opdateret: 19. april 2021 - Udgivet: 19. april 2021

Semolina eller semulje er navnet på en særlig meltype, hvor hvedekornet ikke males helt. Det er i slægt med mannagryn. Her kan du læse mere.

Semolina - eller på dansk: semulje - er en meltype, som reelt ikke er mel. Det er nemlig den inderste, hårdeste del af hvedens kerne.

Denne del af hvedekernen bliver ikke til fint hvedemel, men bevares, så man stadig har det inderste korn.

I Danmark bruger vi ordet semulje eller semuljegryn om grynene lavet af dansk hvede.

Rigtig semolina laves af durumhvede, og har en let gylden farve. Det er den, som italienerne bruger til at lave pasta.

Det høje protein- og glutenindhold betyder nemlig, at pastadejen bliver mere sej, hvilket betyder, at pastaen ikke går så let i stykker, når man laver den.

Bruges overalt

Men semolina og semulje er kendt verden over. I østeuropæiske lande har man brugt semulje til at lave en særlig semolinapudding med for eksempel rosiner og kanel lige siden romertiden.

I Mellemøsten, Nordafrika og Italien bruges semolina til alt fra kager til dumplings. Couscous er også fremstillet af semolina.

Her ses vores opskrift på superlækre småkager fra Mellemøsten, hvor der er brugt semolina i dejen:

Småkager med fyld af dadler fra Mellemøsten

5 fra 3 stemmer
Småkager med fyld af dadler fra Mellemøsten, som måske er bedre kendt under navnet Maamoul, smager super godt. Og så er de nemme at lave.
Gå til opskrift
Småkager med fyld af dadler

Mannagryn vs semulje

Mannagryn er grovere gryn end semolina eller semuljegryn. Disse gryn er også fremstillet af de inderste hvedekerner, hvilket betyder, at de indeholder gluten.

Grød fremstillet på mannagryn har været meget brugt i Danmark, men er ved at glide ud af de danske køkkener. Måske fordi sådan en grød ikke indeholder det vigtige fuldkorn.

I Sverige bliver mannagrød stadig lavet i stor stil, men udover det har de også en særlig sommerdelikatesse: klappgröt.

Her koges mannagrynene i hindbær- eller tyttebærsaft og sukker strøs på, inden grøden spises. 

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Martin Grønvall skriver

    oktober 03, 2022 at 1:05 am

    Jeg synes det er en god artikel men mangler lidt om det vigtigste for semulje eller semolina der når man snakker om køkken efter min mening er pasta og pizza

    Svar

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.