• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Vegetar › Samosa - sprøde med krydret kartoffelfyld

Samosa - sprøde med krydret kartoffelfyld

Samosa fra Indien
4.9 fra 16 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
65
SHARES
FacebookMessenger65PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  31. oktober 2023 - Udgivet:  22. marts 2022

Indhold

  1. Samosa er sprøde, lækre madbrød, som vi kender fra Indien. Her er en opskrift med et krydret kartoffelfyld, som er lige til at spise.
  2. Opskrift på hjemmelavet samosa
  3. Samosa fra Goa
  4. Noter

Samosa er sprøde, lækre madbrød, som vi kender fra Indien. Her er en opskrift med et krydret kartoffelfyld, som er lige til at spise.

Samosa findes i et hav af udvalg og varianter. Både fyldet og dejen kan variere, men mine favoritter er dem, som jeg spiser dagligt, når jeg er i Goa i Sydindien.

De har et blødt kartoffelfyld med en masse krydderier, og så er de pakket ind i filodej, der gør, at de knaser så meget.

I Danmark er dem, man køber, ikke i nærheden af dem som kan fås i Goa, så derfor har jeg eksperimenteret mig frem til en opskrift.

Og resultatet blev perfekt knasende madbrød, som sender tankerne direkte ned til en varm palmestrand.

Opskrift på hjemmelavet samosa

Samosa fra Indien
Rakel Seneca

Samosa fra Goa

4.94 fra 16 stemmer
Samosa er sprøde, lækre madbrød, som vi kender fra Indien. Her er en opskrift med et krydret kartoffelfyld, som er lige til at spise.
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 45 minutter min
Samlet tid 1 time t
Antal: 15 stk
Ret: Vegetar
Køkken: Indisk
Kalorier: 202
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 500 g kartofler
  • 2 spsk olie
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk fennikel
  • 2 tsk korianderfrø - knust
  • 1 tsk ingefær - fintrevet
  • 1 grøn chili - rød kan også bruges
  • ½ tsk asafoetida - (kan udelades)
  • 200 g ærter - frosne
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk garam masala
  • ½ tsk chaat masala - eller 1 tsk. citronsaft
  • stødt chili - efter behov
  • salt - efter behov
Til dej og friturestegning
  • ½ l olie - smagsneutral
  • 1 pk filodej
  • 2 spsk hvedemel
  • 2 spsk vand

Fremgangsmåde
 

  1. Kog kartofler i cirka 20 minutter, eller indtil de er bløde.
  2. Pil kartoflerne og lav dem til mos, sæt dem til side.
  3. Varm olien op i en pande, nu tilsættes spidskommen, fennikel og de knuste korianderfrø.
  4. Når krydderierne begynder at syde efter cirka 30 sekunder: Tilsæt ingefær, chili og asafoetida,, lad det stege i et minuts tid.
  5. Skru ned til lav varme og tilføj de moste kartofler og ærterne. Bland det hele godt sammen.
  6. Derefter tilføjer du stødt koriander, garam masala, chaat masala (eller en teskefuld citronsaft), stødt chili og salt. Bland det godt sammen og smag blandingen til. Fjern panden fra varmen og lad indholdet køle ned til rumtemperatur.
  7. Bland mel og vand sammen til en tynd pasta, denne pasta skal virke som en slags lim.
  8. Tag din filodej og lig to lag oven på hinanden. Skær dejen ud til cirka 10 centimeter brede strimler med en længde på 20 centimeter.
  9. Pensl en strimmel af gangen med vand-mel-limen.
  10. Put en skefuld kartoffelfyld i øverste højre hjørne og fold dejen til en trekant, så den lukker fyldet inde. Fold den igen, så det ligner et trekantet brev. Fold igen, indtil du rammer bunden.
  11. Pensl det sidste stykke dej, så “dejpakken” bliver limet fast. Bliv ved med at folde samosa, indtil du har brugt alt fyldet og dejen.
  12. Varm olien op på lav til medium varme. Du kan tjekke, om den er varm nok ved at putte et lille stykke dej ned i olien - det bør tage et par sekunder for den at sprutte.
  13. Afhængig af størrelsen på din gryde putter du dine samosa i olien, men ikke mere end fem af gangen. Lad dem stege i cirka fem minutter på hver side. De bliver pænest af at friturestege ved lav varme i længere tid fremfor høj varme i kort tid. Høj varme kan give samosa luftbobler.
  14. Put de frisklavede brød på avispapir eller køkkenrulle for at absorbere det overskydende olie. Nyd dem som en eftermiddagssnack eller forret.

Næringsindhold

Kalorier: 202kcalKulhydrater: 25gProtein: 3gFedt: 10gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 3gEnkelumættet fedt: 6gTransfedt: 0.03gNatrium: 169mgKalium: 198mgKostfibre: 2gSukker: 0.4gVitamin A: 1270IUVitamin C: 9mgCalcium: 15mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Noter

Der er mange YouTube-videoer, som viser foldeteknikker, og det kan godt kræve et par forsøg lige at lære den rette metode. 
Man kan godt folde sine samosa og putte dem i køleskabet med en fugtig klud over til dagen efter. Og så kan de frituresteges lige før servering. Samosaerne kan også bages i ovnen for en sundere udgave, dog så bliver de ikke helt lige så sprøde.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Noter

Når først man har fanget teknikken med at folde dejen som trekanter til samosa, er det slet ikke så svært, som det ser ud.

Jeg har valgt at bruge en færdiglavet filodej for at gøre processen en smule lettere, men man kan selvfølgelig også vælge selv at lave dejen.

Opskrifter på andre indiske retter:

Vada Pav - indisk street food

Butter chicken

Indiske fladbrød med blomkålsfyld

Om Rakel
Rakel Seneca

Rakel har boet i Indien de sidste tre år. Derfor er mange af hendes opskrifter inspireret af de varme himmelstrøg. Derudover har hun levet som vegetar i ni år, og deler lækre vegetar- og bageopskrifter, som alle kan nyde.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required