Safranboller med rosiner og kardemomme ligner de svenske lussekatter som bliver spist til luciadag. De smager dejligt og er perfekt svampet.
Safranboller med rosiner er faktisk en af mine yndlingsbagværk at lave i december, jeg er generelt bare helt vild med alle slag gærdejsopskrifter, om de er søde eller salte.
Denne opskrift er meget tæt på de tradtionelle lussekatter, men det er mig bekendt meget nemmere at forme dem som boller i stedet for at skulle rulle dem ud i den karakteristiske form.
Jeg har også puttet rosiner ind i dejen, det gør at hver bid er med rosin og det synes jeg simpelthen er alt for lækkert.
Se også: Lækre, snaskede kardemommesnurrer.
Opskrift på safranboller med rosiner
Safranboller med rosiner
Ingredienser
- 2,5 dl mælk
- 0,5 g safran
- 25 g gær
- 50 g sukker
- 0,5 tsk kardemomme
- 1 knivspids gurkemeje - kan undlades
- 2 stk æg - et af dem til pensling
- 100 g smør
- 0,5 tsk salt
- 450 g hvedemel
- 0,5 dl rosiner
Fremgangsmåde
- Start med at knuse safran i en morter. Tilføj det derefter til en lille gryde sammen med mælken. Varm det op lige under kogepunktet og lad det derefter køle ned til lillefingervarme. Smelt også smørret i en gryde og lad det køle lidt af.
- Smuldr gæren i mælken og rør den ud. Tilføj derefter sukker, kardemomme, gurkemeje og et æg. Rør rundt, tilføj nu det smeltede smør. Rør det godt sammen.
- Tilføj nu salt og hvedemel. Rør dejen godt sammen og tilføj rosinerne. Ælt dejen godt sammen i mindst fem minutter, indtil den er smidig. Den kan godt være en smule klistret, så du skal ikke tilføje ekstra mel. Dæk nu dejen til og lad den hæve i 45 minutter.
- Tag derefter dejen og ælt den hurtig igennem. Form den til cirka 14 boller og placer dem på en bageplade. Dæk dem til og lad dem efterhæve i yderligere 45 minutter.
- Pisk et æg hurtigt sammen og pensel det udover bollerne. Drys eventuelt med lidt sukker og bag dem derefter i cirka 10 minutter ved 220 grader almindelig ovnvarme.
- Server straks dine duftende safranboller.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tip
Jeg har tilføjet en smule gurkemeje til disse safranboller for at fremhæve den gule farve endnu mere.
Men du kan sagtens undlade det og lade safran klare arbejdet selv.
Se også vores andre opskrifter på julebagværk:
Marengs-juletræer med krymmel som pynt
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: