• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Romanesco - fakta og sådan koger du den flotte kål helt perfekt

Romanesco - fakta og sådan koger du den flotte kål helt perfekt

Billede med romanesco.
Hvor er den bare flot. Romanesco er en af de allerflotteste kåltyper der findes, og den skal kun koges i kort tid. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  2. maj 2025 - Udgivet:  2. maj 2025

Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Myten
  2. Hvad er romanesco?
  3. Dyrkning
  4. Opbevaring
  5. Ernæringsfakta (pr. 100 g)
  6. Kogning
  7. Smagen
  8. Svinemørbrad med champignonsovs - nem opskrift

Romanesco er smuk - og det er sjældent man kan sige det om kål.

Kålen kommer oprindeligt fra Italien, og er nærmest en blanding mellem blomkål og broccoli - med mest smag af blomkål.

Myten

Og jeg kan jo starte med at aflive en myte om romanescoen: Mange tror det er en moderne krydsning mellem blomkål og broccoli, men det er altså ikke tilfældet.

Faktisk har man kendt kålen siden middelalderen i Italien, så den har mange år på bagen.

Og den er altså ikke en nymodens opfindelse.

Hvad er romanesco?

  • Romanesco (også kaldet romanesco-kål eller romanesco-broccoli) er en grøntsag i korsblomstfamilien.
  • Den er beslægtet med både broccoli og blomkål, men har en helt særlig spiralformet, limegrøn struktur.
  • Stammer fra Italien, hvor den har været dyrket siden 1500-tallet.
  • Romanesco er kendt for sine geometriske spiraler, som følger et fraktalmønster – hver knop ligner hele hovedet i miniature.
  • Dette gør den til en favorit i både madlavning og matematikverdenen!

Dyrkning

Du kan sagtens dyrke romanesco i danske haver, men den tager tid.

Derfor bliver de danske frilandsudgaver af romanescoen da også sjældent så store som dem vi ser fra især Sydeuropa.

Men smagen er stadig perfekt, så du kan roligt selv dyrke dem i haven.

Opbevaring

  • Opbevares i køleskab – helst i en plastpose i grøntsagsskuffen.
  • Holder sig frisk i ca. 5–7 dage.
  • Kan blancheres og fryses, men mister noget af den flotte struktur.

Ernæringsfakta (pr. 100 g)

  • Kalorier: ca. 25–30 kcal
  • Kostfibre: ca. 2–3 g
  • Protein: ca. 2–3 g
  • Indeholder også:
    • C-vitamin (meget højt)
    • K-vitamin, folat, B6-vitamin
    • Kalium og antioxidanter

Kogning

Og så til hvordan man koger en romanesco.

Vigtigst er det at sige, at du IKKE skal koge den for lang tid!

Skær romanescoen ud i mindre buketter, som du plejer at gøre med blomkål og broccoli.

Sæt en gryde vand over, og kom lidt salt i. Det skal blot være letsaltet.

Kog vandet op, og når det koger kommer du kålen i. Læg låget på, og kog din romanesco i tre minutter. Hæld straks vandet fra og servér.

Du skal ikke koge kålen længere, da den så mister både smag og den flotte farve.

Smagen

Og skal jeg måske lige huske at skrive, at romanescoen er mild og let sødlig i smagen, og derfor meget børnevenlig.

Smagen er en blanding af mild broccoli og nøddeagtig blomkål.

Kan tilberedes som:

  • Dampet eller kogt (kort tid – bevarer sprødhed og farve)
  • Ristet i ovn med olie og krydderier
  • Wokstegt i asiatiske retter
  • Rå i salater – giver både smag og knas
  • Moset som alternativ til kartoffelmos

Så hvis du gerne vil have ungerne til at spise kål, ja så start med denne.

Svinemørbrad med champignonsovs - nem opskrift

5 fra 3 stemmer
Her er en hurtig opskrift på svinemørbrad med champignonsovs, som du kan lave færdig på 15 minutter. Serveres med kogte ris og dampet romanesco, blomkål eller broccoli.
Gå til opskrift
Svinemørbrad med champignonsovs opskrift
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her