Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opsamlinger › Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)

Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)

Retsina
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS
Indhold
  • Brugt i amforaer
  • FAQ
  • Kommentarer

Retsina er en græsk specialitet, som går mindst 2000 år tilbage i tiden.
Vinen har en særegen smag af harpiks, som kan kræve tilvænning.

Et klassisk citat:
"Den er resineret", advarede Strand hende.
"År, jeg elsker terpentinsmag", svarede hun" (fra Helen MacInnes: Vi mødes i Athen, L&R).

Helt så slem er harpiks smagen i retsina sjældent, men faktisk er opløsningsmidlet terpentin også udvundet af harpiks, mest fra fyrretræer, men i en koncentreret form.

Mens terpentin er giftig, så er doserne i retsina ikke giftige - og har du først vænnet dig til den særegne aroma og smag, finder du, at den hvide tørre vin (ses også sjældent som rosé) kan være en perfekt ledsager ikke mindst traditionelle græske forretter.

Gå efter den unge vin, gerne med skruelåg, som bevarer friskheden bedst.

vinkender Jan Sørensen Madens Verden

Brugt i amforaer

I det antikke Grækenland lagrede man vin på amforas af ler, og her havde man brug for harpiks til at tætne amforaen, så vinen ikke blev til eddike. I dag er amfora og harpiks afløst af glasflasker og en lille dosis sulfitter (i reglen under 0,1 g/l).

Men allerede de gamle romere opfandt i Frankrig de mere tætte egefade, da man her ikke havde egnede pinie træer.

Retsina får sin aroma fra harpiks udvundet af pinjetræer, oftest den særlige Aleppo pinie (Pinus halepensis).

Retsina er i dag en traditionel betegnelse (i EU), og retsina må derfor kun laves i Grækanland.

Vinen laves på druerne Savatiano (af og til også Roditis eller Assyrtiko), som mest gror i Attika og Sydmakedonien, men kan gro overalt i Grækenland.

Under gæring tilsættes saften fra pinjetræet, og når den ønskede smag er opnået, filtreres vinen.

Se ugens vine, hvor vinkender Jan Sørensen giver stjerner til udvalgte vine på tilbud i landets supermarkeder her.

Kilder: Lex, WikiPedia

FAQ

Hvad er Retsina?

Retsina er en traditionel græsk hvid- eller rosévin, der er karakteriseret ved en unik smag af harpiks fra Aleppo-pinjen. 

Hvorfor er der harpiks i Retsina?

Man tilsætter harpiks til Retsina under fermenteringen for at give vinen sin karakteristiske aroma. Oprindeligt kom harpikssmagen, fordi man brugte harpiks til at forsegle ler-amforaer og forhindre luft i at trænge ind under opbevaring. 

Om Jan
Jan Sørensen, vinkender på Madens Verden
Jan Sørensen

Jan Sørensen er en af de allerbedste vinkendere, og her deler han sin viden med dig her Madens Verden. Blandt andet får du ugens vintest, hvor Jan gennemgår de bedste vine på tilbud lige nu.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede med kager der kan bages dagen før.
    Kollegakage (nemme kager du kan bage dagen før)
  • bilelde med dansk mad krebinetter
    Dansk mad (opskrifter på mad fra det danske køkken)
  • Billede af nem aftensmad.
    Nem aftensmad (nemme og lækre retter på kort tid)
  • billederesultat for smørrebrød
    Smørrebrød (de bedste opskrifter på en dansk klassiker)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.