• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Dessert › Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej

Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej

billede med pandekager klar til servering
Gammeldags pandekager, præcist som alle elsker dem Af en klassisk pandekagedej, som du laver med mælk, æg og hvedemel. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  1. maj 2025 - Udgivet:  8. oktober 2018

Del gerne:
2.5k
SHARES
FacebookMessenger2.5kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Pandekager
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Tips
  8. Pandekagedej uden klumper
  9. Med is
  10. Dessert pandekager i ovn
  11. Uden mel
  12. Uden mælk
  13. Med kærnemælk
  14. Frysning
  15. Verden rundt
  16. Sjove facts
  17. Typiske spørgsmål
Gå til opskrift

Pandekager er nok den mest populære opskrift i det danske køkken, og her får du den skudsikre fremgangsmåde på dem.

For hvad er bedre end nybagte, gammeldags pandekager med syltetøj, og som mormor altid bagte dem med æg, mælk, hvedemel og sukker.

Dette er den bedste opskrift på den klassiske pandekage, og her får du samtidig et par gode tricks til den helt rigtige pandekagedej, så resultatet altid bliver vellykket.

Opskriften her er gennemprøvet af tusindvis af brugere på Madens Verden, så du er i gode hænder.

Denne opskrift giver ca. 10-12 stk., hvilket passer til fire personer. Jeg har også lavet en video med fremgangsmåden.

Se også disse opskrifter:

  • Bananpandekager
  • Amerikanske pandekager
  • Spinatpandekager
  • Mexicanske pandekager

Opskrift

billede med pandekager klar til servering

Pandekager

Lær at lave perfekte pandekager med denne skudsikre opskrift. Få tips og tricks til den bedste pandekagedej og undgå klumper.
Bedømmelse
4.8 fra 980 stemmer
RetDessert
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 25 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 150 g hvedemel
  • 3 dl mælk
  • 4 æg
  • 1 tsk vaniljesukker - kan udelades men giver smag
  • 2 tsk sukker
  • 0,5 tsk kardemomme - lille teske, kan udelades helt
  • 1 nip salt
  • smør - til panden
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Kom hvedemel op i en skål, og pisk knap halvdelen af mælken sammen med melet så der ikke er klumper tilbage. Pisk derefter resten af mælken ind i dejen. På den måde undgår du altid klumper i din pandekagedej.
  • Pisk så æg i et ad gangen, og tilsæt så vaniljesukker, sukker og kardemomme. Kom også en smule salt ved. Pisk igen pandekagedejen jævn.
  • Stil skålen med den færdiglavede pandekagedej i køleskabet i en halv time.
  • Smelt lidt smør på en middelvarm pande og varm panden godt igennem. Kom dej på, og vend panden rundt, så pandekagen fordeles jævnt i panden.
  • Bag pandekagen gylden på begge sider, og læg til side. Tilfør en ny klat smør til hver pandekage, da smørret er med til at give dine pandekager smag.
  • Læg dem efterhånden på et fad, som du holder varm i en 70 grader varm ovn.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
254
% Daglig værdi*
Fedt
 
7
g
11
%
Mættet fedt
 
3
g
19
%
Transfedt
 
0.02
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
173
mg
58
%
Natrium
 
189
mg
8
%
Kalium
 
216
mg
6
%
Kulhydrater
 
35
g
12
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
6
g
7
%
Protein
 
12
g
24
%
Vitamin A
 
359
IU
7
%
Vitamin C
 
0.1
mg
0
%
Calcium
 
124
mg
12
%
Jern
 
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Tips

Her får du lige mine 4 bedste tips til bagning af pandekager:

Lad altid din pandekagedej hvile 30 minutter i køleskabet. Så er pandekagerne nemme at bage, og de hænger bedre sammen.

Varm din pande godt op. Typisk bliver den første pandekage aldrig perfekt, og det skyldes ofte at panden simpelthen ikke er varm nok endnu. Så hav lidt tålmodighed.

Brug en god pande. Gerne med teflon/sliplet belægning - og allerbedst er de specielle pandekagepander med lav kant, hvor du nemt kan få fat under pandekagerne, når de skal vendes.

Brug smør. Det er ikke altid nødvendigt at anvende smør til bagning af alle pandekagerne, men mest i starten. Men smørret giver altså også god smag, så jeg vil anbefale en lille klat smør til hver eneste pandekage. For smagens skyld.

  • Lad dejen hvile 20–30 minutter – det giver bedre konsistens.
  • Brug en pande med god slip-let belægning.
  • En smule sukker og smør i dejen giver smag og sprød kant.

Pandekagedej uden klumper

Du kan sagtens undgå irriterende klumper i dejen med en nem fremgangsmåde. Kom melet i en skålet, og pisk gradvist lidt af mælken i, og når den tykke pandekagedej er fri for klumper, kan du nemt piske resten af mælken i.

Og vupti, en pandekagedej helt uden klumper.

Du kan i øvrigt også bruge en stavblender til at lave pandekagedejen, eller for den sags skyld køre dejen i en blender. Så undgår du i hvert fald også klumper i dejen.

Ønsker du pandekagerne mere søde tilsættes lidt mere sukker.

Køl pandekagedejen af en halv times tid, og steg så pandekagerne i smør. Det giver en pandekage den helt rigtige smøragtige smag.

Pandekagerne kan i øvrigt  med fordel holdes varme i ovnen.

Se også min opskrift på klassiske vafler i vaffeljern.

Med is

Verdens bedste pandekager med is er en vanvittig lækker og populær dessert, og de er nemme at lave.

Her følger du blot den angivne pandekageopskrift, men du kan med fordel tilsætte lidt reven citronskal til dejen. Husk, at det skal være en økologisk citron.

Pandekagerne bages som anvist, og foldes derefter sammen to gange. Altså først på midten, og derefter igen midten.

Hold evt. pandekagerne lune i ovnen, mens du bager dem alle færdige.

Ved anretning af de lækre pandekager med is, skærer du bjælker af is ud og lægger ind i pandekagerne. Alle slags is kan anvendes, men jeg foretrækker en god vaniljeis.

Du kan også folde en hel pandekage ud, og lægge is i en række på pandekagen, og derefter rulle den sammen om isen. Det er også lækkert.

Endelig kan du selvfølgelig også blot folde pandekagerne sammen, og anrette dem pænt på en tallerken sammen med en kugle is. Eller to.

Dessert pandekager i ovn

Du kan også lave lækre dessert pandekager, og dem får du opskriften på her.

Fordel en stor teskefuld abrikosmarmelade (eller lidt mere) på hver pandekage, hvorefter du ruller dem sammen.

Læg pandekagerne i et ildfast fad beklædt med bagepapir, og drys dem med lidt flormelis og mandelflager eller hasselnøddeflager.

Stil fadet med dine dessert pandekager i ovnen ved 185 grader varmluft, og her skal de have cirka 10 minutter.

Pandekagerne serveres lune med is og eventuelt friske bær.

Uden mel

Det er også muligt at bage pandekager uden mel, og det får du denne opskrift på:

Her starter du med at komme 150 gram finvalsede havregryn i en skål sammen med tre deciliter mælk og to æg.

Lad det stå og trække 10 minutter, hvorefter du tager en stavblender og blender det til en pandekagedej.

Kom så en teskefuld vaniljesukker, lidt salt og kardemomme i, og så er du klar til at bage pandekager uden mel.

Bages på en varm pande med smør.

Uden mælk

Lider du af laktoseallergi, kan du nemt bage pandekager uden mælk.

Her er en nem pandekageopskrift uden mælk:

Fire æg piskes sammen, hvorefter du pisker fire deciliter vand i. Pisk derefter 250 gram hvedemel i, og tilsæt også lidt kardemomme, lidt salt og fem spiseskefulde olie. Olien kan erstattes af to store spiseskefulde margarine.

Pisk pandekagedejen jævn, og steg den derefter på en varm pande.

Med kærnemælk

Du kan også bage himmelsk lækre kærnemælkspandekager.

De bliver lidt mere fyldige i både konsistens og smag - og lidt mindre søde.

Her udskifter du blot mælk med samme mængde kærnemælk. Ellers følges fremgangsmåden.

Frysning

Kan man fryse pandekager? Ja da, det kan du sagtens.

Min egen erfaring er, at der normalt altid er spist op når der laves pandekager, men skulle du have nogen til overs, kan du sagtens fryse dem ned.

Man skulle i øvrigt også kunne fryse pandekagedej, men det har jeg ikke prøvet endnu.

Pandekagerne er også anvendt i litteraturens verden, hvor eks. Rasmus Klump og Peter Plys er særligt glade for dem. Og i brødrene Grimms eventyr Hans og Grete består heksens hus blandt andet af pandekager.

Flere pandekageopskrifter:

Brunchpandekager

Pandekager med øl

Rådhuspandekager

Madpandekager

Verden rundt

  • Danmark: Tynde og gyldne – ofte med sukker, syltetøj, is eller Nutella.
  • Frankrig: Crêpes (tynde) og galettes (madpandekager af boghvede).
  • USA: Tykkere og luftige – serveres med sirup og smør.
  • Rusland: Blinis – små, luftige pandekager, ofte med cremefraiche og kaviar.
  • Etiopien: Injera – syrlig pandekage lavet af teff-mel, bruges som spiselig tallerken.
  • Kina: Scallion pancakes – saltet og fyldt med forårsløg.

Sjove facts

  1. Pandekagedag: I mange lande fejres “Pancake Day” eller Hvide Tirsdag (Shrove Tuesday) – dagen før fasten, hvor man bruger op af mælk, æg og smør.
  2. Verdensrekord: Den største pandekage blev lavet i England i 1994 og målte 15 meter i diameter!
  3. Pandekagekast: Der findes konkurrencer, hvor man kaster pandekager – og nogle steder endda løber med dem på panden 😄

Typiske spørgsmål

Kan man bage pandekagerne uden smør?

Det kan du sagtens. Husk dog at panden skal være meget varm inden du kommer pandekagedejen på.

Hvorfor skal pandekagedej hvile?

Ja, du skal altid lade dejen til dine pandekager hvile. Det gør at pandekagerne bliver flottere og ikke så nemt går i stykker. Teknisk sker der det, at hvedemelet når at binde væsken (mælken) bedre.

Hvordan undgår man klumper i pandekagedej?

Du undgår klumper ved at starte med at piske mel og mælk sammen. Pisk lidt af mælken i lidt af gangen.

Hvor stammer pandekager fra?

Man mener pandekager er en græsk opfindelse, nærmere bestemt fra oldtidens Grækenland. Her er man tilbage i tiden omkring år 400 før vor tidsregning, så pandekagerne har vi altså nydt i rigtig mange år.

Kan man fryse pandekager?

Pandekager kan sagtens fryses ned. Læg dem gerne mellem lag af madpakkepapir inden de kommer i fryseren, så er de nemmere at tage op.

Hvor længe holder pandekagedej i køleskabet?

Du kan med fordel opbevare rester af pandekagedej på køl, og her holder den fint i op til 2 dage.

Hvorfor mislykkes den første pandekage altid?

Du har sikkert oplevet, at den første pandekage aldrig bliver helt perfekt. Forklaringen er varmen på panden, hvor panden simplethen ikke blevet varm nok. Så varm panden godt igennem inden pandekagebagningen, og så lykkes du også bedre med den første pandekage.

Hvornår er det international pandekagedag?

Den internationale pandekagedag falder altid den første tirsdag efter fastelavn.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jannie Bolther Brøste

    april 22, 2025 at 10:52 am

    Hejsa
    Jeg kan se at opskriften er til 4 personer - men hvor mange pandekager giver det til hver? Og på hvilken str. pande?
    Bedste hilsner
    Jannie

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 22, 2025 at 2:33 pm

      Hej Jannie
      Det afhænger selvfølgelig af tykkelsen, men regn med ca. 8-10 pandekager i en pande med en diameter på 24 centimeter.
      God fornøjelse med pandekagebagningen 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Nicki

    marts 11, 2025 at 5:41 pm

    Meget god opskrift i forhold til mange andre så den her er skrevet ned uden opskriften på at lave da det egentligt er meget lige til 😊

    Svar
  3. Laila

    december 14, 2024 at 10:19 am

    Svar
  4. Haldor

    november 20, 2024 at 7:27 pm

    Gooooood

    Svar
  5. Kira Schmidt

    oktober 06, 2024 at 10:23 am

    Jeg elsker at lave pandekager og denne opskrift kan jeg varm anbefale. Jeg bruger kun vanille og alm sukker 🤩

    Svar
« Ældre kommentarer

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required