Min opskrift pรฅ pund til pund kage, der er en super nem kage. Her lavet med citron, og navnet pรฅ kagen skyldes den ens mรฆngde af ingredienser i dejen.
Pund til pund kage er en klassisk kage fra mormors kรธkken, og navnet har en ret logisk forklaring.
I gamle dage bagte man ofte store bradepandekager ude pรฅ blandt andet gรฅrdene, og det krรฆvede selvfรธlgelig en stรธrre mรฆngde ingredienser.
Helt konkret var eksempelvis et pund hvedemel, hvilket svarer til et halvt kilo.
Men en pund til pund kage bestรฅr ogsรฅ af samme mรฆngde smรธr, sukker og รฆg, og deraf navnet.
Der er simpelthen samme mรฆngde mel, รฆg, sukker og smรธr i en pund til pund kage, sรฅ det er forklaringen pรฅ det lidt lรธjerlige navn til kagen.
Her har jeg skaleret mรฆngden af de enkelte ingredienser ned, sรฅ det passer til en mere almindelig kage, men altsรฅ selvfรธlgelig stadig med samme mรฆngde af de enkelte ingredienser.
Opskriften giver kage nok til 8-10 personer.
Her kan du ogsรฅ se min opskrift pรฅ den bedste sandkage.
Ingredienser til pund til pund kage
200 gram hvedemel
10 gram bagepulver
5 gram natron
En knivspids salt
200 gram meget blรธdt smรธr
200 gram bagesukker
200 gram รฆg (4 stk.)
1 รธkologisk citron
Fremgangsmรฅde
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Hvedemel vejes af i en skรฅl sammen med bagepulver, natron og en smule salt. Rรธres sammen.
- I en anden skรฅl rรธres meget blรธdt smรธr sammen med bagesukker. Rรธr det luftigt, og du kan eventuelt blรธdgรธre smรธrret i mikroovn, men det mรฅ ikke smelte.
- Derefter rรธres รฆggene i et ad gangen, sรฅ det bliver virkelig luftigt. Det er vigtigt, at det netop er meget luftigt!
- Vend hvedemelsblandingen i, og dejen samles helt.
- Til sidst rives skallen pรฅ en citron i (uden det bitre hvide) og kommes ved sammen med saften fra citronen, som presses i.
- Beklรฆd et ildfast fad eller bradepande med bagepapir. Jeg plejer at bage denne pund til pund kage i et fad, der er cirka 20 gange 30 centimeter.
- Fordel dejen jรฆvnt i fadet og bag pund til pund kagen i cirka 40 minutter midt i ovnen. Prik i den for at mรฆrke om den gennembagt, og giv den ellers nogle minutter mere. Bagetiden er vejledende, for den afhรฆnger naturligvis af varmen i din ovn.
Lad kagen kรธle af inden du skรฆrer den ud.
Kage falder sammen?
En pund til pund kage er meget nem at bage, men du kan vรฆre uheldig, at kagen alligevel falder lidt sammen.
Det betyder ikke noget for smagen, men det er selvfรธlgelig bedst at undgรฅ.
ร rsagen kan vรฆre flere forskellige ting. En af de klassiske fejl er, at รฆggene er for kolde, og det kan altsรฅ medfรธre, at kagen falder sammen pรฅ midten.
Derfor skal du tage รฆggene ud af kรธleskabet i god tid fรธr du rรธrer dejen sammen.
En anden klassisk fejl er, at man รฅbner ovnlรฅgen. Stil din pund til pund kage ind i ovnen, og lad den have fred mens den bager. Eller kig ind gennem glaslรฅgen i ovnen.
Ved at รฅbne lรฅgen รธger du risikoen for at kagen falder sammen.
Endelig skal du heller ikke rรธre dejen for meget. Den skal ikke piskes. Fรธlg opskriften nรธje, og vend melet i til sidst, men uden at rรธre det mere sammen end hรธjst nรธdvendigt.
Med disse rรฅd burde du undgรฅ at kagen falder sammen.
Se ogsรฅ mine opskrifter pรฅ:
Alletiders mumse chokoladekage
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Silvana Carillo
Hej Holger. Hvis jeg vil bage pund til pund kagen med citron i en 3 liters brรธdform kan jeg sรฅ justere mรฆngden til 250 g af hver,samt tilsรฆtte 100 g marcipan samt birkes? Skal der ogsรฅ justeres pรฅ bagepulver og natron? Samt ekstra bagetid? Pรฅ forhรฅnd tak. Mvh Silvana.
Majken
Forstรฅr ikke helt man ikke skal rรธre for meget men der stรฅr den skal rรธres meget luftig ๐ค
Den ser god ud ๐