Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Pulverkaffe - fakta og viden om instant kaffe

Pulverkaffe - fakta og viden om instant kaffe

Pulverkaffe på ske
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMS
Opdateret: 26. september 2023 - Udgivet: 26. september 2023

Pulverkaffe som Nescafé er stille og roligt trængt ind i de danske hjem. Men hvad er det? Og kan man få en god kaffesmag i instant kaffe?

Pulverkaffe er blevet mere og mere populær i danske hjem gennem de seneste ti år. Og let er det.

Man kommer en skefuld instant kaffe i en kop, hælder kogende vand i, rører rundt - og så har man en kop kaffe.

Eller har man? Selv de mest indædte Nescafé-fans vil nok være enig i, at der er forskel på den kaffe, vi brygger, og den frysetørrede vi rører op med kogende vand.

Her kan du blive lidt klogere på, hvordan pulverkaffe bliver produceret, hvad det er, og hvordan du med fordel kan bruge den i bagning og drikke.

Sådan bliver kaffebønner til pulverkaffe

Når kaffebønner skal forvandles til pulverkaffe, ristes og blandes bønnerne, ligesom man gør med bønner til almindelig kaffe.

Herefter er processen helt anderledes. Først maler man kaffebønnerne, herefter bliver de opløst i meget varmt vand. Nu har man en tyk kaffeekstrakt.

Denne ekstrakt fryses ned med nitrogen og kold luft til ca. 50 minusgrader. Det betyder, at den tykke masse forvandler sig til flager, der kværnes til små klumper.

Ligesom med for eksempel frysetørrede hindbær, bliver al is, væske og fugt til sidst tørret væk i et vakuum. Og nu er bønnerne blevet til instant kaffe alias pulverkaffe.

Hvem drikker instant kaffe og hvor

I følge Dansk Kaffeinformation blev der drukket 120 millioner kopper pulverkaffe i 2020. Faktisk anslår de, at hver femte kop kaffe der drikkes i Danmark, er frysetørret kaffe.

For nogen er Nescafé blevet synonym med instant kaffe, selvom det blot er et brand.

Og denne pulverkaffe er især populær på Sjælland, i København og på Bornholm. Det viser kaffeinfo.dk's Danmarkskort over, hvilke mærker vi foretrækker i de forskellige regioner.

Historien om Nescafé   

Nescafé er et af de mest kendte kaffemærker i verden. Særligt den røde Nescafé Original og den gyldne Nescafé Gold drikkes i enorme mængder.

Denne frysetørrede kaffe går helt tilbage til 1929, hvor Wall Streets krak medførte, at kaffebønderne ikke kunne komme af med alle deres kaffebønner.

Derfor gik fødevaregiganten Nestlé ind i kampen om at finde en metode, hvorpå man kunne gøre bønnerne langtidsholdbare og lette at brygge i en fart.

Først ni år senere, i 1938, kom den frysetørrede kaffe til verden. Navnet er en sammentrækning af Nestlé og café, og denne nye kaffe fik medvind under 2. verdenskrig.

Her var der brug for en hurtig metode til at lave kaffe til de amerikanske tropper. Siden kom kaffen blandt andet med Apollo 11 til månen, og i dag drikkes kaffen i 180 lande.

Sådan laves den bedste kop pulverkaffe

Det første, der er vigtigt, er vandets temperatur. Vandet skal bringes i kog, før man bruger det, men derefter skal det lige falde nogle grader, før det hældes over kaffepulveret.

Merrild anbefaler en temperatur på mindst 92 og max. 96 grader til deres instant kaffe.

Den rette dosering er selvfølgelig en smagssag, men som tommelfingerregel bruges en teske med top til halvanden deciliter vand.

Her er opskrifter, hvor vi har brugt pulverkaffe:

Dalgona - drik med lækkert kaffeskum

4.9 fra 15 stemmer
Dalgona er nærmest en omvendt cappuccino med mælk i bunden og kaffeskum foroven. Her er opskriften på den populære kaffedrik.
Gå til opskrift
Dalgona kaffe

Macarons med matcha og kul

5 fra 4 stemmer
Macarons med matcha og kul er så utrolig fine at kigge på, og så smager de mindst lige så godt. De er den perfekte dessert til at imponere dine gæster.
Gå til opskrift
Macarons med matcha

Baileykage med bund af Oreo og lækker karamelsauce

4.8 fra 13 stemmer
Skøn opskrift på Baileykage med lækker bund af Oreo. En rigtig god dessertkage, der pyntes med karamelsauce og masser af friske bær eller frugt.
Gå til opskrift
billederesultat for Baileykage

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Sonja Stender skriver

    oktober 03, 2023 at 12:17 pm

    Jeg kommer en gang imellem 1/2 tsk lakridspulver i min Nescafe' det smager dejligt

    Svar
  2. Irene Asgaard skriver

    september 26, 2023 at 9:49 am

    Det er udmærket, og hurtigt. Drikker det hver dag som det første.

    Svar
  3. Ejler skriver

    september 26, 2023 at 9:43 am

    enig

    Svar
  4. Jolanda skriver

    januar 09, 2023 at 3:55 pm

    Jeg synes, der er ikke noget værre end Nescafé eller andre frysetørrede kaffemærker. Drikker det aldrig.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.