Pulverkaffe som Nescafรฉ er stille og roligt trรฆngt ind i de danske hjem. Men hvad er det? Og kan man fรฅ en god kaffesmag i instant kaffe?
Pulverkaffe er blevet mere og mere populรฆr i danske hjem gennem de seneste ti รฅr. Og let er det.
Man kommer en skefuld instant kaffe i en kop, hรฆlder kogende vand i, rรธrer rundt - og sรฅ har man en kop kaffe.
Eller har man? Selv de mest indรฆdte Nescafรฉ-fans vil nok vรฆre enig i, at der er forskel pรฅ den kaffe, vi brygger, og den frysetรธrrede vi rรธrer op med kogende vand.
Her kan du blive lidt klogere pรฅ, hvordan pulverkaffe bliver produceret, hvad det er, og hvordan du med fordel kan bruge den i bagning og drikke.
Sรฅdan bliver kaffebรธnner til pulverkaffe
Nรฅr kaffebรธnner skal forvandles til pulverkaffe, ristes og blandes bรธnnerne, ligesom man gรธr med bรธnner til almindelig kaffe.
Herefter er processen helt anderledes. Fรธrst maler man kaffebรธnnerne, herefter bliver de oplรธst i meget varmt vand. Nu har man en tyk kaffeekstrakt.
Denne ekstrakt fryses ned med nitrogen og kold luft til ca. 50 minusgrader. Det betyder, at den tykke masse forvandler sig til flager, der kvรฆrnes til smรฅ klumper.
Ligesom med for eksempel frysetรธrrede hindbรฆr, bliver al is, vรฆske og fugt til sidst tรธrret vรฆk i et vakuum. Og nu er bรธnnerne blevet til instant kaffe alias pulverkaffe.
Hvem drikker instant kaffe og hvor
I fรธlge Dansk Kaffeinformation blev der drukket 120 millioner kopper pulverkaffe i 2020. Faktisk anslรฅr de, at hver femte kop kaffe der drikkes i Danmark, er frysetรธrret kaffe.
For nogen er Nescafรฉ blevet synonym med instant kaffe, selvom det blot er et brand.
Og denne pulverkaffe er isรฆr populรฆr pรฅ Sjรฆlland, i Kรธbenhavn og pรฅ Bornholm. Det viser kaffeinfo.dk's Danmarkskort over, hvilke mรฆrker vi foretrรฆkker i de forskellige regioner.
Historien om Nescafรฉ
Nescafรฉ er et af de mest kendte kaffemรฆrker i verden. Sรฆrligt den rรธde Nescafรฉ Original og den gyldne Nescafรฉ Gold drikkes i enorme mรฆngder.
Denne frysetรธrrede kaffe gรฅr helt tilbage til 1929, hvor Wall Streets krak medfรธrte, at kaffebรธnderne ikke kunne komme af med alle deres kaffebรธnner.
Derfor gik fรธdevaregiganten Nestlรฉ ind i kampen om at finde en metode, hvorpรฅ man kunne gรธre bรธnnerne langtidsholdbare og lette at brygge i en fart.
Fรธrst ni รฅr senere, i 1938, kom den frysetรธrrede kaffe til verden. Navnet er en sammentrรฆkning af Nestlรฉ og cafรฉ, og denne nye kaffe fik medvind under 2. verdenskrig.
Her var der brug for en hurtig metode til at lave kaffe til de amerikanske tropper. Siden kom kaffen blandt andet med Apollo 11 til mรฅnen, og i dag drikkes kaffen i 180 lande.
Sรฅdan laves den bedste kop pulverkaffe
Det fรธrste, der er vigtigt, er vandets temperatur. Vandet skal bringes i kog, fรธr man bruger det, men derefter skal det lige falde nogle grader, fรธr det hรฆldes over kaffepulveret.
Merrild anbefaler en temperatur pรฅ mindst 92 og max. 96 grader til deres instant kaffe.
Den rette dosering er selvfรธlgelig en smagssag, men som tommelfingerregel bruges en teske med top til halvanden deciliter vand.
Her er opskrifter, hvor vi har brugt pulverkaffe:
Dalgona - drik med lรฆkkert kaffeskum
Macarons med matcha og kul
Baileykage med bund af Oreo og lรฆkker karamelsauce
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Sonja Stender
Jeg kommer en gang imellem 1/2 tsk lakridspulver i min Nescafe' det smager dejligt
Irene Asgaard
Det er udmรฆrket, og hurtigt. Drikker det hver dag som det fรธrste.
Ejler
enig
Jolanda
Jeg synes, der er ikke noget vรฆrre end Nescafรฉ eller andre frysetรธrrede kaffemรฆrker. Drikker det aldrig.