• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Pinot Noir – populær drue med let, frisk og frugtig smag

Pinot Noir – populær drue med let, frisk og frugtig smag

Pinot Noir
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 14. februar 2024 - Udgivet: 5. august 2021

Vine på Pinot Noir er utroligt populære for deres lette og frugtige smag med en frisk syrlighed samt milde og bløde tanniner.

Vine lavet på Pinot Noir er elsket for deres lethed og friske smag af røde bær.

De har typisk en frisk syre og bløde og milde tanniner, der gør den til en letdrikkelig og meget populær vin.

Følsom drue med tynd skal

Den blå Pinot Noir drue er kendetegnet ved at have en meget tynd skal, der gør den skrøbelig og dermed vanskelig at dyrke.

Den tynde skal gør druen meget følsom over for vejrforhold og jordbundstype, og den kan have svært ved at bekæmpe sygdomme. Det kræver derfor omhu og nænsomhed at dyrke den følsomme drue.

Den følsomme drue er desuden meget påvirkelig i forhold til hvor og hvordan den dyrkes.

Dens terroir kommer tydeligt til udtryk, og Pinot Noir vine kan derfor variere betydeligt i aroma og smag afhængigt af, hvor de er dyrket.

Se også: Her finder du ugens bedste vinkøb

Bourgogne og køligere klima

Man kan ikke sige Pinot Noir uden at sige Bourgogne.

Den populære drue menes at stamme fra Bourgogne, hvor den har været dyrket så langt tilbage som for 2000 år siden.

Den dyrkes i dag over hele kloden i regioner, hvor der er en tilpas kølighed og hvor forholdene er optimale for den skrøbelige drue.

Dyrkes den under for varme forhold, mistes de friske noter som karakteriserer en god Pinot Noir.

I Frankrig dyrkes druen stadig i Bourgogne, men også i Champagne og Alsace. Den dyrkes også i norditalien under navnet Pinot Nero og i Tyskland under navnet Spätburgunder.

Den produceres dog også uden for Europa i for eksempel Californien og Oregon i USA, i New Zealand, Australien og Chile.

Smag og aroma

Vine lavet på Pinot Noir er lette og frugtige vine, der er lette at elske.

De indeholder aromatiske toner af røde frugter som jordbær, hindbær og kirsebær og kan indeholde milde noter af skovbund.

Er vinen fadlagret tilføjes noter af for eksempel vanilje og nellike.

Lagres vinen på friske fade, kan aromaer fra fadene nemt overdøve de lette og friske frugtige aromaer fra druen, så ældre fade foretrækkes til denne drue.

Druen giver vin med en høj syre, mens indholdet af tanniner er lavt til medium, hvilket gør vinen blød og silkeagtig i munden.

Fadlagret enkeltdruevin

Pinot Noir er en alsidig drue, der kan bruges til både rødvin, rosé og mousserende vin som Champagne.

Den findes ofte som en enkeltdruevin, men findes også i blends særligt i Champagne, hvor den blendes med eksempelvis Chardonnay.

Rødvine på Pinot Noir bliver ofte fadlagret på egetræsfade, der tilføjer aromaer som vanilje og nellike til smagen.

De fleste vine på den populære drue er lavet til at blive drukket, mens de er unge, friske og frugtige, men i enkelte tilfælde kan vinen gemmes, hvor den udvikles dybere aromaer som skovbund og svampe.

Pinot Noir og mad

Den lette vin med det høje syreindhold kombineret med milde taninner gør vine lavet på Pinot Noir nemme at parre med mad.

Vær opmærksom på, at Pinot Noir vine fra køligere egne ofte vil have et højere indhold af syre end vine fra varmere egne.

Generelt kan vinene drikkes alene eller sammen med eksempelvis and, kylling eller gris. Er der svampe eller skovbundsnoter i vinen, er den god at kombinere med retter med svampe.

Smag på vinen og brug din intuition til at fornemme, hvad du har lyst til at spise til netop den specifikke vin.

Læs mere om hvordan du parrer mad og vin her:

Sådan vælger du den bedste vin til maden

Kilder: WSET, Wine Folly.

Få mere viden om vin i disse artikler:

Merlot – verdenskendt og populær rødvin

Vinsmagning - nem guide til smagning af vin

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 34

Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede af hvid bolognese.

Hvid bolognese uden tomater

Billede af kyllingelår i fad med tomater og kartofler.

Kyllingelår i fad med tomater og kartofler

Billede resultat for kalkun nuggets.

Sprøde kalkun nuggets i panko rasp

Billede af hel kylling i ovn med brun sovs og agurkesalat.

Hel kylling i ovn med brun sovs og agurkesalat

billederesultat for pasta bolognese

Pasta bolognese med oksekød, bacon og rødvin

Forsiden lige nu

billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
kyllingebryst grill puszta marinade
Kyllingebryst i gasgrill (med opskrift på puszta-marinade)→ Se opskriften
salat med bagte tomater
Salat med ovnbagte tomater og ristede pinjekerner→ Se opskriften
billede med jordbær med vaniljecreme
Jordbær med vaniljecreme - dessert på bare 5 minutter→ Se opskriften
hvor meget gær skal man bruge
Hvor meget gær skal man bruge?→ Se opskriften
Ugens madplan uge 34
Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billede med Honningmarineret laks til grill og ovn
Opskrift på honningmarineret laks i grill og ovn→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
blomme crumble kage
Blomme crumble (sprød crumble med blommer)→ Se opskriften
Billede af selleritoppe.
Hvad kan man bruge selleritoppe til?→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her