Vine på Pinot Noir er utroligt populære for deres lette og frugtige smag med en frisk syrlighed samt milde og bløde tanniner.
Vine lavet på Pinot Noir er elsket for deres lethed og friske smag af røde bær.
De har typisk en frisk syre og bløde og milde tanniner, der gør den til en letdrikkelig og meget populær vin.
Følsom drue med tynd skal
Den blå Pinot Noir drue er kendetegnet ved at have en meget tynd skal, der gør den skrøbelig og dermed vanskelig at dyrke.
Den tynde skal gør druen meget følsom over for vejrforhold og jordbundstype, og den kan have svært ved at bekæmpe sygdomme. Det kræver derfor omhu og nænsomhed at dyrke den følsomme drue.
Den følsomme drue er desuden meget påvirkelig i forhold til hvor og hvordan den dyrkes.
Dens terroir kommer tydeligt til udtryk, og Pinot Noir vine kan derfor variere betydeligt i aroma og smag afhængigt af, hvor de er dyrket.
Se også: Her finder du ugens bedste vinkøb
Bourgogne og køligere klima
Man kan ikke sige Pinot Noir uden at sige Bourgogne.
Den populære drue menes at stamme fra Bourgogne, hvor den har været dyrket så langt tilbage som for 2000 år siden.
Den dyrkes i dag over hele kloden i regioner, hvor der er en tilpas kølighed og hvor forholdene er optimale for den skrøbelige drue.
Dyrkes den under for varme forhold, mistes de friske noter som karakteriserer en god Pinot Noir.
I Frankrig dyrkes druen stadig i Bourgogne, men også i Champagne og Alsace. Den dyrkes også i norditalien under navnet Pinot Nero og i Tyskland under navnet Spätburgunder.
Den produceres dog også uden for Europa i for eksempel Californien og Oregon i USA, i New Zealand, Australien og Chile.
Smag og aroma
Vine lavet på Pinot Noir er lette og frugtige vine, der er lette at elske.
De indeholder aromatiske toner af røde frugter som jordbær, hindbær og kirsebær og kan indeholde milde noter af skovbund.
Er vinen fadlagret tilføjes noter af for eksempel vanilje og nellike.
Lagres vinen på friske fade, kan aromaer fra fadene nemt overdøve de lette og friske frugtige aromaer fra druen, så ældre fade foretrækkes til denne drue.
Druen giver vin med en høj syre, mens indholdet af tanniner er lavt til medium, hvilket gør vinen blød og silkeagtig i munden.
Fadlagret enkeltdruevin
Pinot Noir er en alsidig drue, der kan bruges til både rødvin, rosé og mousserende vin som Champagne.
Den findes ofte som en enkeltdruevin, men findes også i blends særligt i Champagne, hvor den blendes med eksempelvis Chardonnay.
Rødvine på Pinot Noir bliver ofte fadlagret på egetræsfade, der tilføjer aromaer som vanilje og nellike til smagen.
De fleste vine på den populære drue er lavet til at blive drukket, mens de er unge, friske og frugtige, men i enkelte tilfælde kan vinen gemmes, hvor den udvikles dybere aromaer som skovbund og svampe.
Pinot Noir og mad
Den lette vin med det høje syreindhold kombineret med milde taninner gør vine lavet på Pinot Noir nemme at parre med mad.
Vær opmærksom på, at Pinot Noir vine fra køligere egne ofte vil have et højere indhold af syre end vine fra varmere egne.
Generelt kan vinene drikkes alene eller sammen med eksempelvis and, kylling eller gris. Er der svampe eller skovbundsnoter i vinen, er den god at kombinere med retter med svampe.
Smag på vinen og brug din intuition til at fornemme, hvad du har lyst til at spise til netop den specifikke vin.
Læs mere om hvordan du parrer mad og vin her:
Sådan vælger du den bedste vin til maden
Kilder: WSET, Wine Folly.
Få mere viden om vin i disse artikler:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden