Merlot er en af de mest kendte druesorter i verden, og danskerne elsker den bløde og runde smag i den populære rødvin.
Merlot er en af de mest kendte druetyper i verden og hører til blandt danskernes favoritter.
Vine lavet på Merlot er generelt bløde og runde i smagen, og det er derfor en druesort, som rigtig mange kan lide.
Fra Bordeaux til resten af verden
Den populære blå drue stammer oprindeligt fra Bordeaux i Frankrig, hvor den stadig er en af hoveddruerne, der dyrkes.
Den har siden spredt sig til resten af verden, og er i dag en af de mest plantede druesorter i verden.
USA, Italien, Spanien, Chile og Australien er også kendt for deres Merlot-vine, men den dyrkes også i lande som Bulgarien, Rumænien og Sydafrika.
Smag og aroma
Overordnet kendestegnes vine på Merlot som bløde, dybe, runde og behagelige. Smag og aroma afhænger dog af modningsgrad og for Merlot er der to typer, afhængig af hvor tidligt druerne høstes.
Vin på en tidligt høstet drue har en let til medium krop, er mere syrlig med flere tanniner og med noter af røde frugter som jordbær og blomme samt evt. lidt grønne urter.
Vin på en senere høstet drue har en mere rund og fyldig krop med blødere tanniner og noter af modne frugter som blommer, kirsebær og brombær samt grønne urter.
Fadlagring er ofte anvendt og giver noter af vanilje, røg, chokolade og kokos.
Enkeltdruevin eller i blend
Den bløde og runde smag med medium tanniner og syre har gjort Merlot til en druesort, der ofte bliver blendet med mere tanninrige druesorter som Cabernet Sauvignon, for at afrunde smagen og sænke tannin-niveauet.
Men den kan også sagtens stå alene. Mange vinproducenter laver vin udelukkende på Merlot-druen, og vinen kan have stor variation i kompleksitet og profil afhængig af høsttidspunkt, region, terroir, lagring osv.
Merlot og mad
Merlot kan variere meget og kan derfor anvendes til meget forskellig mad.
En fyldig Merlot smager skønt sammen med grillet svine- eller oksekød, mens en lettere variant er god til fisk som laks eller grøntsagsretter og svampe.
Da druesorten giver meget runde og bløde vine, så vær opmærksom på, at maden ikke bliver for kraftig og overdøver smagen fra vinen.
Kilder: WSET, Wine Folly.
Bliv klogere på vin i disse artikler:
Del dine ideer og tanker med os andre her: