• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Påskebryg - 10 ting du skal vide om din påskeøl

Påskebryg - 10 ting du skal vide om din påskeøl

Tuborg Påskebryg
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  14. februar 2024 - Udgivet:  11. april 2022

Påskebryg hører til et veldækket påskebord sammen med sild, snaps og alskens herligheder. Her får du fakta, fun facts og viden om påskens øl.

Påskebryg er ikke bare en øl. Der er over 100 forskellige slags at vælge imellem, når vi skal have særlige øl til påskedagene.

Uanset antal er Tuborg Påskebryg stadig topscoreren. Tæt på hver anden påskebryg der bliver drukket i påske-perioden er 'Kylle Kylle', som Tuborgs påskebryg også kaldes.

Vi har samlet 10 fakta om de øl, der nydes til manges påskefrokoster landet over.

1. Forskel på pilsner og påskebryg

Da der er flere end 100 forskellige påskeøl, er der næsten lige så mange opskrifter og bryggemetoder. Nogle bryggerier laver en mørk, overgæret øl til påske, andre bruger særlige krydderier og urter.

Og så er der dem, der justerer selve bryggemetoden, så påskebryggen indeholder samme ingredienser som en almindelig pilsner, men får en højere alkoholprocent.

Generelt er påskebryggens alkoholprocent højere end en almindelig pilsners.

2. Historien bag: En drik for munke

Påskebryggen kom til verden i Tyskland i 1600-tallet. I følge den kristne tradition skal man faste i hele 40 dage op til påske, og de regler overholdt munkene fra Paulaner-ordnen i Ab-klosteret i München.

Det betød, at de ikke måtte spise fast føde i 40 dage og dermed risikerede både sult og vitaminmangel.

Hvad gør man så? De snarrådige munke fremstillede en stærk øl med en høj alkoholprocent, som havde flere næringsstoffer i end almindelig øl. Øllets navn var Salvator, som betyder frelser.

3. De første danske påskebryg

Bryggeriet Thor i Randers var det første bryggeri, der sendte en påskebryg i handelen. Det skete i 1899. I 1905 sendte Carlsberg en juleøl på markedet og året efter kom Tuborg med deres påskebryg.

Alle tre øl var fadøl, og først i 1929 blev det muligt at købe påskebryg på flaske. Det var det fynske Albani-bryggeri, der udsendte øllen.

4. P-dag kom før J-dag

I dag er J-dag, julebryggens frigivelsesdag, mere kendt og populær end P-dag - påskebryggens første salgsdag. Sådan var det ikke i 1950'erne, hvor Tuborg for første gang lancerede begrebet P-dag.

Her så de unge frem til begivenheden mange dage i forvejen og når P-dagen kom, blev der drukket igennem fra morgenstunden.

De seneste mange år er påskebryggen først blevet frigivet kl. 20.59 på værtshuse, så det ikke går ud over skole og arbejde.

5. Over tusind varianter i Danmark

Der er 216 bryggerier herhjemme. Det er en voldsom stigning og viser, hvor populær øl er blevet de sidste 20 år. Da vi gik ind i det nye årtusinde i 2000, var der kun 12 bryggerier.

I 2019 slog de danske bryggerier rekord. Her lancerede de tilsammen 2.115 nye, danske øl. Coronakrisen kradsede året efter, hvor der 'kun' blev lanceret 1.792 nye danske øl. 

Tre flasker med påskebryg fra Thisted bryghus
Der er over 100 forskellige påskebryg fra danske bryggerier. Thisted Bryghus udgiver fire påskebryg, to lyse pilsnere, en dobbeltbock og en strong ale. Her ses tre af dem. Foto: Thisted Bryghus.

6. Så mange påskeøl findes der

I 2020 år blev over 100 forskellige påskebryg udgivet, hvoraf 16 af dem var helt nye mærker. 

I 2021 var tallet oppe på 111 ifølge Bryggeriforeningen, hvis du tæller forårsøl med. Nogle bryggerier kalder nemlig deres øl for forårsøl, så de kan forlænge salgssæsonen.

7. Så mange liter øl drikker vi

62 liter om året per indbygger. Det lyder af meget, men vi kan slet ikke følge med tjekkerne, som i gennemsnit indtager 138 liter øl årligt.

8. Sådan skal påskebryggen drikkes

En øl har ikke godt af at være for kold, for så ryger noget af smagsindtrykket. En tommelfingerregel siger, at du skal lægge to grader til alkoholprocenten på en øl, så ved du, hvilken temperatur din øl helst skal have.

Det vil sige, at Tuborg Påskebrygs optimale temperatur er 7,4 grader, da påskebryggen har en alkoholprocent på 5,4.

9. Da Tuborg løb tør for påskebryg

I 2018 løb Tuborg tør for påskebryg, allerede før påsken begyndte. Bryggeriet sendte to millioner liter påskebryg på gaden, og det skulle man tro, var nok.

Men danskerne var åbenbart særligt tørstige det år, for de to millioner liter var væk, før vi nåede til påskesøndag.

10. Danmarks stærkeste påskebryg

Bryggeriet Hancock er kendt for at give den gas med alkoholprocenten, når de udsender jule- og påskeøl. Deres stærkeste påskebryg, som slet og ret hedder Påske Bryg, har en alkoholprocent på hele 10,5.

Bryggeriet fortæller, at det tager mindst 720 dage at lave Påske Bryg, da den skal lagre ved nul grader i to år.

Kilder: Bryggeriforeningen, Carlsberg Group, Det Danske Ølakademi samt diverse bryggerier.

Læs også artiklen med masser af fakta om øl:

Øl - fakta, næringsindhold og opskrifter

Så meget feder alkohol? Se kalorieindholdet

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jan

    december 26, 2024 at 5:48 pm

    Fin artikel, synes dog det ville klæde at skrive dato eller i det mindste årstal på, så man kan afgøre om man er opdateret med nye tal eller om artiklen ikke længere er aktuel.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her