• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Palmekål - fakta, tips og anvendelse af italiensk kål

Palmekål - fakta, tips og anvendelse af italiensk kål

Billede med palmekål.
Palmekål kan bruges i alle retter, hvor man ville komme grønkål i. Men smagen er anderledes og mere interessant. Den er meget brugt i det italienske køkken. Foto: iStock.com.

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  3. maj 2025

Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Næringsindhold
  2. Opbevaring
  3. Anvendelse

Palmekål har fået sit navn, fordi kålen gror ud til siderne som palmeblade. Det er det eneste eksotiske ved kålen, som oprindeligt stammer fra Italien.

Her bruges den lige så flittigt, som vi bruger grønkålen. Det er nemlig ikke mange år siden, at vi har taget palmekål til os.

Grønkål og palmekål er nært beslægtet, men der er forskelle. Vigtigst er strukturen - her er palmekålen mere grov og knudret end grønkålen - og smagen, hvor palmekål har flere nuancer end grønkålen.

Man kan ane en smag af nødder og spinat bag kålsmagen. Kålen her har også blålige blade i forhold til grønkålens klare grønne. Italienerne kalder den derfor "sort kål", cavalo nero.

Næringsindhold

Kål er superfood, fordi de bugner med vitaminer og mineraler. Det gælder naturligvis også palmekål, som blandt andet har et højt indhold af D-vitaminer, kalcium og magnesium.

Udover det indeholder kål antioxydanterne glucosinolat og glucoraphanin, som skulle være kræfthæmmende.

Her er energifordelingen per 100 gram rå palmekål:

Energi: 50 kJ.
Kulhydrater: 10 gram.
Proteiner: 3,3 gram.
Fedt: 0,7 gram.

Opbevaring

Hvis du opbevarer kålen i en lufttæt pose i køleskabets grøntsagskuffe, kan den holde sig helt op til tre uger.

Du kan også fryse kålen, men husk at skylle den godt først.

Anvendelse

Palmekål er som skabt til wokmad. De grove stokke svitses et par minutter mere end selve bladene, der ikke skal i retten før de sidste par minutter på blusset.

Det er også lækkert at bruge palmekålblade i salater, eller du kan nemt lave stegt palmekål med hvidløg som tilbehør.

Du kan også gøre som italienerne: Hakke den og bruge den i risotto. Og til en skøn pastaret med palmekål.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her