• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Østers - fakta, inspiration og tip til at undgå forgiftning

Østers - fakta, inspiration og tip til at undgå forgiftning

billede med østers
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  12. juni 2022 - Udgivet:  13. oktober 2020

Østers anses for en delikatesse af mange, men lige så mange afskyr skaldyrene. Her er viden og tips samt inspiration til at tilberede dem.

Østers har været en livsnødvendig spise i stenalderen, en fin delikatesse i romertiden og en nytårsklassiker i vores tidsalder.

De store skaldyr regnes som nogle af verdens mest luksuriøse spiser, da kiloprisen kan være ret pebret. Og så er det en smuk servering: i dyrets egen skal og ofte med et glas champagne.

Men lige så elsket østers er af nogen, lige så hadet er de af andre. Især rå. Hvor nogle føler, at de de sluger en bid af det friske hav, mener andre, at der mere er tale om en slimet snotklat.

Det er dog ikke nødvendigt at spise østers rå, man kan tilberede dem på flere måder, blandt andet grille dem med et lille drys ost.

Fakta om bløddyret

Østers er toskallede bløddyr med det latinske navn Ostrea edulis. De lever af planteplankton, som de får ved at filtrere det vand, der flyder igennem dem.

Som voksne klistrer de sig fast til sten med en cementlignende substans, der gør, at de aldrig kan komme derfra igen.

De europæiske vi kender fra blandt andet Limfjorden, fødes som hanner. De har dog den usædvanlige evne, at de kan skifte køn, hvis vandets temperatur bliver over 20 grader.

Stillehavsøsters har invaderet vores hav

Det er den runde, europæiske østers, som altid har levet omkring Danmark, og som regnes for en lækkerbisken. Det er også den, der blev spist helt tilbage i stenalderen.

Men da der på et tidspunkt var mangel på bløddyrene, satte man stillehavsøsters ud i Vesterhavet i 1990'erne.

Forventningen var, at man kunne holde bestanden nede, men desværre formerede de sig voldsomt, og invaderede vestkysten.

Det betyder, at stillehavsøsters har fortrængt vores europæiske bestand mere og mere. Samtidig klistrer den sig fast til muslingbanker, og det medfører, at muslingerne bliver kvalt.

Man kan sagtens spise disse små besættere, og når du tager på østerssafari ved Vadehavet vil det typisk være dem, du får fat i.

Anvendelse og tips til at åbne skallen

Østers kan spises rå blot med lidt citronsaft, eventuelt eddike og tabasco, de kan også spises gratineret, pocheres i hvidvin og grilles ganske kort.

Mange foretrækker den helt friske, rå havsmag kun tilsat citron og tabasco. Alternativt: Finthakket salsa med blandt andet eddike, rødløg og æble henover den rå østers.

Du kan også gratinere dem, inden du kommer dem på grillen: Revet parmesan, citronsaft og rasp blandes med friskkværnet peber og kommes på kødet forinden.

Og husk så altid at at tage kødet ud af skallerne, skylle det og skallerne, inden du serverer.

Sæson for østers

I Danmark er østers i sæson hele året undtagen maj, juni, juli og august.

En god tommelfingerregel siger, at du kan høste dem i alle de måneder, der indeholder bogstavet r.

Østers herhjemme er MSC-certificerede. Det betyder, at fiskeriet er bæredygtigt og sikrer arten samt økosystemer.

Sådan undgår du forgiftning

Da østers lever af alger, er det bare om at krydse fingre for, at den østers man skal til at spise, ikke indeholder de giftige af slagsen.

De kan nemlig have algegift ophobet i kroppen, hvis de har slugt en masse vand med giftige alger.

Det er altså et lotteri at spise alle former for skaldyr. Du kan hverken se eller lugte giften. Og tro mig, det kommer fra en, der har været forgiftet af rå østers.

Vi var 10 om bordet, fik de samme slags østers, men jeg var den heldige vinder af en med algegift i kroppen.

Algegift kan hverken steges eller koges væk. Skaldyr kan også indeholde virus og sygdomsbakterier - disse kan du til gengæld godt sikre dig mod ved at opvarme til mindst 100 grader i et minut.

Du kan ikke sikre dig 100 procent mod forgiftning, men du kan tage visse forholdsregler:

  • Aldrig spise østers, der er høstet tæt på et spildevandsudløb, havneudløb og byer.
  • Altid sørge for at dine østers er levende, når de skal spises. Hvis en er lettere åben, kan du banke på skallen, så skal den lukke i.
  • Kun spise dem, hvis de dufter frisk, og skallen er tæt lukket, før du åbner dem.
  • Pochere, grille eller varmebehandle i mindst et minut ved 100 grader. (Her fjerner du kun vira og bakterier, ikke eventuel algegift).

Kilder: Dansk Skaldyrcenter, togangeomugen.dk, Sundhed.dk, Fødevarestyrelsen.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her