• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Morter - derfor har du brug for den i køkkenet

Morter - derfor har du brug for den i køkkenet

Morter med krydderier
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  3. august 2021 - Udgivet:  3. august 2021

En morter hjælper os til at få fuld udbytte af krydderiernes smag. Se, hvad den skal bruges til, hvordan du gør den rent og meget andet.

Morter er et redskab, der har været brugt i flere tusinde år til alt fra kaffebønner og korn til medicin og krydderier.

Morteren har været uundværlig verden over, og har været lavet af alle mulige materialer som træ, sten, kobber og jern.

I dag kan vi stadig købe dem i forskellige materialer, men keramik og sten er de mest gængse.

Og hvad er det så? Typisk en skål, hvor der følger en stav med. Staven er kraftigere i den ene ende - den ende, hvor den skal støde hele bønner, krydderier eller urter.

Hvorfor er det godt at bruge en morter

Det korte svar er: Fordi vi får mere smag i maden, hvis vi bruger hele frø, kapsler og kerner i stedet for stødt, pulveriseret krydderi.

Så snart krydderier pulveriseres, begynder de langsomt at tabe smag og duft.

Når du køber dem hele og støder for eksempel kardemommekapsler i en morter, breder den mest fortryllende duft sig i køkkenet.

Her får du nemlig fat i de bittesmå frø, der befinder sig i kapslen. Køber du krydderiet stødt, får du ikke samme udbytte af smagen eller duften.

Hvordan bruger man en morter

Det er supernemt at bruge morteren. Skal du lave en krydderiblanding til for eksempel Tikka Masala, rister du de hele krydderier på panden først.

Det kan være kardemommekapsler, peberkorn, spidskommenfrø og kanelstang og nelliker.

Så moser du det hele med støderen, og du har en fortrinlig Garam Masala til din indiske ret.

Du kan også lave pastaer i en morter, for eksempel grøn, gul og rød karrypasta. Se for eksempel, hvordan du laver den bedste grønne karrypasta:

Grøn karrypasta - sådan laver du den selv

4.8 fra 5 stemmer
Grøn karrypasta smager af Thailand. Her er opskriften på hjemmelavet grøn karrypasta - green curry paste - som giver retter smag og duft.
Gå til opskrift
Grøn karrypasta

Hvordan skal den gøres rent?

Det er fint at vaske morteren og støderen med almindeligt opvaskemiddel og vand.

Uanset om materialet er af granit, marmor eller porcelæn, kan morteren sagtens tåle det. Hvis du ikke bruger den så tit, er det en god ide at vaske den op lige før brug, da den kan have samlet støv.

Du må ikke komme sten- og træmortere i opvaskemaskinen, hvorimod porcelænsmortere godt kan vaskes i maskinen uden at tage skade.

Se nogle af vores opskrifter på duftende krydderiblandinger:

Hjemmelavet tacokrydderi

Sådan laver du Garam Masala

Opskrift på hjemmelavet karry

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her