Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Morter - derfor har du brug for den i køkkenet

Morter - derfor har du brug for den i køkkenet

Morter med krydderier
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Opdateret: 3. august 2021 - Udgivet: 3. august 2021

En morter hjælper os til at få fuld udbytte af krydderiernes smag. Se, hvad den skal bruges til, hvordan du gør den rent og meget andet.

Morter er et redskab, der har været brugt i flere tusinde år til alt fra kaffebønner og korn til medicin og krydderier.

Morteren har været uundværlig verden over, og har været lavet af alle mulige materialer som træ, sten, kobber og jern.

I dag kan vi stadig købe dem i forskellige materialer, men keramik og sten er de mest gængse.

Og hvad er det så? Typisk en skål, hvor der følger en stav med. Staven er kraftigere i den ene ende - den ende, hvor den skal støde hele bønner, krydderier eller urter.

Hvorfor er det godt at bruge en morter

Det korte svar er: Fordi vi får mere smag i maden, hvis vi bruger hele frø, kapsler og kerner i stedet for stødt, pulveriseret krydderi.

Så snart krydderier pulveriseres, begynder de langsomt at tabe smag og duft.

Når du køber dem hele og støder for eksempel kardemommekapsler i en morter, breder den mest fortryllende duft sig i køkkenet.

Her får du nemlig fat i de bittesmå frø, der befinder sig i kapslen. Køber du krydderiet stødt, får du ikke samme udbytte af smagen eller duften.

Hvordan bruger man en morter

Det er supernemt at bruge morteren. Skal du lave en krydderiblanding til for eksempel Tikka Masala, rister du de hele krydderier på panden først.

Det kan være kardemommekapsler, peberkorn, spidskommenfrø og kanelstang og nelliker.

Så moser du det hele med støderen, og du har en fortrinlig Garam Masala til din indiske ret.

Du kan også lave pastaer i en morter, for eksempel grøn, gul og rød karrypasta. Se for eksempel, hvordan du laver den bedste grønne karrypasta:

Grøn karrypasta - sådan laver du den selv

4.8 fra 5 stemmer
Grøn karrypasta smager af Thailand. Her er opskriften på hjemmelavet grøn karrypasta - green curry paste - som giver retter smag og duft.
Gå til opskrift
Grøn karrypasta

Hvordan skal den gøres rent?

Det er fint at vaske morteren og støderen med almindeligt opvaskemiddel og vand.

Uanset om materialet er af granit, marmor eller porcelæn, kan morteren sagtens tåle det. Hvis du ikke bruger den så tit, er det en god ide at vaske den op lige før brug, da den kan have samlet støv.

Du må ikke komme sten- og træmortere i opvaskemaskinen, hvorimod porcelænsmortere godt kan vaskes i maskinen uden at tage skade.

Se nogle af vores opskrifter på duftende krydderiblandinger:

Hjemmelavet tacokrydderi

Sådan laver du Garam Masala

Opskrift på hjemmelavet karry

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.