Møl er et møgdyr. Ingen af os ønsker dem i køkkenet eller klædeskabet, alligevel slipper de ind. Se, hvordan du forebygger og fjerner dem.
Møl er altid uvelkomne. Lige som med bananfluer eller myg. Vi gider ikke have dem i vores nærhed, men kan ikke altid styre det selv.
Der findes flere varianter af insektet, nogle lever af tøj og tæpper, andre går til angreb på vores mad. De sidste er melmøl og tofarvede frømøl. Og det er dem, der laver spind i havregrynene eller melet.
De trænger ind i huset enten gennem åbne vinduer og døre om sommeren, eller vi bærer dem selv hjem fra supermarkedet.
Der kan nemlig være æg i forskellige fødevarer som gryn og mel. Når de sættes ind i køkkenskabet, så kan møllene stille og roligt vokse sig store og flyvefærdige i posen.
Så hvordan forebygger vi? Og ikke mindst: Hvordan får vi bugt med dem, hvis vi har fået dem inden for dørene?
Sådan holder du køkkenet mølfrit
Vi kan ikke være 100 procent garanteret mod mølangreb, men vi kan gøre forholdene for de små kryb elendige.
Første skridt er at holde rent i køkken og køkkenskabe. Allerbedst med en støvsuger, der lige tager en tur i køkkenskabene engang i mellem.
Møl kan nemlig godt lide fugtighed, derfor er støvsugeren eller en tør klud bedre end en våd klud.
Møl elsker pasta og nødder
Og så skal alle dine tørvarer over i lukkede patentglas eller plastikbokse med tætsluttede låg. Plastikposer er ikke godt nok.
Det sidste er vigtigt. Hvis der er små æg i en pose mel, som du bruger af, kan møllene sprede sig til alle de andre åbne poser.
De tofarvede frømøl angriber blandt andet brød, ris, morgenmadsprodukter, korn, pasta, rosiner, mel, krydderier, nødder og kakao.
Udryd møl med disse midler
Hvis du opdager en møl, der flyver rundt i huset, er der to steder, du skal tjekke: Køkkenskabe og tøjskabe samt diverse tæpper og puder.
Alle poser og glas skal gennemses. Har du poser med for eksempel nødder og gryn, skal du se nøje efter, om der er spind i dem. Det er møllenes larver, som æder fødevarer - ikke de voksne flyvere.
Smid alt ud, der har spor af møl, og gå ud med skraldeposen, så møllarverne ikke ligger i din egen skraldepose og hygger sig natten over.
Støvsug grundigt i, under og ovenpå køkkenskabe. Tjek også efter, om der er pupper i loftet. Hæld dine fødevarer i tætsluttede glas eller plastikæsker, og kom de produkter, du er usikker på, i fryseren.
Tjek mel og andre tørvarer
Er der æg eller larver i poserne, dør de efter et par døgn i en minus 18 grader fryser, oplyser Miljøstyrelsen.
Som en del af forebyggelsen er det en god ide at gå ens tørre madvarer i gennem engang i mellem. Pas især på med de tørre fødevarer, som har stået i skabene længe.
Til sidst: Slå øjeblikkeligt den eller de møl ihjel, du ser. Får du ikke bugt med dem i første omgang, kan det være nødvendigt at tilkalde skadedyrbekæmpere.
Læs også: Sådan undgår du bananfluer.
Kilder: Miljøstyrelsen, Pestlex og Skadedyrskontrollen.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Birthe haslund
Fin info. om møl mm.