Bliver man mere fuld af champagne end af at drikke vin uden bobler? Her kan du se, hvordan champagne og andre mousserende vine påvirker dig.
Nogen hævder at blive mere fuld af champagne end alkoholiske drikke uden kulsyre. Men er det virkelig sandt?
Er en champagnebrandert værre end en beruselse baseret på rødvin eller vodka? Svaret er både ja og nej.
Man bliver nemlig ikke mere fuld af champagne og mousserende vine som Cava og Prosecco, men man kan til gengæld blive hurtigere fuld.
Forklaringen findes naturligvis i kulsyren. Alkohol optages nemlig hurtigere, når der er kulsyre med i spillet.
Eksperiment med boblerne
Et lille eksperiment med 12 kvinder og mænd har vist, hvordan promillen hurtigt bliver lidt højere, når der er bobler i glasset:
De 12 forsøgskaniner fik hver tre glas boblende champagne, som skulle drikkes indenfor 20 minutter. Ugen efter fik de samme 12 mennesker endnu tre glas champagne, der skulle drikkes i løbet af 20 minutter.
Forskellen var blot, at man havde fjernet kulsyren i disse glas ved at piske alle boblerne itu.
Resultatet blev, at man kunne se forskel på alkoholpromillen i uge et og to.
I uge et viste forsøgsdeltagernes blodprøver, at de havde en promille på 0,52, fem minutter efter sidste glas var tømt.
I uge to var deres promille på 0,40, fem minutter efter at have drukket det sidste glas champagne.
En halv time efter forsøgsdeltagerne havde drukket den sidste tår, viste eksperimentet, at promillen nu lignede promillen fra uge et på samme tidspunkt.
Så nej, man bliver ikke mere fuld af champagne og andre væsker med kulsyre og alkohol, blot hurtigere.
Vidste du at...
- Du ikke kan forbrænde alkohol hurtigere ved at løbe en tur, drikke spandevis af kaffe eller spise et stort måltid mad. Alkohol forbrændes udelukkende over tid, og man kan intet gøre for at fremskynde forbrændingen.
- Der er ca. seks genstande i en flaske champagne.
- Du bliver ikke mere fuld af at blande forskelligt alkohol. Det er den samlede mængde af alkohol, der får promillen til at stige. Og den bliver hverken højere eller lavere af at drikke forskellige drikke, der indeholder alkohol.
Ole
En anden ting er også, at hvis man drikker alkohol sammen med sukkerholdige drinks som f.eks.: Sodavand eller Juice, så bliver opfattelsen af at være beruset sænket, da leveren prøver at komme sukkeret til livs hurtigere end alkohol.
Der er også farligheden i at drikke alkohol sammen med energi drinks, Redbull og Vodka er meget kendt specielt blandt unge, og der har været en del dødsfald i eksempelvis USA, fordi man mærker ikke hvornår man har fået nok pga kombinationen af sukker og koffein, og før man får set sig om, så har man fået for meget, og så rammer det helt pludseligt.