Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Må man spise rå champignon og andre svampe?

Må man spise rå champignon og andre svampe?

rå champignon
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS
Opdateret: 9. november 2023 - Udgivet: 7. februar 2022

Er rå champignon farlige og hvad er det man skal passe på, når man har lyst til de lækre svampe? Her er svaret på hvad du gør med champignon.

Hvad er det nu med rå champignon? Kan man snitte dem og spise dem rå i skiver i en salat, eller skal de tilberedes først?

Der er nok mange, der er i tvivl om hvorvidt det er godt - eller direkte farligt - at spise champignon i rå tilstand.

Så her følger de officielle råd om spisning af svampene

Undgå rå champignon

Ifølge Fødevarestyrelsen bør man tilberede champignon inden man putter dem i munden. Det er det generelle råd.

Det gælder både de rå champignon, men også andre svampe som eksempelvis shitake, østershatte med videre.

Se også: Champignonsuppe - opskrift på cremet svampesuppe

Indeholder giftstoffer

Forklaringen er, at blandt andet champignon og shitake svampe indeholder naturlige giftstoffer.

Disse giftstoffer kan give forskellige bivirkninger, men giftstofferne begrænses når du steger svampene. Derfor er det klogt at tilberede de rå svampe.

Eksempelvis indeholder champignon giftstoffet phenylhydraziner, mens der i shitake svampe findes giftstoffet lentinan.

Phenylhydraziner kan være kræftfremkaldende, mens lentinan kan medføre et voldsomt kløende udslæt.

Og andre svampe har på samme måde andre stoffer i sig, som kan give overfølsomhedsreaktioner.

De naturlige giftstoffer findes både i svampene ude i naturen, og i de svampe, som du kan købe i supermarkedet. Så der gælder altså de samme forholdsregler.

Se også: Fad med kylling, ovnbagte kartofler og champignon flødesovs

Det gode råd

På baggrund af det, anbefaler Fødevarestyrelsen altså, at man altid opvarmer og tilbereder svampene.

Så undgå at spise rå champignon eller andre svampe, eksempelvis i salater og den slags.

Se også: Mørbrad med champignon a la creme

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.