Er rå champignon farlige og hvad er det man skal passe på, når man har lyst til de lækre svampe? Her er svaret på hvad du gør med champignon.
Hvad er det nu med rå champignon? Kan man snitte dem og spise dem rå i skiver i en salat, eller skal de tilberedes først?
Der er nok mange, der er i tvivl om hvorvidt det er godt - eller direkte farligt - at spise champignon i rå tilstand.
Så her følger de officielle råd om spisning af svampene
Undgå rå champignon
Ifølge Fødevarestyrelsen bør man tilberede champignon inden man putter dem i munden. Det er det generelle råd.
Det gælder både de rå champignon, men også andre svampe som eksempelvis shitake, østershatte med videre.
Se også: Champignonsuppe - opskrift på cremet svampesuppe
Indeholder giftstoffer
Forklaringen er, at blandt andet champignon og shitake svampe indeholder naturlige giftstoffer.
Disse giftstoffer kan give forskellige bivirkninger, men giftstofferne begrænses når du steger svampene. Derfor er det klogt at tilberede de rå svampe.
Eksempelvis indeholder champignon giftstoffet phenylhydraziner, mens der i shitake svampe findes giftstoffet lentinan.
Phenylhydraziner kan være kræftfremkaldende, mens lentinan kan medføre et voldsomt kløende udslæt.
Og andre svampe har på samme måde andre stoffer i sig, som kan give overfølsomhedsreaktioner.
De naturlige giftstoffer findes både i svampene ude i naturen, og i de svampe, som du kan købe i supermarkedet. Så der gælder altså de samme forholdsregler.
Se også: Fad med kylling, ovnbagte kartofler og champignon flødesovs
Det gode råd
På baggrund af det, anbefaler Fødevarestyrelsen altså, at man altid opvarmer og tilbereder svampene.
Så undgå at spise rå champignon eller andre svampe, eksempelvis i salater og den slags.
Se også: Mørbrad med champignon a la creme
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden