• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Kondenseret mælk - hvad er det egentlig?

Kondenseret mælk - hvad er det egentlig?

Billede med kondenseret mælk.
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  4. maj 2025 - Udgivet:  4. maj 2025

Indhold

  1. En måde at gøre mælken holdbar på
  2. Anvendelse og karamel
  3. Næringsværdi
  4. Opskrifter

Kondenseret mælk kan vi købe i små dåser og bruge til lidt af hvert. En dåse sødet mælk er en hel dessert i sig selv, hvis den får lov at stå over vandbad i mange timer.

Smagen er karamel blandet med gammeldags kagecreme, altså meget langt fra almindelig mælkesmag. Så hvad er det egentlig for et produkt?

Denne dåsemælk består af to ting: Mælk og sukker. Intet andet. Det er næsten halvt af hvert. I Nestlés kendte dåse på 397 gram er der således 44 procent sukker og 56 procent mælk.

Processen er nem: Mælken dampes ind, så vandet reduceres. Herefter tilsættes sukker, og massen koges sammen til en flydende, lettere lysebrun mælk.

Faktisk kan man selv lave den. Det tager ikke meget mere end en halv time at koge sukkeret og mælken ind.

En måde at gøre mælken holdbar på

I midten af 1800-tallet begyndte driftige forretningsfolk i henholdsvis Rusland og USA at eksperimentere med at opbevare mælk, uden den blev sur.

Løsningen blev at reducere vandindholdet i mælken, så den kunne opbevares på dåse. I 1957 åbnede amerikaneren Gail Borden den første fabrik, som fremstillede og solgte den slags mælk på dåse.

I tropiske egne, hvor der førhen ikke var mulighed for at holde komælk frisk, blev kondenseret mælk et godt alternativ til mælk.

Derfor vil man stadig se, at mange desserter og kager verden over baseres på denne sukkermælke-blanding.

I mange lande i Asien er den blevet - og bliver stadig - brugt i kaffe og te i stedet for frisk mælk. I Brasilien og på Filippinerne laves crème caramel.

I det hele taget bruges kondenseret mælk i kager i mange sydamerikanske lande.

Anvendelse og karamel

Det er let at lave saltkaramel, dulce de leche, af kondenseret mælk. Faktisk skal du bare lade dåsen stå i vandbad i tre timer.

Når du åbner dåsen, har du den lækreste, mest cremede karamel.

Det er formentlig ikke specielt sundt at lade sukkermælken koge i en dåse, så vi anbefaler, at du hælder den i et patentglas med låg i stedet.

Du kan også lave fudge med denne type mælk, der koges op med sukker, smør og vanilje som her: Fudge med vanilje.

Hjemmelavet is er en af de desserter, hvor man med fordel kan bruge kondenseret mælk. Den krystalliserer nemlig ikke, når man fryser den.

Næringsværdi

Det er ikke et kaloriefattigt produkt, det her. Næringsværdien for 100 gram af Nestlés Sødet Kondenseret Mælk ser således ud:

Kalorier: 322
Proteiner: 7,5 gram
Kulhydrater: 55 gram
Fedt: 8 gram.

Opskrifter

Her er udvalgte opskrifter med den kondenserede mælk:

Kogning af kondenseret mælk

Iskaffe med kondenseret mælk

Kiksekage

Hjemmelavede skildpadder

Dulce de leche

Bounty

Twix kage

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her