Oversigt over indhold
Banankage med eller uden chokolade
Ingredienser
- 100 g smør - smeltet, afkølet
- 3 æg
- 175 g sukker
- 10 g vaniljesukker
- 125 g hvedemel
- 5 g bagepulver
- 160 g banan - svarende til ca. to bananer
Fremgangsmåde
- Start med at smelte smør i enten en lille gryde eller mikroovn, hvorefter smørret køles ned.
- Forvarm ovnen til 180 grader almindelig over- og undervarme, sæt en rist nederst i ovnen.
- Æg piskes sammen med sukker og vaniljesukker, og det tager cirka fem minutter, da æggemassen skal være lys og luftig. Brug røremaskine med piskeris eller elpisker.
- Hvedemel vejes af med bagepulver, og det må ikke piskes i dejen, men skal blot forsigtig vendes i sammen med det smeltede og afkølede smør. Brug gerne en dejskraber til det.
- Moden banan moses. Vendes ligeledes forsigtigt i dejen uden at slå for meget luft ud. Men det er også vigtigt at dejen er samlet, så der ikke er klumper af mel tilbage. Ønskes en banankage med chokolade, kan du her også vende 125 gram hakket, mørk chokolade i dejen.
- Beklæd en form med bagepapir (eller smør den), og fordel dejen. Denne banankage passer til en 1-liters form.
- Stil din banankage ind i ovnen, og her skal den have cirka 50 minutter. Stik i den for at sikre kagen er gennembagt, men det plejer at passe med 50 minutter.
Video til opskriften
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Opskrift på banankage
Banankage er en af de mest populære kager hos både børn og voksne. Og det forstår man godt. Den milde banansmag klæder kagen perfekt, og de modne bananer er med til at give en fyldig banankage.
Husk at det smeltede smør lige skal køles af inden du laver dejen, og husk også at røre dejen sammen med en vis forsigtighed. Du må altså ikke piske dejen efter bagepulveret er kommet i!
Ellers kan du risikere at banankagen falder sammen på midten. Skulle det ske, ødelægger det ikke smagen, men det er ærgerligt med en banankage, der har et hul i midten.
Lad også være med at åbne ovnlågen under bagningen, da det også kan få banankagen til at klappe sammen. Du kan i øvrigt læse mere om bananer her.
Banankage med chokolade
Vil du lave en banankage med chokolade, kan du komme 125 gram hakket chokolade i dejen. Chokoladen vendes i samtidig med bananerne. Bortset fra det er fremgangsmåden ellers den samme.
Brug gerne en mørk chokolade med en kakaoprocent på ca. 70. Opskriften giver en kage, hvor der er nok til 6 personer.
Andre populære opskrifter:
- Bananmuffins med eller uden chokolade
- Banankage med chokolade i bradepande
- Banan brownie med chokolade og kokos
- Bananbrød bagt med banan
Banankage med pynt
Den færdigbagte banankage tages op af formen og køles af på en rist. Derefter kan du vende kagen så bunden vender i vejret, og fjerne bagepapiret.
Nu kan du nyde kagen som den er, eller pynte den med chokolade.
Her smeltes ca. 100 gram chokolade, som derefter fordeles over kagen. Lad lige chokoladen sætte sig inden du begynder at skære skiver.
Undgå banankage falder sammen
Det kan desværre ske, at din banankage falder sammen mens den bages i ovnen. Eller lige efter kagen er kommet ud af ovnen. Det kan der være mange gode forklaringer på, uden det dog er let at angive den præcise årsag.
Men her får du lige fem gode råd, der er værd at huske når du bager kagen. Så er du i hvert fald godt på vej.
- Bag altid ved over- og undervarme. Min erfaring er, at kagen falder nemmere sammen hvis du bager den ved varmluft. Husk også at bage kagen nok.
- Åbn ikke ovnlågen mens kagen er i ovnen.
- Brug ikke mere bagepulver end angivet i opskriften. Vend det sammen med melet, hvorefter det forsigtigt vendes i dejen. Her må du ikke piske!
- Tjek også at bagepulveret ikke er for gammelt. Så ryger effekten nemlig, og det er ikke så godt.
- Sørg for at æg og smør hverken er for koldt eller for varmt. Tag æggene ud af køleskabet i god tid, og lad det smeltede smør køle af. Her er endnu en mulig fejlkilde til at kagen klasker sammen.
Tips til banankage
Brug meget modne bananer med brune prikker, fordi de er sødest og nemmere at mose.
Overbag ikke banakagen, men stik en tandstik i midten når kagen er ved at være færdigbagt. Kagen må gerne være let fugtig, når du trækker tandstikken ud.
Lad kagen køle af i formen i 10 minutter før du vender den, så bevarer bund og top formen bedst.
Pynt med glasur, flormelis eller skiver af frisk banan lige før servering hvis det skal være ekstra fint.
FAQ
Banankage opbevares ved stuetemperatur, og her kan den sagtens bevare sin friskhed i op til 4 dage. Pak den gerne ind i husholdningsfilm og en lukket beholder.
Har du overskydende bananer liggende, så frys dem gerne ned. Skræl bananerne, skær dem i skiver og frys dem ned i en frysepose. Her kan de sagtens holde sig mindst to måneder. Tø dem op ved stuetemperatur, og så er de klar til bagning.
Du kan sagtens fryse rester af banankage. Den holder sig faktisk fint på frost, men tag kagen op i god tid, og lad den tø op ved stuetemperatur. Så er den næsten så god som nybagt.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Vibeke Bech skriver
Virkelig lækker og svampet. Holder godt i flere dage.
Jeg har bagt den flere gange, men bruger lidt mindre sukker end i opskriften.
Jane lintrup skriver
Dejlig banankage 👍 bagte den til 12 Pers i 60 min . 🤗