Kaffebrød med en lækker makronmasse på toppen er både sprødt og sødt. Her er opskriften på traditionelle kagebrød, som er perfekt til kaffen.
Kaffebrød betyder noget særligt for mig, fordi min mor elskede dem. Både dem fra bageren en søndag morgen og de hjemmebagte.
Da jeg var barn, kunne jeg ikke se det lækre ved brødskiver med marcipanmasse på toppen. Det har ændret sig. De sprøde brødskiver med det lækreste makronlag er perfekte til kaffen.
Der er ikke et gram kaffe i dem, men navnet opstod, fordi de blev serveret til kaffeselskaber i 1800-tallet. Dengang var der mandelmel i brødet, ingen top. Mandler var en luksus-spise og kaffebrødene ditto.
Heldigvis opstod den skønne top hen ad vejen, for det er netop kombinationen af det sprøde brød og den søde marcipanmasse, der gør dem så lækre.
Opskrift på gammeldags kaffebrød

Kaffebrød - opskrift på sprød og sød dansk klassiker
Ingredienser
Brød
- 25 g gær
- 2,5 dl mælk
- 50 g smør
- 1 æg
- 40 g sukker
- 500 g hvedemel
- 1,5 tsk kardemomme
- Et nip salt
Marcipanmasse
- 200 g marcipan
- 180 g sukker
- 2 æggehvider
- 0,5 tsk bagepulver
- 1 tsk vanilje
- 1,5 spsk hvedemel
Fremgangsmåde
Brødet
- Smelt smør i en lille gryde, hæld mælken i gryden og vent, til væsken er fingervarm - 37 grader.
- Smuldr gæren i væsken og sørg for at få den rørt ordentligt ud.
- Nu hælder du alle ingredienser undtagen mel og bagepulver ned i væsken og rører det godt sammen. Jeg bruger røremaskine, men du kan selvfølgelig gøre det uden.
- Hæld to-tredjedele af melet ned i røreskålen og kør videre. Hvis dejen hænger for meget fast, tager du mere mel i - men lidt ad gangen, ellers bliver dejen for melet. Den skal være fin, elastisk, når du sætter den til hævning.
- Når du har rørt dej i otte-ti minutter, sætter du den til hævning i en time.
- Efter hævning deler du dejen i to, former to aflange kugler og ruller dem ud, så de er ca. 1,5 cm høje. Se foto ovenfor. Lad disse to stænger hæve i en halv time.
- Bag stængerne i et kvarter ved 180 grader varmluft.
- Tag derefter brødet ud af ovnen og lad det køle af, før du skærer 1-1,5 cm. tykke skiver af det.
Makronmasse
- Smuldr eller riv den rå marcipan ned i en skål, tilsæt resten af ingredienserne og pisk godt til. Hvis du synes, at den er for tyk, tilsætter du endnu en - eller en halv - æggehvide.
- Massen skal blive tyk - men ikke så tyk, at du ikke kan få den ud af en sprøjtepose. Det er dog værre, hvis den er for tynd, da den vil flyde ud over brødets sider.
Kaffebrød
- Placer brødskiverne på en bageplade. Du kan eventuelt rette dem til med en kniv, hvis de skal stå snorlige.
- Kom makronmassen i en frostpose og klip et hul i bunden. Hullet skal være stort nok til at få fyldet ud i en bane på ca. to cm.
- Nu sprøjter du en stribe makronmasse på langs af hver brødskive. Hvis du vil have meget marcipansmag, laver du et tykt lag, hvis ikke - ja, så får du flere kaffebrød med et tyndere lag.
- Bages i 10 minutter på 180 grader varmluft. Lidt mere, hvis du have en brunere og mere "brændt" smag.
- Server på et fad med koldt, godt smør i en skål, så de der vil, kan smøre smør på bagsiden af sit kaffebrød. Resten af brødet bliver meget tebolle-agtigt i konsistensen, så frys det ned eller spis det ristet næste dag.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold

Bag flade brød og skær dem ud
Kaffebrød - eller kaffestænger - laves ved at bage flade brød, tage dem ud, skære dem i skiver og toppe med marcipanmasse. Her ser du de de to stænger, før de sættes til hævning og bages.

Jeg kan bedst lide dem, når de lige er kommet ud af ovnen. Det vil sige efter 10 minutters afkøling. Her er de usædvanligt lækre, men det er en smagssag.
Tip
Mange elsker det knasende brød, så er du en af dem, venter du bare en times tid med at spise dem, så er brødet endnu mere sprødt.
De kaffebrød der ikke spises med det samme, kan spises næste dag med koldt smør til morgenmaden. En delikatesse, der vil vække barndomsminder hos mange.
Hvis du har lyst til flere klassiske kager, kan du prøve disse:

- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Maria
Skal der bagepulver i dejen eller kun i marcipanmassen?
Anne-Lise Knudsen
Hej
Der står ikke noget om bagepulver i brødopskriften, men alligevelnævnes bagepulver i fremgangsmåden …. Det må være en fejl???
Jonna Hanne Andersen
Jonna Hanne Andersen
Vibeke Christensen
Jeg siger nu, at makronmassen er i bunden. De smager absolut bedst med smør på ;O)
Belinda Wellendorph
Hvor mange kaffebrød skal man regne med at denne portion giver?? Blot for at vide hvor meget jeg skal gange op når jeg skal bruge i omegnen af 40 kaffebrød
Den gamle kok
Da vi andre var børn, var der ikke makron på..men kanelsukker
Marlene
Det afhænger af, hvor i landet du kommer fra. Jeg er fra Sjælland, og der har jeg altid fået kaffebrød, så længe jeg kan huske. Men i Jylland har man lavet det med kanelsukker. Lige nu arbejder jeg i et køkken sammen med én fra Færøerne, og han har lært at lave kaffebrød med makron af sin gamle mester. Så makronkaffebrød er for længst nået til Færøerne men ikke til Jylland...
Vibeke
Jeg bliver forvirret når der står bagepulver og mel til selve brødet.
Karen Seneca
Bagepulveret og lidt mel er til marcipanmassen, som smøres over brødet 🙂 Mange hilsner Karen
Susanne
Der står bare ved fremgangsmåder til brødet at man skal hælde alle ingredienser i undtaget mel og bagepulver ?
Rene
Kan de laves på en rest gammel brød
Karen Seneca
Ja, det kan du sagtens, men du får jo nok en anden konsistens på selve brødet. Mange hilsner Karen Seneca
Anne-Dorthe
Køber vi jævnligt her i Sorø, men ku da være jeg skulle prøve at lave dem selv.
Marianne
Ja, de er rigtig gode, jeg kan sagtens finde på at købe sådan et en gang imellem
Sally
Muuuuums elsker kaffebrød 😋
Lone
Dem lavede bageren i Korsør... ved ik om de bliver lavet mere,Mums de er super gode....👍😉
Janna
Jep med tandsmør 😋køber stadig en gang imellem
Else
Et must, når vi er på Fyn 😉
Jytte
Uhmmm med koldt smør på