Indhold
Kærnemælksboller
Ingredienser
- 250 g kærnemælk (svarende til 2,5 deciliter)
- 50 g gær
- 400 g hvedemel
- 30 g sukker
- 5 g salt
- 0,5 tsk kardemomme
- 50 g smør (smeltet)
- 1 æg
- 1 æg
- 2 spsk mælk
Fremgangsmåde
- Sæt dejkrog på røremaskinen, og rør 250 g kærnemælk og 50 g gær sammen.
- Vej 400 g hvedemel af sammen med 30 g sukker, 5 g salt og lidt 0,5 tsk kardemomme. Kardemomme kan udelades. Kom det ind i røreskålen sammen med 50 g smør (smeltet)og 1 æg.
- Ælt dejen ved middel hastighed i ca. 10 minutter, hvorefter dejen virkes op. Lægges i en skål med viskestykke over, og hæver til dobbelt størrelse. Ca. 30 minutter.
- Virk hurtigt dejen op igen, og del i 10 lige stykker, der hver vejer cirka 80 gram.
- Trilles til boller og lægges på bageplade med bagepapir. Pensles med 1 æg (sammenpisket) og 2 spsk mælk.
- Lad nu bollerne hæve i cirka 30 minutter.
- Forvarm imens ovnen til 200 grader varmluft.
- Bag dine kærnemælksboller midt i ovnen i cirka 15 minutter, men pas på de ikke bliver for mørke!
Få tilsendt opskriften på mail
Opskrift på kærnemælksboller
Kærnemælksboller er simpelthen så lækre og absolut en af mine favoritter, når det gælder et stykke brød til kaffen.
Disse boller med kærnemælk er samtidig ret nemme at bage, og bollerne bliver både lette og luftige.
Der er flere fordele ved at bruge kærnemælk, når du bager. Dels giver kærnemælken brødet en lidt syrlig smag, nærmest som en mild surdej, og dels holder brødet sig friskt i længere tid.
Kærnemælk forlænger altså holdbarheden i brød, og i dette tilfælde de lækre boller. Opskriften giver 10 stk. God bagelyst.
Flere inspirerende opskrifter:
- Boller (bedste opskrift på den hjemmebagte bolle)
- Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)
- Pekanboller - boller med pekannødder
- Langtidshævede kærnemælksbrød
- Kærnemælks stykker
Tips
De færdigbagte kærnemælksboller køles af på en rist, og kan derefter nydes med smør, Nutella, jordbærmarmelade eller hvad du nu synes.
Bollerne er velegnede til frysning. Velbekomme.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





Janni Rose skriver
Jeg stod med 1 liter kærnemælk der var ved at gå over dato, samt æg og gær der skulle bruges og der kom din opskrift som kaldet.
Jeg endte med at lave 4 portioner.
Alle boller smagte godt.
1’ste dej lavede jeg lige efter opskriften - manglede salt og kardamomme og skulle have brugt 3 min mere i ovnen.
2’nd dej lavede jeg med 50% mere salt og kardamomme, tilføjede hørfrø, chiafrø og græskarkerner og gav dem 6 min mere i ovnen. De var perfekte.
3’ og 4’ lavede jeg ovenstående, men uden kerner.
Tak for god opskrift!
Margit Schwaner skriver
Super gode boller😋
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Margit
Mange tak - dejligt at høre.
Alt det bedste
Holger
H. Nielsen skriver
Bløde og lækre, kan absolut anbefales, der er de bedste, jeg endnu har bagt - mums !!
Gærmængden kunne halveres, og da jeg manglede smør, blev det erstattet med solsikkeolie.
Lis Jensen skriver
Hej! jeg bagte dobbelt op 20 boller
Først kærnemælk og gær i 10 minutter, derefter kunne jeg ikke rigtig bedømme om alt melet skulle i da det skulle i en rørermaskine, så jeg tog alt som stod der, bare ikke melet 700gram stedet for 800 gram, lidt solsikke, græskarkerner, sesam og hørfrø kom jeg i 😄
Bagetid 15 minutter jeg bagte den førsteplade i 10 minutter og den anden plade i 8 minutter, og det holder jeg mig til
De blev kanon gode
Tak Og tak for mange gode opskrifter🌺
Pernille Arentzen skriver
Hej😊
De smager dejligt👏🏻
Men hvorfor omregnes mængden af mælk ikke, når jeg ændrer antallet til 30 stk.
bagte dem den anden. Men fik jo nok brugt for lidt væske🫣
Jette skriver
Hvorfor laver du ikke glutenfri brød der er mange der har gluten allergi
Natalis skriver
De der boller var et hit i hele vennekredsen, spørgsmål hvis jeg laver en dobbelt portion skal der så også dobbelt gær i? Mvh Natalia
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Natalis
Det er dejligt at høre - tak. Og ja. så ganger du det hele op - også mængen af gær 🙂
Alt det bedste
Holger
Sarah skriver
Min dej hæver ikke. Noget jeg gør forkert?
Fariba skriver
Tak for den dejlige opskrift. De blev gode igen. Jeg kom lidt sort sesam i stedet for kardemomme. De smager mega godt.
Anne skriver
Hej,
Jeg har et måske lidt dumt spørgsmål, men hvis jeg skal gange opskriften med 3 skal jeg så virkelig bruge 150g gær? Jeg syntes 3 pakker gær virker som rigtig meget?
Gitte Madsen skriver
Min dej var meget tynd selvom jeg fulgte opskrift til punkt og prikke? Men 400 g mel til 250 ml væsker er heller ikke meget)
Christel skriver
Dejlige boller!
Melmængden passer fint, når jeg medregner det mel, der går til, når dejen skal virkes op.