Her får du min opskrift på nemme kærnemælksboller. Det er lækre og luftige boller bagt med kærnemælk, og bollerne er velegnede til frysning.
Kærnemælksboller er simpelthen så lækre og absolut en af mine favoritter, når det gælder et stykke brød til kaffen.
Boller med kærnemælk er samtidig ret nemme at bage, og bollerne bliver både lette og luftige.
Der er flere fordele ved at bruge kærnemælk, når du bager. Dels giver kærnemælken brødet en lidt syrlig smag, nærmest som en mild surdej, og dels holder brødet sig friskt i længere tid.
Kærnemælk forlænger altså holdbarheden i brød, og i dette tilfælde de lækre boller. Opskriften giver 10 stk.
Se i øvrigt her hvordan du bedst fjerner dej, uden det klistrer alt for meget.
Opskrift på kærnemælksboller
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 250 gram kærnemælk - svarende til 2,5 deciliter
- 50 gram gær
- 400 gram hvedemel
- 30 gram sukker
- 5 gram salt
- 0,5 teske kardemomme
- 50 gram smør - smeltet
- 1 æg
Pensling
- 1 æg
- 1 lille sjat mælk
Sådan gør du
- Sæt dejkrog på røremaskinen, og rør kærnemælk og gær sammen.
- Vej hvedemel af sammen med sukker, salt og lidt kardemomme. Kardemomme kan udelades. Kom det ind i røreskålen sammen med smeltet smør og et æg.
- Ælt dejen ved middel hastighed i ca. 10 minutter, hvorefter dejen virkes op. Lægges i en skål med viskestykke over, og hæver til dobbelt størrelse. Ca. 30 minutter.
- Virk hurtigt dejen op igen, og del i 10 lige stykker, der hver vejer cirka 80 gram.
- Trilles til boller og lægges på bageplade med bagepapir. Pensles med sammenpisket æg og lidt mælk.
- Lad nu bollerne hæve i cirka 30 minutter.
- Forvarm imens ovnen til 200 grader varmluft.
- Bag dine kærnemælksboller midt i ovnen i cirka 15 minutter, men pas på de ikke bliver for mørke!
Kan det fryses?
Næringsindhold
Video
Tips
De færdigbagte kærnemælksboller køles af på en rist, og kan derefter nydes med smør, Nutella, jordbærmarmelade eller hvad du nu synes.
Boller med kærnemælk er meget velegnede til frysning.
Du skal også prøve mine opskrifter på de bløde fødselsdagsboller og de lækre boller med havregryn.
Natalis
De der boller var et hit i hele vennekredsen, spørgsmål hvis jeg laver en dobbelt portion skal der så også dobbelt gær i? Mvh Natalia
Holger Rørby Madsen
Hej Natalis
Det er dejligt at høre - tak. Og ja. så ganger du det hele op - også mængen af gær 🙂
Alt det bedste
Holger
Sarah
Min dej hæver ikke. Noget jeg gør forkert?
Fariba
Tak for den dejlige opskrift. De blev gode igen. Jeg kom lidt sort sesam i stedet for kardemomme. De smager mega godt.
Anne
Hej,
Jeg har et måske lidt dumt spørgsmål, men hvis jeg skal gange opskriften med 3 skal jeg så virkelig bruge 150g gær? Jeg syntes 3 pakker gær virker som rigtig meget?
Gitte Madsen
Min dej var meget tynd selvom jeg fulgte opskrift til punkt og prikke? Men 400 g mel til 250 ml væsker er heller ikke meget)