Skyr

Skyr er et populært mejeriprodukt. Her er fakta om islandsk 'yoghurt.' Og så kan du også se, hvad du kan erstatte det med i en opskrift.
Skyr bliver altid rost til skyerne. Det er kaloriefattigt og proteinrigt. Det er sundt og mættende. Ja, der er ingen grænser for, hvor sundt det er. Men er det egentlig det?
Og hvordan fremstilles dette produkt, som oprindeligt stammer fra Island? Det ser vi på her.
Skyr er et syrnet mælkeprodukt i lighed med ymer, yoghurt, kærnemælk og tykmælk.
Det betyder, at mælken tilsættes mælkesyrekulturer for at give de syrnede produkter smag, tykkere konsistens og forlænge holdbarheden. Hvordan smagen og konsistensen af de enkelt produkter bliver, afhænger af, hvilke mælkesyrebakterier der bruges.
Teknisk set er skyr en ost ligesom kvark.
Sådan bliver skyr fremstillet
Først og fremmest bliver skummetmælken varmebehandlet på 85-90 grader i fem minutter for at slå bakterier ihjel. Derefter køles den ned til 42 grader.
Nu skal massen syrnes med mælkesyrekultur i en tank for til sidst at blive ultrafiltreret for at få et højere indhold af protein.
Det gøres man ved at presse vand, mælkesukker og salt (vallen) gennem en membran, så man får en tyk, cremet yoghurtmasse med højt proteinindhold.
Når det er færdigt, kan den tappes på karton eller plastikbøtte afhængigt af, om det er en drikkeskyr eller en, der skal spises med ske.
Hvor sundt er det så?
Der er ingen tvivl om, at skyr er et af de mindst fedtholdige syrnede produkter og det mest proteinrige.
Men da de fleste mennesker får proteiner nok gennem deres kost, for eksempel fra æg, grøntsager og kød, vil det som regel ikke være nødvendigt at toppe op med skyr.
Det der gør skyr - og andre syrnede mælkeprodukter - så sundt er de mange aktive bakterier, der producerer mælkesyre. De hjælper blandt andet med at holde skadelige stoffer nede i tarmen og kan styrke vores immunforsvar.
Der er også mange B-vitaminer samt kalk, kalium og fosfor i produktet.
Skyr indeholder færre kalorier end ymer, men flere kalorier end ylette. Det sidste skyldes det høje indhold af proteiner. Som du kan se nedenfor, er der nemlig mindre fedt i skyr end i ylette.
Energifordelingen
Her er energifordelingen for henholdsvis 100 gram ylette, ymer og skyr, alle sammen fra Coops eget mærke.
Skyr natural | Ymer økologisk | Ylette økologisk | |
Energi | 60 kalorier | 71 kalorier | 53 kalorier |
Protein | 11 gram | 5,8 gram | 5,8 gram |
Kulhydrat | 3,5 gram | 4 gram | 4 gram |
Fedt | 0,2 gram | 3,5 | 1,5 gram |
Erstatninger for skyr
Hvis du har en opskrift, hvor du skal bruge skyr, men du ikke kan finde det i det lokale supermarked, kan du bruge disse alternativer:
Kvark, græsk yoghurt, ymer og creme fraiche.
Skyr har det højeste proteinindhold, så hvis du vil have mange proteiner, er der ingen mejeriprodukter, der giver samme protein-boost.
Det er da heller ikke nødvendigt i en normal kost.
Historien bag det islandske produkt
Vi har kun haft skyr på hylderne siden 2006, hvor Thise Mejeri begyndte at fremstille det til danske forbrugere.
I begyndelsen gik det trægt med at sælge det syrlige produkt, men efter få år tog det fart, og i dag er det et salgshit.
Islændingene har kendt til skyr siden vikingetiden, hvor nordmændene bragte teknikken med sig.
Dengang var der ikke køer på Island, så skyren blev lavet af resterne fra gede- og fåremælk.
Det smarte var dels, at skyr var - og er - mættende, dels at den var fermenteret, så vikingerne kunne tage det med sig på rejser i modsætning til den rene mælk, som hurtigt blev sur.
Faktisk bliver skyr ligefrem nævnt i de islandske sagaer. På islandsk udtales det i øvrigt skir.
Resten er historie, for vikingernes yoghurt har haft en overvældende succes de seneste ti år.
Ikke kun i Danmark men i store dele af verden.