Græskar - fakta og lækre opskrifter

Græskar er så forbundet med Halloween, at vi kan glemme, at de faktisk kan spises. Læs fakta om frugten og de forskellige typer, der findes.
Græskar ser uhyggelige ud på en hyggelig måde i Halloween-tiden. De store, orange frugter bliver tømt for kød og kerner, får skåret ansigter, som lyser op i mørket.
Kødet og kernerne smider de fleste væk, efter poderne har skåret en Jack-o'-lantern, som de kaldes i USA.
Men behold endelig begge dele, for det kan sagtens spises. Det smager endda godt.
Kødet kan bruges til alverdens retter. Fra græskarsuppe og græskarfritter til kage og varme drikke. Og kernerne kan ristes som ristede græskarker.
Frugterne stammer fra Mellem- og Sydamerika, hvor der er tegn på, at de er blevet spist i mindst 9.000 år.
Forskellige typer græskar
Græskar er i virkeligheden vintersquash med det botaniske navn Cucurbita pepo. De er i familie med meloner og agurker, som under et hedder Cucurbitaceae.
Der findes mange slags græskar, så vi vil blot nævne de tre mest almindelige herhjemme.
Det store halloweengræskar er den amerikanske variant. Kødet er mindre sødt og fast, og giver ikke så meget smag som butternut squash og hakkaido.
Man kan sige, jo mindre græskarret er, desto sødere og mere velsmagende er det.
Hokkaido: De små frugter stammer oprindeligt fra en japansk ø, der hedder... Hokkaido. De findes både i blå, gule og røde farver.
Det er en af de mest populære spisegræskar, da kødet smager sødt og nøddeagtigt. Vi kan bruge det i både salte og søde retter.
Butternut squash: Pæreformet og fast i kødet med færre kerner end de fleste andre i familien.
Denne variant er ikke så sød som Hokkaido. Den er virkelig god i supper og som tilbehør, enten som fritter, i mos eller bagt som her: Hasselback butternut squash.
Næringsindhold
Ligesom med andre frugter er hovedindholdet vand. Der er mange kostfibre i græskar, derudover indeholder de både A-, B- og C-vitaminer.
Kødet mætter rimelig meget uden at indeholde ret mange kalorier, kun ca. 20 kalorier per 100 gram i gennemsnit for de forskellige typer.
Derfor er alle typer græskar gode at spise, hvis man vil have sund og fedtfattig mad.
Halloween og lanternerne med ansigter
Traditionen med at skære ansigter i frugt op til Halloween er britisk. Irere og englændere skar grumme fjæs i kartofler og roer for at skræmme onde ånder væk.
Da irerne kom til USA i 1800-tallet, opdagede de græskarrene, som var meget nemmere at skære i. Det besejlede frugtens skæbne, som for evigt vil være knyttet til Halloween.
Frugtkødet skulle bruges til noget, så her så græskartærten dagens lys. Den dag i dag spiser amerikanerne stadig pumpkin pie til højtider.