Artiskok - fakta og lækre opskrifter med artiskokker
En artiskok ser nærmest uspiselig ud med de lukkede blade, men når den tilberedes, er den både delikat og sund. Her er fakta og opskrifter med artiskokker.
Jeg elsker artiskokker, men hvad er de egentlig for en størrelse? Her kan du blive lidt klogere på den velsmagende artiskok.
Har du nogensinde spist tidsler? Svaret vil formodentlig være nej, selvom du rent faktisk har indtaget blomster fra den stikkende plante.
Artiskokker er nemlig selve blomsterknopperne på Cynara Scolymus, som er beslægtet med tidsler.
Artiskokker høstes før blomstring
Når artiskokker blomstrer, ligner de vores små tidsler, der har fået vokseværk. Blomsten har lilla tråde i toppen som dem, vi kender fra den danske natur.
Et kønt syn, men når først artiskokken er gået i blomst, er de ikke interessante i køkkenet længere.
Artiskokker skal derfor høstes, før de går i blomst, da smagen ødelægges under blomstring.
God for sexlysten
Artiskokker har været dyrket i Middelhavsområdet i mindst 2000 år. Historikere mener, at planten oprindeligt er fra Etiopien og kommet til Europa ad søvejen til Sicilien.
Oldtidens grækere og romere elskede artiskokker. De mente, at den udover at være velsmagende, fremmede sexlysten.
Sæson for artiskokker
Vi kan købe artiskokker året rundt, men de er alle importeret fra varmere himmelstrøg.
Det er muligt at dyrke dem herhjemme, men planten er temmelig sart overfor vores kolde klima.
Sæsonen i Danmark løber fra juli til oktober.
Italien er den europæiske hovedeksportør af artiskokker, og deres sæson løber fra oktober til maj alt efter område. Californiens sæson er fra marts til maj.
Vitaminindhold
Artiskokker er nærmest superfood. De er spræng-fyldte med vitaminer og stoffer, der er gode for os - når blomsten er tilberedt vel at mærke.
Især er de stærke på B-vitaminer og C-vitaminer. Udover det indeholder de kønne blomsterknopper E og A-vitaminer, og så er de fulde af antioxidanter.
Næringsindhold
100 gram artiskok indeholder 47 kcal/kilokalorier, som svarer til 193 kilojoule.
Protein: 3,3 gram
Fedt: 0,2 gram
Kulhydrat: 10,5 gram
Opbevaring af artiskokker
Når du køber artiskokker, skal de være grønne og faste i bladene. Gå udenom artiskokker med tørre blade.
En artiskok skal opbevares i køleskabet, hvor den kan holde sig max. fire dage.
Man kan også stille den i et glas koldt vand på køkkenbordet, så kan den holde fire-fem dage.
Tilberedning
Det er næsten umuligt at spise en artiskok rå. Bitterstoffet cynarin gør, at den i rå form er uspiselig.
Lige så snart bladene og hjertet er kogt, marineret eller stegt, forvandles bitterheden til velsmag.
Især italienerne har et utal af opskrifter, hvori der indgår artiskok, men her får du den mest anvendte og enkle fremgangsmåde.
Blomsterknoppen er både smuk at se på og hyggelig at spise, så hvorfor skære den i stykker:
Skær stilken af lige under blomsten og fjern de øverste dækblade.
Kog artiskokken i vand tilsat citronsaft eller eddike i ca. 30 minutter afhængigt af størrelsen.
De yderste blade skal slippe let, når artiskokken er færdig.
Serveres hel og spises ved at man plukker blad for blad, dypper dem i en god vineddike-dressing, en hjemmerørt mayonnaise eller i smør med salt og skraber bladets kød ind i munden med tungen og fortænderne.
Artiskokhjertet er hovedpræmien efter at have slubret blad-fyldet i sig.
Den ligger i bunden dækket af små ”tråde”, som ofte bliver kaldt skægget.
Barber skægget af og nyd selve artiskokkens hjerte.
Opskrifter med artikskok
Hvid bønnemos med artiskokhjerter og asparges