Glem et øjeblik Frankrig, Italien og andre store vin-nationer - georgisk vin hører til blandt vinens forfædre og bliver stadig mere populær.
Georgisk vin blev produceret for så langt som 8000 år siden, og Georgien menes at være blandt de første til at producere vin i verden.
I dag ser vi ofte mod store og mere kendte vin-nationer som Frankrig, Italien, Spanien, Californien og Australien når vi taler vin.
Men oprindelig georgisk vin er internationalt kommet i søgelyset - og med god grund. De har en kæmpe erfaring og laver fantastisk naturvin med helt anderledes og mere intense smagsoplevelser.
Det perfekte vinland
Georgien er en selvstændig stat i Østeuropa, der er omkranset af Rusland, Aserbajdsjan, Armenien, Tyrkiet og Sortehavet.
Det varme klima og særlige jordbundsforhold med masser af rødt ler, giver Georgien et rigtig godt klima for vindyrkning.
Det siges, at næsten alle huse i Georgien har deres egen lille vinproduktion, der laver vin til familiens eget forbrug.
Georgisk naturvin
Georgien er i dag særligt kendt for deres naturvin.
Hvor naturvin i dag anses som en forholdsvis ny produktionsform, så er de aldrig gået væk fra denne oprindelige produktionsmetode i Georgien.
De skal altså ikke til at omlægge deres produktion til naturvin, men har hele tiden produceret det, og har derfor en kæmpe fordel, når det kommer til naturvin.
Der er derfor mange sommeliere og vinhandlere, der har georgisk vin på menukortet, når det handler om naturvin – Georgisk vin er på mange måder ”den ægte vare”.
Orange naturvin
Naturvin handler primært om, at der sker en minimal intervention i både marken og vinkælderen.
Vinen skal altså smage af det, den er uden at manipulere den til at smage på en bestemt måde ved hjælp af hjælpestoffer, tilsætningsstoffer og lignende.
Populært kan man kalde naturvin for vin med "Nothin added – nothing removed".
Denne måde at lave vin på er ved at bliver genfundet mange steder i verden og naturvin bliver mere og mere populært, men i Georgien er de altså aldrig gået væk fra denne naturlige måde at lave vin på.
I Georgien er de desuden meget glade for at lade druerne gære med skal og stilke, som skaber de populære orangevine, når de laves på hvide druer.
Qvevri – kendetegnet for georgisk vin
Et særligt kendetegn for georgisk vin er anvendelse af såkaldte Qvevri eller Kvevri.
Det er særlige æggeformede terrakotta lerkrukker, der bruges til både gæring, opbevaring og aldring af vin i Georgien.
Qvevri får et lag bivoks på indersiden, der hjælper med at forsegle og sterilisere krukkerne, der kan holde i flere hundrede år.
I Frankrig anvendes også lerkrukker, såkaldte amphora, men de adskiller sig primært ved, at Qvevri graves ned i jorden.
I jorden er temperaturen køligere og gæringsprocessen bliver dermed længere, hvilket giver en anderledes og kraftigere aroma og flavour udvikling.
Smag og aroma
Vin lavet på Qvevri og med masser af skalkontakt, giver vine med en kraftig og anderledes profil end vi er vant til.
Den lange skalkontakt på hvide druer giver de flotte orange vine med højere tannin-indhold. Lavet på qvevri får de georgiske vine desuden en mere intens aroma og smagsprofil.
Forvent derfor anderledes og mere intense smagsoplevelser, når du smager naturvin fra Georgien.
Eksperimenter gerne med serveringstemperaturen. En orangevin skal ofte serveres knap så nedkølet som en hvidvin for, at den kommer rigtigt til sin ret.
Vinrejse i Georgien
Fremtidens vinrejser kommer nok til at inkludere andet end de klassiske til Bordeaux, Bourgogne, Toscana eller Baskerlandet
Georgisk vin er helt sikkert værd at smage, og en rejse til de georgiske vinmarker og små producenter er bestemt et besøg værd.
Vær forberedt på helt nye smagsoplevelser, der ligger langt fra den klassiske vin, som de fleste kender den.
Bliv klogere på vin i disse artikler:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: