• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Hvor stammer vin fra? Bliv klogere på georgisk vin

Hvor stammer vin fra? Bliv klogere på georgisk vin

Smagning af georgisk vin
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  14. februar 2024 - Udgivet:  6. juni 2021

Indhold

  1. Glem et øjeblik Frankrig, Italien og andre store vin-nationer - georgisk vin hører til blandt vinens forfædre og bliver stadig mere populær.
  2. Det perfekte vinland
  3. Georgisk naturvin
  4. Orange naturvin
  5. Qvevri – kendetegnet for georgisk vin
  6. Smag og aroma
  7. Vinrejse i Georgien

Glem et øjeblik Frankrig, Italien og andre store vin-nationer - georgisk vin hører til blandt vinens forfædre og bliver stadig mere populær.

Georgisk vin blev produceret for så langt som 8000 år siden, og Georgien menes at være blandt de første til at producere vin i verden.

I dag ser vi ofte mod store og mere kendte vin-nationer som Frankrig, Italien, Spanien, Californien og Australien når vi taler vin.

Men oprindelig georgisk vin er internationalt kommet i søgelyset - og med god grund. De har en kæmpe erfaring og laver fantastisk naturvin med helt anderledes og mere intense smagsoplevelser.

Det perfekte vinland

Georgien er en selvstændig stat i Østeuropa, der er omkranset af Rusland, Aserbajdsjan, Armenien, Tyrkiet og Sortehavet.

Det varme klima og særlige jordbundsforhold med masser af rødt ler, giver Georgien et rigtig godt klima for vindyrkning.

Det siges, at næsten alle huse i Georgien har deres egen lille vinproduktion, der laver vin til familiens eget forbrug.

Georgisk naturvin

Georgien er i dag særligt kendt for deres naturvin.

Hvor naturvin i dag anses som en forholdsvis ny produktionsform, så er de aldrig gået væk fra denne oprindelige produktionsmetode i Georgien.

De skal altså ikke til at omlægge deres produktion til naturvin, men har hele tiden produceret det, og har derfor en kæmpe fordel, når det kommer til naturvin.

Der er derfor mange sommeliere og vinhandlere, der har georgisk vin på menukortet, når det handler om naturvin – Georgisk vin er på mange måder ”den ægte vare”.

Orange naturvin

Naturvin handler primært om, at der sker en minimal intervention i både marken og vinkælderen.

Vinen skal altså smage af det, den er uden at manipulere den til at smage på en bestemt måde ved hjælp af hjælpestoffer, tilsætningsstoffer og lignende.

Populært kan man kalde naturvin for vin med "Nothin added – nothing removed".

Denne måde at lave vin på er ved at bliver genfundet mange steder i verden og naturvin bliver mere og mere populært, men i Georgien er de altså aldrig gået væk fra denne naturlige måde at lave vin på.

I Georgien er de desuden meget glade for at lade druerne gære med skal og stilke, som skaber de populære orangevine, når de laves på hvide druer.

Qvevri – kendetegnet for georgisk vin

Et særligt kendetegn for georgisk vin er anvendelse af såkaldte Qvevri eller Kvevri.

Det er særlige æggeformede terrakotta lerkrukker, der bruges til både gæring, opbevaring og aldring af vin i Georgien.

Qvevri får et lag bivoks på indersiden, der hjælper med at forsegle og sterilisere krukkerne, der kan holde i flere hundrede år.

I Frankrig anvendes også lerkrukker, såkaldte amphora, men de adskiller sig primært ved, at Qvevri graves ned i jorden.

I jorden er temperaturen køligere og gæringsprocessen bliver dermed længere, hvilket giver en anderledes og kraftigere aroma og flavour udvikling.

Smag og aroma

Vin lavet på Qvevri og med masser af skalkontakt, giver vine med en kraftig og anderledes profil end vi er vant til.

Den lange skalkontakt på hvide druer giver de flotte orange vine med højere tannin-indhold. Lavet på qvevri får de georgiske vine desuden en mere intens aroma og smagsprofil.

Forvent derfor anderledes og mere intense smagsoplevelser, når du smager naturvin fra Georgien.

Eksperimenter gerne med serveringstemperaturen. En orangevin skal ofte serveres knap så nedkølet som en hvidvin for, at den kommer rigtigt til sin ret.

Vinrejse i Georgien

Fremtidens vinrejser kommer nok til at inkludere andet end de klassiske til Bordeaux, Bourgogne, Toscana eller Baskerlandet

Georgisk vin er helt sikkert værd at smage, og en rejse til de georgiske vinmarker og små producenter er bestemt et besøg værd.

Vær forberedt på helt nye smagsoplevelser, der ligger langt fra den klassiske vin, som de fleste kender den.

Bliv klogere på vin i disse artikler:

  • Naturvin: Hvad er forskellen på økologisk og naturvin?
  • Orange vin - hvad er det? Læs om den nye vintype her
  • Åbnet vin - opbevaring og holdbarhed på vin efter åbning
  • Vin i mad er som krydderier - her er 5 nyttige tips
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Billede af kalv med æblecider.

Kalv med æblecider, sennep og timian

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften
billede med boller
Boller (bedste opskrift på den hjemmebagte bolle)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her