• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Gruyère - den schweiziske ost der er kælet for

Gruyère - den schweiziske ost der er kælet for

Gruyère ost
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 21. juni 2022 - Udgivet: 5. oktober 2020

Gruyère er en ost med fin, nøddeagtig smag og en lækker eftersmag. Læs om den omhyggelige produktion, og hvordan du bedst bruger den.

Gruyère er en ost, der klæder et ostebord. Faktisk regnes den for en af de helt fine oste både på grund af måden, den fremstilles på og konsistens samt smag.

Det er en såkaldt hård ost som Emmentaler, men modsat Emmentaler-ost har Gruyère ingen huller. Til gengæld har dne mere smag.

Og hvordan er smagen så? Den er fuld af umami, den femte grundsmag. Lidt nødder, lidt svampe og lidt fløde - sådan kan jeg bedst beskrive det.

Gruyère er fra byen af samme navn i Schweiz. Her er den blevet fremstillet siden år 1115. Det er den ost, der bruges til den traditionelle, schweiziske ostefondue.

Osten har det fornemme certifikat 'Appellation d'Origine Contrôlée' (AOP), som viser, at det er et anerkendt lokalt kvalitetsprodukt.

Sådan bliver Gruyère fremstillet

Osten fremstilles udelukkende på mælk fra køernes aften- og morgenmalkning. I modsætning til de fleste andre mejeriprodukter, bliver mælken ikke varmebehandlet, før den får tilsat mælkesyrebakterier.

Mælken tilsættes derefter osteløbe, som får den til at stivne. Nu røres der rundt og massen varmes op til 55 grader.

Til sidst kommes osten i en saltopløsning i stålforme i et døgn. Så tages den op og skal modne i stuetemperatur mellem et halvt til et helt år.

De mildeste oste er dem, der kun har lagret fra seks til ti måneder. Efter ti måneders modning er det en såkaldt lagret ost med mere smag.

Næringsindhold

Her er næringsindholdet for 100 gram:

Energi: 407 kalorier.

Protein: 27 gram.

Kulhydrat: 0,1 gram.

Fedt: 33 gram

Gruyère er super at bruge i god kvalitetsburger, da smagen komplimenterer oksekød. Smeltet er smagen virkelig lækker, derfor klæder den burgere og varme sandwichs:

Hjemmelavet Big Mac

5 fra 19 stemmer
Her er den bedste opskrift på hjemmelavet Big Mac burger, der smager som hos McDonald's. Selvfølgelig med to bøffer og Big Mac dressing.
Gå til opskrift
billede med hjemmelavet Big Mac burger

Du kan også bruge en blanding af mozzarella og Gruyère til at toppe pizza og lasagne med. Eller blande flager af osten i en salat.

Men igen: Osten kan sagtens stå alene til et godt gas vin og et rustikt brød. Den smager hamrende godt, uanset om den er smeltet eller serveres ved stuetemperatur.

Fakta om osten

  • En Gruyère-ost vejer ca. 35 kg.
  • Der bruges 400 liter frisk komælk til at fremstille en eneste ost.
  • Grottelagret Gruyère er de fineste udgaver af osten. De har lagret fra et til to år i kølige grotter, hvor de løbende bliver vendt.

Kilder: Arla, Lactalis, Gruyere.com.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Forsiden lige nu

Billede af kotelet a la milanese.
Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien→ Se opskriften
Lækre og nemme kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin, der både kan tilberedes i ovn og grill. Kartoffelpakkerne er gode som tilbehør. Foto: Madensverden.dk.
Kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Grillet blomkål opskrift
Grillet blomkål med persille - sundt tilbehør→ Se opskriften
billederesultat for bananis med chokolade
Bananis (hjemmelavet is med banan og chokolade)→ Se opskriften
Persilleolie
Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)→ Se opskriften
Ugens madplan uge 28
Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
pulled pork i ovn
Pulled pork - opskrift i ovn, på grill eller i smoker→ Se opskriften
billederesultat for fetakartofler
Fetakartofler→ Se opskriften
Lækre grillspyd med mørbrad, og gode brunchpølser, der grilles fire minutter på hver side ved lav varme. Foto: Madensverden.dk.
Grillspyd med mørbrad og brunchpølser→ Se opskriften
billede til artikel om nødder og mandler
Er nødder og mandler sunde? Her får du fakta→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her