• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Brød › Flute (nem opskrift på sprøde flutes)

Flute (nem opskrift på sprøde flutes)

billede med hjemmebagte flutes
4.8 fra 32 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
351
SHARES
FacebookMessenger351PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  3. marts 2025 - Udgivet:  23. november 2024

Flutes er noget af det allermest klassiske brød, og noget af det, som smager allerbedst. Og med denne grundopskrift er det meget nemt at bage derhjemme.

Hvad er næsten bedre end et sprødt flute, der lige er kommet ud af ovnen. Lad det det hvile nogle minutter, skær ud og kom lidt smør på. Mums, det er godt.

Opskriften her er rimelig simpel, og i virkeligheden en god grundopskrift på flutes. Opskriften giver to lækre og sprøde hvedeflutes.

Oversigt
  • Sprøde flutes
  • Tips
  • Fryseegnet
  • Hulplade
  • Hvad er flute?
  • Anvendelse
  • Værd at vide
  • Sprøde havreflutes
  • Luftigt franskbrød opskrift bagt med mælk og smør
  • Rundstykker
  • Kerneflutes
  • Hjemmebagte boller med smør
  • Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med hjemmebagte flutes
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Sprøde flutes

4.75 fra 32 stemmer
Flutes. Her kan du se, hvordan du nemt bager det perfekte flute, der altid bliver sprød og lækker. Grundopskrift inkl. en forklarende video.
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 25 minutter min
Hæve- og hviletid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 2 timer t 10 minutter min
Antal: 2 stk.
Ret: Brød
Køkken: Fransk
Kalorier: 572
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 2 dl vand - lunkent
  • 20 g gær
  • 300 g hvedemel - med 12% protein
  • 1 tsk salt
  • 1 æg - sammenpisket, til pensling
  • vand - til pensling

Fremgangsmåde
 

  1. Kom lunkent vand i skålen til din røremaskine og smuldr gær i. Rør det ud med en spiseske. Tilsæt hvedemel.
  2. Ælt nu dejen med dejkrog i ca. 10 minutter ved middel hastighed. I starten ser dejen lidt for fast ud, men give den tid. Til sidst i æltningen tilsættes salt. Dejens temperatur skal nu være på 27 grader.
  3. Tag flutesdejen ud på køkkenbordet, hvorefter den virkes op og hviler 30 minutter på køkkenbordet med et viskestykke over. Se i dette link hvordan du virker en dej op.
  4. Derefter deles dejen i to lige store stykker, som formes til flutes. I videoen kan du se hvordan du nemt ruller et flute.
  5. Sættes på smurt hulplade - eller almindelig bageplade med bagepapir. Overdæk med et fugtigt viskestykke og lad hæve i 60 minutter.
  6. Ridses derefter og pensles med æg, der piskes sammen med en smule vand og lidt salt.
  7. Sættes ind i en forvarmet ovn ved 230 grader over- og undervarme med en ovnfast skål i bunden. Kom 1 dl. kogende vand i skålen straks dine flutes sættes ind for at skabe damp.
  8. Bages nu i alt i 20-25 minutter afhængig af din ovns varme. Undervejs pensles brødene med lidt vand (ikke æg!) De sidste 2-3 minutter lukkes dampen ud af ovnen, så brødene bliver super sprøde. Lad gerne her ovnlågen stå lidt på klem.

Næringsindhold

Kalorier: 572kcalKulhydrater: 116gProtein: 18gFedt: 3gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 1gTransfedt: 0.01gKolesterol: 41mgNatrium: 1189mgKalium: 236mgKostfibre: 5gSukker: 0.4gVitamin A: 59IUVitamin C: 0.01mgCalcium: 34mgJern: 7mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

De færdigbagte flutes køles af på en rist inden de skæres ud.

Men de er bedst lune med smør, for her er de helt uovertrufne.

Fryseegnet

De hjemmebagte flutes kan sagtens fryses ned.

Lad dem køle af, pak dem i lufttæt pose og så kan de holde sig i 6 måneder på frost.

Hulplade

Tip: Bag meget gerne hvedeflutes på en hulplade, som kan købes gennem mange specialbutikker på nettet. Hulpladen gør, at luften kan cirkulere bedre rundt om brødene, og derfor bliver de mere sprøde.

Et flute kan selvfølgelig sagtens bages på en almindelig bageplade, men de bliver ikke helt så sprøde her. Se også min opskrift på hjemmebagte hvidløgsflutes.

Hvad er flute?

  • Flute (fransk: baguette) betyder egentlig “lille fløjte” – navnet henviser til brødets form.
  • Det er et langt, smalt brød med en sprød skorpe og en blød, luftig krumme.
  • Oprindeligt fra Frankrig, men i Danmark bruges ordet "flute" ofte bredere – fx om hvidt brød med sprød skorpe serveret til mad.

Anvendelse

Flute er super alsidigt og bruges ofte til:

  • Suppe og gryderetter – perfekt til at dyppe
  • Festmad og tapas – med smør, pesto eller dip
  • Picnic og sandwich – kan fyldes med alverdens lækkerier
  • Ostebord og charcuteri
  • Som tilbehør til grillmad eller pastaretter

Værd at vide

  • I Frankrig er baguette en beskyttet kulturarv (UNESCO-listet i 2022!)
  • En klassisk baguette må ifølge fransk lov maks. veje 250 g og være ca. 65 cm lang
  • I Danmark bruges “flute” ofte om mindre versioner af baguette – især til supper og forretter.

Flere inspirerende opskrifter:

Sprøde havreflutes

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på sprøde havreflutes, der bages med masser af grovvalsede havregryn. Nemme at lave og lækre at servere til mad.
Gå til opskrift
billede med havreflutes

Luftigt franskbrød opskrift bagt med mælk og smør

4.9 fra 408 stemmer
Denne opskrift giver dig et både nemt og meget luftigt franskbrød med en blød krumme og en lækker skorpe. Nemt at bage og så kan det fryses.
Gå til opskrift
billede med franskbrød

Rundstykker

4.8 fra 58 stemmer
Rundstykker som bageren bager dem. Her er opskriften på verdens bedste rundstykke, og du får alle de hemmelige tricks til bagningen.
Gå til opskrift
billederesultat for rundstykker

Kerneflutes

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på et nemt kerneflute, der er sprødt og med en god krumme. Bages med blandede kerner, der giver et godt grovflute.
Gå til opskrift
billede med kerneflutes

Hjemmebagte boller med smør

4.8 fra 667 stemmer
Få min bedste opskrift på hjemmebagte boller. Nemme at bage og lige så lækre som hos bageren. Fryseegnet og lækre at servere med smør.
Gå til opskrift
billede med boller

Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning

4.8 fra 139 stemmer
Opskrift på verdens mest sprøde ciabattabrød. Hemmeligheden er en rimelig tynd dej, der får lov at hæve i fem timer.
Gå til opskrift
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.

FAQ

Hvad er forskellen på flute og baguette?

Et flute er et aflangt hvedebrød, hvilket i Frankrig kaldes en baguette. Så det er altså samme brød. Men: Franskmændende kalder så de mindre kuvertbrød for flutes, så det er forskellen.

Hvorfor hedder det et flute?

Det simple svar er, at ordet på det klassiske brød er fransk - og her betyder det kort og godt en fløjte. Altså som musikinstrumentet.

Hvornår blev baguette opfundet?

Brødet blev opfundet i starten af 1900-tallet i Paris, hvor det blev udbredt som et mere hverdagsagtigt brød. Modsat de tidligere noget større og mere grove brød, så var baguetten hurtigere at fremstille og bage for de franske bagere.

Hvordan udtales flute?

Navnet udtales enten [ˈflyd] eller [ˈflyːd]. Altså med d i stedet for t i udtalen, og hvor e'et er stumt.

Kan man fryse flutes?

Flutes kan fryses og genopvarmes i ovn for at få opnå sprødhed igen.

Hvordan opbevares flutes?

Du kan opbevare flutes i en pose, men det er bedst samme dag det er bagt – bliver hurtigt tørt. Og i posen mister flutet nemt sin sprødhed.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Stine

    september 17, 2022 at 3:23 pm

    Hvad betyder det at dejen skal virkes op? Jeg er meget spændt på at tale med min lokale bager og prøve disse flutes.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      september 18, 2022 at 9:22 am

      Hej Stine
      At virke op er en måde at stramme dejen op på. Det er nemt, og du kan læse om det her: https://madensverden.dk/virke-broed-op/
      Alt det bedste - og god bagelyst 🙂
      Holger

      Svar
  2. Holger Rørby Madsen

    oktober 28, 2020 at 9:46 am

    Hej Flemming
    Bare sammen med melet - jeg har rettet opskriften til. Mange tak.
    De bedste hilsner
    Holger

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required