• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Croque monsieur

Croque monsieur

Croque monsieur er fransk klassiker, hvor et godt hvedebrød lægges sammen om en ostecreme, skinke og dijonsennep og smørsteges på panden. Foto: Charlotte Mithril
5 fra 12 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
1.5k
SHARES
FacebookMessenger1.5kPinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  26. oktober 2024 - Udgivet:  7. maj 2021

Indhold

  1. Croque monsieur er en fransk klassiker, der kan spises morgen, middag og aften. Den er let at lave og smager fantastisk.
  2. En sprød herre
  3. Opskrift på croque monsieur
  4. Croque monsieur
  5. Serveringsforslag

Croque monsieur er en fransk klassiker, der kan spises morgen, middag og aften. Den er let at lave og smager fantastisk.

Croque monsieur er den oprindelige udgave af den lidt forenklede danske parisertoast.

Som navnet angiver stammer den fra Frankrig og består af en varm sandwich med skinke og ost, der smørsteges enten på en pande eller i ovnen.

I denne version er osten blandet op med creme fraiche, for at gøre den ekstra cremet, frisk og lækker. I andre versioner laves den med en Béchamel sauce, der gør den mere tung.

En vigtig ingrediens er dijonsennep, der giver en krydret kant til sandwichen, der passer perfekt til osten og skinken.

En sprød herre

Navnet croque monsieur kommer af det franske croque, der betyder en sprød bid og monsieur, der betyder herre. Samlet kan det oversættes til noget i retning af en sprød herre.

Og sprød er de også det helt rigtige ord for den lækre sandwich. Den skal nemlig knase lækkert, når du tager en bid.

Den sprøde overflade kommer fra det smørstegte brød, der laves ved at stege det på panden eller grille det i ovnen.

Det vigtige element her er smørret, der sørger for at sandwichen ikke kun er sprød, men også dejlig saftig.

Der er også lavet en pendant til den sprøde herre, nemlig en sprød frue – croque madame. Den minder meget om en croque monsieur, men har et spejlæg tilføjet på toppen.

Se også de populære opskrifter på:

  • Cowboytoast
  • Arme riddere
  • Amagermad

Opskrift på croque monsieur

Croque monsieur er fransk klassiker, hvor et godt hvedebrød lægges sammen om en ostecreme, skinke og dijonsennep og smørsteges på panden. Foto: Charlotte Mithril
charlotte mithrilCharlotte Mithril

Croque monsieur

5 fra 12 stemmer
Croque monsieur er en fransk klassiker, der kan spises morgen, middag og aften. Den er let at lave og smager fantastisk.
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 5 minutter min
Samlet tid 15 minutter min
Antal: 4 stk
Ret: Aftensmad
Køkken: Fransk
Kalorier: 296
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 4 skiver hvedebrød - fx surdejsbrød
  • 100 g creme fraiche
  • 100 g ost - fast og modnet, fx vesterhavsost
  • 1 spsk dijonsennep
  • salt og friskkværnet peber
  • 100 g skinke - kogt
  • smør - til stegning

Fremgangsmåde
 

  1. Riv osten groft og bland den med creme fraiche og sennep. Justér mængden af sennep alt efter, hvor stærk du vil have din croque monsieur. Smag til med salt og peber.
  2. Halver brødskiverne. Fordel ostecremen på alle brødskiverne og kom en skive skinke på hver anden brødskive. Læg de resterende brødskiver ovenpå skinken med ostecremen nedad mod skinken.
  3. Smelt en god klat smør på panden og kom sandwichen på panden. Steg den ved middel varme til den er gylden og sprød.
  4. Smør oversiden af den sammenklappede sandwich med smør og vend den, så den også bliver stegt gylden og sprød.
  5. Croque monsieur er færdig, når den er flot gylden og sprød på begge sider og ostecremen er smeltet en smule.

Næringsindhold

Kalorier: 296kcalKulhydrater: 16gProtein: 15gFedt: 20gMættet fedt: 11gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 5gTransfedt: 0.1gKolesterol: 48mgNatrium: 1236mgKalium: 140mgKostfibre: 2gSukker: 2gVitamin A: 341IUVitamin C: 0.01mgCalcium: 186mgJern: 1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Serveringsforslag

Croque monsieur kan både spises morgen, middag og aften.

Den kan udgøre en lækker og fyldig morgenmad, og kan være en skøn frokost med en lille salat til, for eksempel en salat med cherrytomater og balsamicodressing

Den kan også sagtens spises til aften eller natmad – den sprøde sandwich gør glæde på alle tider af døgnet.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required