Croque monsieur er en fransk klassiker, der kan spises morgen, middag og aften. Den er let at lave og smager fantastisk.
Croque monsieur er den oprindelige udgave af den lidt forenklede danske parisertoast.
Som navnet angiver stammer den fra Frankrig og består af en varm sandwich med skinke og ost, der smørsteges enten på en pande eller i ovnen.
I denne version er osten blandet op med creme fraiche, for at gøre den ekstra cremet, frisk og lækker. I andre versioner laves den med en Béchamel sauce, der gør den mere tung.
En vigtig ingrediens er dijonsennep, der giver en krydret kant til sandwichen, der passer perfekt til osten og skinken.
En sprød herre
Navnet croque monsieur kommer af det franske croque, der betyder en sprød bid og monsieur, der betyder herre. Samlet kan det oversættes til noget i retning af en sprød herre.
Og sprød er de også det helt rigtige ord for den lækre sandwich. Den skal nemlig knase lækkert, når du tager en bid.
Den sprøde overflade kommer fra det smørstegte brød, der laves ved at stege det på panden eller grille det i ovnen.
Det vigtige element her er smørret, der sørger for at sandwichen ikke kun er sprød, men også dejlig saftig.
Der er også lavet en pendant til den sprøde herre, nemlig en sprød frue – croque madame. Den minder meget om en croque monsieur, men har et spejlæg tilføjet på toppen.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på croque monsieur
Croque monsieur
Ingredienser
- 4 skiver hvedebrød - fx surdejsbrød
- 100 g creme fraiche
- 100 g ost - fast og modnet, fx vesterhavsost
- 1 spsk dijonsennep
- salt og friskkværnet peber
- 100 g skinke - kogt
- smør - til stegning
Fremgangsmåde
- Riv osten groft og bland den med creme fraiche og sennep. Justér mængden af sennep alt efter, hvor stærk du vil have din croque monsieur. Smag til med salt og peber.
- Halver brødskiverne. Fordel ostecremen på alle brødskiverne og kom en skive skinke på hver anden brødskive. Læg de resterende brødskiver ovenpå skinken med ostecremen nedad mod skinken.
- Smelt en god klat smør på panden og kom sandwichen på panden. Steg den ved middel varme til den er gylden og sprød.
- Smør oversiden af den sammenklappede sandwich med smør og vend den, så den også bliver stegt gylden og sprød.
- Croque monsieur er færdig, når den er flot gylden og sprød på begge sider og ostecremen er smeltet en smule.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Serveringsforslag
Croque monsieur kan både spises morgen, middag og aften.
Den kan udgøre en lækker og fyldig morgenmad, og kan være en skøn frokost med en lille salat til, for eksempel en salat med cherrytomater og balsamicodressing
Den kan også sagtens spises til aften eller natmad – den sprøde sandwich gør glæde på alle tider af døgnet.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: