Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Chardonnay

Chardonnay

Chardonnay
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Opdateret: 14. februar 2024 - Udgivet: 7. december 2021

Chardonnay kan give alt fra lette og simple til fyldige og komplekse hvidvine, og så kender du den fra boblernes konge: Champagne.

Chardonnay er en af verdens mest populære hvide druer. Den er desuden en af de mest alsidige hvide druer og kan skabe mange forskellige typer af hvidvine.

Chardonnay kan give alt fra lette og friske hvidvine til fyldige og fadlagrede vine og bruges også til at lave mousserende vine som for eksempel Champagne.

Stor variation

En hvidvin lavet på Chardonnay kan smage meget forskelligt afhængigt af, hvor den er dyrket og hvordan vinen er lavet.

Druen menes at stamme fra Bourgogne i Frankrig, men dyrkes i dag over hele verden, hvor særligt Frankring, USA, Australien, New Zealand, Chile og Sydafrika er kendte for deres Chardonnay.

Den kan vokse i både køligt, moderat og varmt klima og giver meget forskellige vine.

Smag og aroma

Chardonnay er i virkeligheden en temmelig duft- og smagsneutral drue, men den er utrolig modtagelig overfor markens og vinbondens præg og påvirkning og kan altså formes efter vinbondens ønske.

En typisk Chardonnay fra køligt klima er en let hvidvin med en høj syrlighed og noter af grønne frugter som æbler og pærer og citrusfrugter som lime og citron.

Har druen vokset i et moderat klima, har den typisk en medium fyldighed og en medium til høj syrlighed. Noterne kan være mere i retning af citron samt stenfrugter som fersken og evt. lidt tropiske frugter som melon.

En Chardonnay fra et varmt klima vil være endnu mere fyldig med mere dominerende noter af stenfrugter som fersken og tropiske frugter som ananas og banan.

Fadlagret hvidvin med mange muligheder

Som nævnt er Chardonnay enormt modtagelig for vinbondens processer.

Den kan både undergå malolaktisk gæring, der giver noter af smør eller fløde, og som ellers ofte kun anvendes til rødvine.

Den kan desuden lagre med gærrester, såkaldt lees, hvilket giver noter af brød eller kiks. Dette anvendes særligt til Champagne.

Som en af de få hvide druer egner Chardonnay sig desuden godt til fadlagring. Dette kan skabe noter som vanilje eller kokos.

Afhængig af, hvilke metoder vinen har undergået, vil den altså have utroligt forskellig smagsprofil.

Se også: Vores vinanmelders anbefaling til de bedste vinkøb

Blanc de blanc Champagne

Blanc de blanc betyder direkte oversat fra fransk: Hvidt af hvidt. Der henvises her til, at det er en hvidvin lavet på hvide (grønne) druer.

Udtrykket bruges særligt om Champagne lavet udelukkende på den hvide drue Chardonnay.

Champagne må kun fremstilles på tre forskellige hoveddruer: Pinot Noir, Meunier (tidligere kaldet Pinot Meunier) og altså Chardonnay. Dertil må der kun tilsættes ganske små mængder af andre druetyper.

Måske lidt overraskende er to af de tre tilladte hoveddruer til Champagne altså røde druer, og kun Chardonnay er en hvid drue.

Årsagen til, at Champagne alligevel ofte er lys i farven er, at man meget tidligt i processen presser druerne, og druemosten dermed næsten ikke får kontakt med skallerne. Det er nemlig her farven (og tanninerne) sidder.

Men man kan altså også få Champagne med farve. De lyse Champagner kan laves på både Pinot Noir, Meunier og Chardonnay, mens Champagner lavet udelukkende på Chardonnay, altid vil være lyse.

Deraf navnet Blanc de blanc Champagne, der altså fortæller, at Champagnen er lavet på den eneste tilladte hvide druesort: Chardonnay.

Chardonnay og mad

Da druen kan give så mange forskellige typer af vin, er det umuligt at komme med specifikke retter, der passer godt til Chardonnay generelt. Det afhænger jo fuldstændigt af, hvilken type af vin det er.

De mere fyldige varianter kan være skønne med ost eller til retter med fede saucer som hollandaise, mens de mere lette og friske vine skal spises til mere let og frisk mad.

Det bedste råd er, at finde ud af hvad det er for en type Chardonnay du har. Smag på den og overvej, hvad du får lyst til at spise til netop denne vin.

Læs mere om hvordan du parrer mad og vin her:

Sådan vælger du den bedste vin til maden

Få mere viden om vin her:

  • Riesling
  • Amarone
  • Åbnet vin - opbevaring og holdbarhed på vin efter åbning
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.