Chardonnay kan give alt fra lette og simple til fyldige og komplekse hvidvine, og så kender du den fra boblernes konge: Champagne.
Chardonnay er en af verdens mest populære hvide druer. Den er desuden en af de mest alsidige hvide druer og kan skabe mange forskellige typer af hvidvine.
Chardonnay kan give alt fra lette og friske hvidvine til fyldige og fadlagrede vine og bruges også til at lave mousserende vine som for eksempel Champagne.
Stor variation
En hvidvin lavet på Chardonnay kan smage meget forskelligt afhængigt af, hvor den er dyrket og hvordan vinen er lavet.
Druen menes at stamme fra Bourgogne i Frankrig, men dyrkes i dag over hele verden, hvor særligt Frankring, USA, Australien, New Zealand, Chile og Sydafrika er kendte for deres Chardonnay.
Den kan vokse i både køligt, moderat og varmt klima og giver meget forskellige vine.
Smag og aroma
Chardonnay er i virkeligheden en temmelig duft- og smagsneutral drue, men den er utrolig modtagelig overfor markens og vinbondens præg og påvirkning og kan altså formes efter vinbondens ønske.
En typisk Chardonnay fra køligt klima er en let hvidvin med en høj syrlighed og noter af grønne frugter som æbler og pærer og citrusfrugter som lime og citron.
Har druen vokset i et moderat klima, har den typisk en medium fyldighed og en medium til høj syrlighed. Noterne kan være mere i retning af citron samt stenfrugter som fersken og evt. lidt tropiske frugter som melon.
En Chardonnay fra et varmt klima vil være endnu mere fyldig med mere dominerende noter af stenfrugter som fersken og tropiske frugter som ananas og banan.
Fadlagret hvidvin med mange muligheder
Som nævnt er Chardonnay enormt modtagelig for vinbondens processer.
Den kan både undergå malolaktisk gæring, der giver noter af smør eller fløde, og som ellers ofte kun anvendes til rødvine.
Den kan desuden lagre med gærrester, såkaldt lees, hvilket giver noter af brød eller kiks. Dette anvendes særligt til Champagne.
Som en af de få hvide druer egner Chardonnay sig desuden godt til fadlagring. Dette kan skabe noter som vanilje eller kokos.
Afhængig af, hvilke metoder vinen har undergået, vil den altså have utroligt forskellig smagsprofil.
Se også: Vores vinanmelders anbefaling til de bedste vinkøb
Blanc de blanc Champagne
Blanc de blanc betyder direkte oversat fra fransk: Hvidt af hvidt. Der henvises her til, at det er en hvidvin lavet på hvide (grønne) druer.
Udtrykket bruges særligt om Champagne lavet udelukkende på den hvide drue Chardonnay.
Champagne må kun fremstilles på tre forskellige hoveddruer: Pinot Noir, Meunier (tidligere kaldet Pinot Meunier) og altså Chardonnay. Dertil må der kun tilsættes ganske små mængder af andre druetyper.
Måske lidt overraskende er to af de tre tilladte hoveddruer til Champagne altså røde druer, og kun Chardonnay er en hvid drue.
Årsagen til, at Champagne alligevel ofte er lys i farven er, at man meget tidligt i processen presser druerne, og druemosten dermed næsten ikke får kontakt med skallerne. Det er nemlig her farven (og tanninerne) sidder.
Men man kan altså også få Champagne med farve. De lyse Champagner kan laves på både Pinot Noir, Meunier og Chardonnay, mens Champagner lavet udelukkende på Chardonnay, altid vil være lyse.
Deraf navnet Blanc de blanc Champagne, der altså fortæller, at Champagnen er lavet på den eneste tilladte hvide druesort: Chardonnay.
Chardonnay og mad
Da druen kan give så mange forskellige typer af vin, er det umuligt at komme med specifikke retter, der passer godt til Chardonnay generelt. Det afhænger jo fuldstændigt af, hvilken type af vin det er.
De mere fyldige varianter kan være skønne med ost eller til retter med fede saucer som hollandaise, mens de mere lette og friske vine skal spises til mere let og frisk mad.
Det bedste råd er, at finde ud af hvad det er for en type Chardonnay du har. Smag på den og overvej, hvad du får lyst til at spise til netop denne vin.
Læs mere om hvordan du parrer mad og vin her:
Sådan vælger du den bedste vin til maden
Få mere viden om vin her:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: