• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Cava - fakta om spaniernes svar på champagne

Cava - fakta om spaniernes svar på champagne

Cava i glas
Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  5. juli 2020 - Udgivet:  5. juli 2020

Indhold

  1. Cava er hverdags-champagnen, som smager skønt og perlende uden at koste en formue. Læs om den mousserende vin, der fremstilles i Catalonien.
  2. Smag og servering
  3. Fem fakta om Cava
  4. Champagnesorbet - nem opskrift med og uden ismaskine
  5. Aperol Spritz

Cava er hverdags-champagnen, som smager skønt og perlende uden at koste en formue. Læs om den mousserende vin, der fremstilles i Catalonien.

Cava er en mousserende, frugtfyldt vin fra Catalonien i Nordspanien. Den er lagret og gæret på solmodne druer, der først gæres til vin for derefter at undergå en omstændig proces, der forvandler vin på flasker til boblende Cava. Fremstillingen foregår på samme måde som ved champagne: fermentering, rotation af flaskerne og lang lagringstid. Du kan læse mere om det her.

Ligesom champagne er en beskyttet betegnelse, er Cava det også. Men før Cavaen fik sit navn, kaldte spanierne den Xampaña. Det blev franskmændene dog så fortørnet over, at de catalonske vinbønder måtte ændre navnet på deres bobler i 1970. 

Oprindeligt er Cava fra Catalonien, men der findes også vinbønder, som fremstiller den mousserende vin nede sydpå. Fælles for vine er, at den er brygget på lokale druer som Macabeo, Xarel-lo og Parellada. Og så skal cavaen lagre i mindst ni måneder, før flasken må åbnes og bundfaldet fjernes.

Smag og servering

Cava har en anden lethed end champagne og - med fare for, at få champagneelskere på nakken - vil jeg sige en mindre sprittet smag. Den kan derfor bruges til alle retter, uden at gribe forstyrrende ind i de forskellige smage. Nogle holder af sød vin, andre af tør.

Hvis du vil have en rigtig god Cava, som passer til de fleste menneskers smag, skal du gå efter den tørre Brut. Dulce er den sødeste variant, og den er kun egnet til folk, der er glad for sødme i vin, for den er virkelig sød.

Den dyreste Cava er en Brut Nature, som nemt løber op i 3-400 kroner - det vil sige det samme som en god flaske champagne. Men du kan sagtens købe glimrende cavaer til 60-75 kroner.

Fem fakta om Cava

  1. Der fremstilles ca. 244 millioner flasker om året.
  2. Cava betyder kælder eller grotte. Navnet stammer fra de grotter, vin traditionelt har været lagret i.
  3. Der findes også rosé-udgaver, der som regel vil være sødere end Cava baseret på hvidvin.
  4. En Reserva lagres mindst 15 måneder, en Gran Reserva skal lagres mindst 30 måneder.
  5. 95 procent fremstilles omkring byen San Sadurni de Noya.

Prøv en af disse opskrifter:

Champagnesorbet - nem opskrift med og uden ismaskine

4.8 fra 12 stemmer
Her får du opskriften på en nem champagnesorbet, som kan laves med eller uden ismaskine. Laves med champagne Cava, Prosecco eller lignende.
Gå til opskrift
billederesultat for champagnesorbet

Aperol Spritz

4.8 fra 124 stemmer
Her får du den rigtige opskrift på en Aperol Spritz, der er en af de mest populære drinks. Lavet med Aperol, mousserende vin og danskvand.
Gå til opskrift
Aperol Spritz drink
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her