Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Brøndkarse - fakta om PH's grønne krydderurt

Brøndkarse - fakta om PH's grønne krydderurt

Brøndkarse
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Brøndkarse har et mærkeligt navn. Vokser denne krydderurt i en brønd eller hvad? Nej, det gør den ikke, men brøndkarse gror bedst ved rindende vand som i et vandløb eller en å. Deraf navnet.

Denne karse-art har været kendt og benyttet i madlavningen siden oldtiden. Her i Danmark har vi ikke interesseret os for karsens dejlige smag, før arkitekten Poul Henningsen fik smag for den.

Dette alsidige kreative menneske nød brøndkarse på sine ferier i Frankrig, og besluttede sig for at dele sin begejstring med danskerne.

Så i begyndelsen af 1960'erne begyndte han at dyrke karsen og levere til københavnske restauranter. Siden har vi brugt den som pynt og som smagsgiver.

Anvendelse og opskrifter med brøndkarse

Du kan bruge brøndkarse til lidt af hvert. De små, blanke blade er perfekt som det grønne drys på et godt stykke smørrebrød eller på varme retter som disse filokurve.

Nemme filokurve med kylling og grøntsager
Her får du min opskrift på nemme filokurve med kylling og grøntsager. Disse filodejskurve kan både bruges til en forret eller som et måltid.
Se opskriften her
billederesultat for nemme filokurve med kylling

Brøndkarsens lettere skarpe peber-agtige smag passer særligt godt til bøffer og fisk. Begge har meget umami-smag, som går godt i spænd med denne karse-art.

Også i dressinger er brøndkarsen supergod - samt som ingrediens i salater.

Brøndkarsesuppe er en delikatesse, som er nem og hurtig at lave - og som smager dejligt. Men generelt smager brøndkarse bedst rå.

Næringsindhold og vitaminer

Den vandglade karse har et højt niveau af A- og C-vitamin.

Her ser du energifordelingen på 100 gram brøndkarse (kilde: Frida Fooddata.dk):

Energi: 18 kalorier.

Kulhydrater: 1,9 gram.

Proteiner: 1,7 gram.

Fedt: 0,2 gram.

Holdbarhed og opbevaring af brøndkarsen

Denne karse kan hverken fryses eller tørres. Med andre ord: Brug de friske blade.

Du køber dem i små potter, som du skal opbevare i køleskabet for at forlænge karsens levetid. Her vil den kunne holde i op til seks dage.

Faktisk kan vi plukke vildtgroende brøndkarse i naturen, men her skal man være opmærksom på, at de ikke gror i forurenede vandløb eller i nærheden af, hvor dyr græsser.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.