Se her hvordan du bager bornholmske kagegrise, der er lækre peberkager overtrukket med lyserød glasur. Opskrift fra Bager Mortensen i Nexø.
Bornholmske kagegrise er et kæmpe hit på Bornholm, hvor de hvert år op mod jul sælges i tusindvis.
Men hvordan laver man de lækre peberkager med lyserød glasur?
Jeg har været så heldig, at bagermester Karsten Mortensen i Købmagergade i Nexø lukkede mig ind i bageriet, gav mig opskriften og viste mig hvordan kagegrisene skal bages. Tak for det.
Så her får du bagerens egen opskrift på de bornholmske julekager.

Kagegrisene er en bornholmsk tradition, men der er forskel på hvor hårdt peberkagerne bages.
I Nexø er afbagningen ret hård - som angivet i opskriften herunder - mens man andre steder, blandt andet i Rønne, bager kagegrisene i lidt kortere tid.
Opskrift på kagegrise
Bornholmske kagegrise
Ingredienser
- 700 g hvedemel
- 300 g sukker
- 100 g smør - eller margarine, meget blødt
- 10 g hjortetaksalt
- 10 g honningkagekrydderi - se længere nede
- 200 g vand
Lyserød glasur
- flormelis
- Lidt vand
- rød konditorfarve
Fremgangsmåde
- Alle ingredienserne til peberkagedejen æltes grundigt sammen til en ensartet masse.
- Lad dejen hvile på køkkenbordet i ca. 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Rul derefter dejen ud til en tykkelse på ca. 5-6 millimeter. Husk mel på bordet, så dejen ikke hænger fast.
- Udstik til de flotte kagegrise - udstikkere kan købes i diverse butikker. Det må gerne være en stor gris. Dejen kan også udstikkes i andre former, men så er det selvfølgelig ikke de rigtige kagegrise.
- Lægges på bageplade med bagepapir. Husk, at kagegrisene hæver lidt under afbagningen, så hold lidt afstand.
- Bag de bornholmske kagegrise i ca. 30 minutter. Kagegrisene skal nemlig være godt afbagte og hårde i konsistensen.
- Lad kagegrisene køle af.
- Lav glasur af flormelis, lidt vand og rød konditorfarve, så du får en lyserød glasur.
- Pynt kagegrisene og lad glasuren stivne. Hos Bager Mortensen gør man det ved at lægge oversiden af kagegrisen ned i glasuren og derefter tage den op. Så nemt er det.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Noter til opskriften på kagegrise
Kagegrise kan udstikkes i ønsket størrelse, og derfor kan bagetiden variere.
Mindre grise skal bages lidt kortere, men vurdér selv hvornår du synes peberkagerne er godt bagt af.
Giv dem lidt kortere tid, hvis du ønsker en knap så afbagt kagegris.
Honningkagekrydderi
Som sagt skal der honningkagekrydderi i opskriften, og det kan du mange steder købe i supermarkedet.
Men du kan også lave din egen blanding.
Her skal du blande 25 gram kanel med 10 gram ingefær, 10 gram allehånde, 5 gram kardemomme, 5 gram muskatnød og 5 gram nelliker.
Det giver 60 gram honningkagekrydderi - og du skal altså anvende 10 gram i denne opskrift.
Se også disse opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Lone
Hej
Hvor køber I en udstikker til grisene?
Jeg har prøvet flere steder ...
Hanne Schou
Hej Holger
Jeg er bornholmer og bor i Snogebæk. Jeg glæder mig vildt til at afprøve din/bager Mortensen's opskrift på de 🐖. Mine børn er selvsagt opvokset med dem, og hvert år må jeg sende 🐖 til dem. Hvorend i verden de nu er. Ingen jul uden grise 🐖🎄
Spændende at se hvordan resten af verden modtager vores bornholmske delikatesse 😋🐖
Nice december til dig 🎄🎅❤️⭐️🐖Kærlige julehilsen Hanne
Lone Mathilde Marie Jørgensen
Nåååh... hvor er de søde. 🐖 De skal bestemt være en del af mine julesmåkager. Jeg har købt flere poser kagemel på nettet. Det tror jeg, jeg vil bruge i stedet for alm hvedemel. Jeg vil give dem sløjfe om mavsen og pakke pænt i cellofanpose. Så bliver de en sød værtindegave til de mange julebesøg i december. Bagehilsen fra Nordjylland 🎅
Jolanda
Det var dog en vældig sød idé.