• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Kager › Bornholmske kagegrise

Bornholmske kagegrise

billederesultat for bornholmske kagegrise
4.8 fra 15 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
83
SHARES
FacebookMessenger83PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  22. juni 2023 - Udgivet:  6. december 2022

Se her hvordan du bager bornholmske kagegrise, der er lækre peberkager overtrukket med lyserød glasur. Opskrift fra Bager Mortensen i Nexø.

Bornholmske kagegrise er et kæmpe hit på Bornholm, hvor de hvert år op mod jul sælges i tusindvis.

Men hvordan laver man de lækre peberkager med lyserød glasur?

Jeg har været så heldig, at bagermester Karsten Mortensen i Købmagergade i Nexø lukkede mig ind i bageriet, gav mig opskriften og viste mig hvordan kagegrisene skal bages. Tak for det.

Så her får du bagerens egen opskrift på de bornholmske julekager.

bagermester Karsten Mortensen fra Bager Mortensen i Nexø
Her er bagermester Karsten Mortensen fra Bager Mortensen i Nex ved at lægge glasur på de bornholmske kagegrise. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Kagegrisene er en bornholmsk tradition, men der er forskel på hvor hårdt peberkagerne bages.

I Nexø er afbagningen ret hård - som angivet i opskriften herunder - mens man andre steder, blandt andet i Rønne, bager kagegrisene i lidt kortere tid.

Opskrift på kagegrise

billederesultat for bornholmske kagegrise
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Bornholmske kagegrise

4.80 fra 15 stemmer
Se her hvordan du bager bornholmske kagegrise, der er lækre peberkager overtrukket med lyserød glasur. Opskrift fra Bager Mortensen i Nexø.
Forb. tid 45 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Samlet tid 1 time t 15 minutter min
Antal: 20 stk.
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Kalorier: 232
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 700 g hvedemel
  • 300 g sukker
  • 100 g smør - eller margarine, meget blødt
  • 10 g hjortetaksalt
  • 10 g honningkagekrydderi - se længere nede
  • 200 g vand
Lyserød glasur
  • flormelis
  • Lidt vand
  • rød konditorfarve

Fremgangsmåde
 

  1. Alle ingredienserne til peberkagedejen æltes grundigt sammen til en ensartet masse.
  2. Lad dejen hvile på køkkenbordet i ca. 30 minutter.
  3. Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
  4. Rul derefter dejen ud til en tykkelse på ca. 5-6 millimeter. Husk mel på bordet, så dejen ikke hænger fast.
    kagegrise udstikkes af peberkagedej
  5. Udstik til de flotte kagegrise - udstikkere kan købes i diverse butikker. Det må gerne være en stor gris. Dejen kan også udstikkes i andre former, men så er det selvfølgelig ikke de rigtige kagegrise.
  6. Lægges på bageplade med bagepapir. Husk, at kagegrisene hæver lidt under afbagningen, så hold lidt afstand.
    kagegrise klar til bagning
  7. Bag de bornholmske kagegrise i ca. 30 minutter. Kagegrisene skal nemlig være godt afbagte og hårde i konsistensen.
    færdigbagte kagegrise
  8. Lad kagegrisene køle af.
  9. Lav glasur af flormelis, lidt vand og rød konditorfarve, så du får en lyserød glasur.
    bormholmske kagegrise overtrækkes med glasur
  10. Pynt kagegrisene og lad glasuren stivne. Hos Bager Mortensen gør man det ved at lægge oversiden af kagegrisen ned i glasuren og derefter tage den op. Så nemt er det.
    kagegrise hos bageren

Næringsindhold

Kalorier: 232kcalKulhydrater: 44gProtein: 4gFedt: 5gMættet fedt: 3gFlerumættet fedt: 0.3gEnkelumættet fedt: 1gTransfedt: 0.2gKolesterol: 11mgNatrium: 34mgKalium: 42mgKostfibre: 1gSukker: 18gVitamin A: 126IUVitamin C: 0.1mgCalcium: 10mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Noter til opskriften på kagegrise

Kagegrise kan udstikkes i ønsket størrelse, og derfor kan bagetiden variere.

Mindre grise skal bages lidt kortere, men vurdér selv hvornår du synes peberkagerne er godt bagt af.

Giv dem lidt kortere tid, hvis du ønsker en knap så afbagt kagegris.

bager Mortensens bageri i Købmagergade i Nexø
Karsten Mortensens bageri i Nexøgade i Nexø, hvor du ved juletid blandt andet finder de lyserød kagegrise. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Honningkagekrydderi

Som sagt skal der honningkagekrydderi i opskriften, og det kan du mange steder købe i supermarkedet.

Men du kan også lave din egen blanding.

Her skal du blande 25 gram kanel med 10 gram ingefær, 10 gram allehånde, 5 gram kardemomme, 5 gram muskatnød og 5 gram nelliker.

Det giver 60 gram honningkagekrydderi - og du skal altså anvende 10 gram i denne opskrift.

Se også disse opskrifter:

  • Brunkager
  • Fedtebrød
  • Vaniljekranse
  • Pebernødder
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Lone

    december 12, 2024 at 5:06 pm

    Hej
    Hvor køber I en udstikker til grisene?
    Jeg har prøvet flere steder ...

    Svar
  2. Hanne Schou

    december 01, 2024 at 10:30 pm

    Hej Holger
    Jeg er bornholmer og bor i Snogebæk. Jeg glæder mig vildt til at afprøve din/bager Mortensen's opskrift på de 🐖. Mine børn er selvsagt opvokset med dem, og hvert år må jeg sende 🐖 til dem. Hvorend i verden de nu er. Ingen jul uden grise 🐖🎄
    Spændende at se hvordan resten af verden modtager vores bornholmske delikatesse 😋🐖
    Nice december til dig 🎄🎅❤️⭐️🐖Kærlige julehilsen Hanne

    Svar
  3. Lone Mathilde Marie Jørgensen

    november 20, 2024 at 10:20 am

    Nåååh... hvor er de søde. 🐖 De skal bestemt være en del af mine julesmåkager. Jeg har købt flere poser kagemel på nettet. Det tror jeg, jeg vil bruge i stedet for alm hvedemel. Jeg vil give dem sløjfe om mavsen og pakke pænt i cellofanpose. Så bliver de en sød værtindegave til de mange julebesøg i december. Bagehilsen fra Nordjylland 🎅

    Svar
    • Jolanda

      november 20, 2024 at 12:30 pm

      Det var dog en vældig sød idé.

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required