Borgmesterstang er godt, gammeldags bagværk, som oser af hygge. Her med en lækker wienerdej og fyld af mandler, marcipan og remonce.
Borgmesterstang blev solgt i alle bagerbutikker, da jeg var lille, men de er røget ud af manges sortiment, når det gælder kringle og den slags kager.
Så må man bage dem selv, og det har jeg gjort med skiftende succes, indtil jeg nåede til dette resultat.
En wienerstang, der smager og dufter, som den skal. Ren hygge til en søndag eftermiddag, når man kommer ind fra kulden.
Opskrift på en borgmesterstang
Borgmesterstang
Ingredienser
- 50 g gær
- 0,5 dl vand - koldt
- 1 dl mælk - kold
- 1 stk æg
- 4 spsk sukker
- 5 dl hvedemel - eventuelt mere
- 200 g smør
Remonce
- 100 g smør - blødt
- 80 g sukker
- 1 dl mandler - smuttede og hakkede
- 100 g marcipan
- 1 dl rosiner - kan udelades
Pynt
- 1 stk æg - sammenpisket
- mandler - smuttede og hakkede
Fremgangsmåde
Wienerdejen
- Opløs gæren i det kolde vand og mælk.
- Tilsæt æg og sukker, rør rundt. Tilsæt de første fire dl. hvedemel og rør det sammen.
- Tilsæt den sidste dl. hvedemel, mens du rører - og senere ælter dejen sammen. Du skal ikke ælte længe, men blot sørge for at få samlet dejen i en kugle, som skal hæve koldt i et kvarter.
- Når dejen er hævet, ruller du den ud til ca. 50 x 50 cm. Skær det kolde smør i skiver og fordel dem på halvdelen. Fold den anden halvdel over smørret.
- Rul dejen med smørret i og fold den i tre lag: Tag den ene tredjedel og rul over det midterste stykke, tag den sidste tredjedel og fold indover. Stil dejen køligt i et kvarter.
- Nu gentager du processen: Rul dejen ud, fold den i tre lag og lad den hvile køligt i et kvarter. Gentag det en tredje gang.
- Når dejen har stået køligt i tre gange tre kvarter, er du klar til at smøre remonce på.
Remonce
- Pisk blødt smør og sukker godt sammen. Riv marcipanen ned i massen og pisk den ind i remoncen.
- Hæld mandlerne ned i kogende vand, lad dem stå et par minutter og smut dem. Hak dem groft og bland dem i remoncen. Bland rosinerne med, hvis du vil have rosiner i wienerstangen.
Borgmesterstang
- Nu ruller du dejen ud i en rektangel, ca. 45 cm. lang og 30 bred. Skær tre strimler på langs.
- Fordel remoncen på midten af hver strimmel og fold dejen om fyldet. Luk sammenføjningerne, så godt du kan.
- Kom de tre fyldte dejruller hen på bagepladen og flet dem med sammenføjningerne nedad.
- Når du har et fletning, sætter du den til hævning i 20 minutter.
- Pisk et æg sammen, pensel stangen og drys hakkede mandler på toppen.
- Bag borgmesterstangen i 20 minutter ved 225 grader, lidt over 200 grader med varmluft. Nu er den lækre stang klar til servering.
Få tilsendt opskriften på mail
Fakta og tip
Borgmesterstang er opfundet af bagermesteren Jacob Nicolai Marstrand, der ejede Marstrands Bageri i København.
Marstrand blev borgmester i 1904 for Magistratens 4. afdeling, og hans lækre wienerstang fik selvfølgelig navn derefter.
Du kan udelade marcipan, så laver du blot remoncen ved at skolde, smutte og hakke 100 gram mandler, 100 gram smør og 100 gram sukker.
Se også andre bageopskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: