Rødvine fra Beaujolais er oftest lette, frugtige og saftige vine lavet på druen Gamay. Tredje torsdag i november er Beaujolais nouveau dag.
Beaujolais er en region i Frankrig, der er særligt kendt for deres lyse og lette rødvine.
Den årlige begivenhed Beaujolais nouveau gjorde danskerne særligt kendt med de helt friske og unge Beaujolais-vine, der kunne drikkes i rå mængder i bedste glou glou-stil (direkte oversat fra fransk ”glug-glug”, hvilket vil sige, at det ryger meget nemt ned).
Beaujolais kan dog andet og mere end de letdrikkelige vine og byder også på fantastiske kvalitetsvine med masser af smag og lagringspotentiale.
Mellem Bourgogne og Rhône
Beaujolais ligger i den sydlige del af Bourgogne og producerer primært rødvin på druen Gamay. De har dog også en minimal produktion af hvidvin (1%) – primært på druen Chardonney.
Selvom Beaujolais ligger tæt op ad det nordlige Rhône, så har Gamay-druen mere til fælles med Bourgogne-druen Pinot Noir end Rhônes signaturdrue Syrah.
Smag og aroma
Gamay er nemlig en drue, der har masser af syre, en lav til medium mængde tanniner og er domineret af noter af friske røde bær og frugter.
Det giver de lyse og lette velkendte vine fra Beaujolais, der er frugtige og saftige.
Men Beaujolais kan have mange forskellige udtryk og kan også have en kraftigere smag med noter af blommer og bananer.
De bedste og mest interessante vine findes i den nordlige del af regionen, hvor de 10 bedste områder ligger placeret – de såkaldte Cru’er.
Enkeltdruevin til her og nu
Rødvinene i Beaujolais er typisk enkeltdruevin på Gamay – den blendes altså sjældent med andre druer.
De fleste vine er lavet til at skulle drikkes her og nu, mens de er friske og unge og har deres friske og frugtige smag.
De fadlagres typisk ikke, og langt de fleste egner sig heller ikke til lagring. Får du dog fingre i nogle af Cru’erne fra for eksempel Morgon, Moulin á Vent eller Fleurie kan de dog med fordel lagres på flasken.
Beaujolais og mad
De lette og frugtige vine passer godt til mange slags mad. De kan både drikkes alene eller sammen med både fisk og tungere kødretter eller til snacks og tapas.
Generelt er det en god ide at smage på vinen, inden du beslutter hvad den skal drikkes til. Brug din intuition til at fornemme, hvad du har lyst til at spise til netop den specifikke vin.
Læs mere om hvordan du parrer mad og vin her:
Sådan vælger du den bedste vin til maden
Beaujolais nouveau
Beaujolais nouveau betyder ”Ny Beaujolais” og indikerer, at den nyhøstede druemost lynhurtigt bliver lavet til en letdrikkelig vin. Efter at have gæret i få uger, frigives den til salg på den tredje torsdag i november.
Beaujolais nouveau toppede i 1980’erne, hvor den purunge vin blev solgt med rekordfart. Men derefter gik det ned ad bakke, da forbrugerne blev trætte af de lyse og lette vine og gik over til at drikke tungere og mere fyldige rødvine.
De lette vine fra Beaujolais fik et dårligt ry og nogle vinbønder gik over til at producere de mere fyldige Beaujolaiser.
Det betyder dog ikke, at det ikke stadig kan være en skøn oplevelse at smage de unge og friske vine på Gamay-druen. I dag er Beaujolais nouveau ved at blive en happening igen, og flere vinbarer i Danmark holder arrangementer den tredje torsdag i november, som er officiel Beaujolais nouveau dag.
Kilder: WSET, Wine Folly.
Få mere viden om vin i disse artikler:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: