• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Beaujolais

Beaujolais

Beaujolais nouveau
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  20. juni 2024 - Udgivet:  17. november 2021

Rødvine fra Beaujolais er oftest lette, frugtige og saftige vine lavet på druen Gamay. Tredje torsdag i november er Beaujolais nouveau dag.

Beaujolais er en region i Frankrig, der er særligt kendt for deres lyse og lette rødvine.

Den årlige begivenhed Beaujolais nouveau gjorde danskerne særligt kendt med de helt friske og unge Beaujolais-vine, der kunne drikkes i rå mængder i bedste glou glou-stil (direkte oversat fra fransk ”glug-glug”, hvilket vil sige, at det ryger meget nemt ned).

Beaujolais kan dog andet og mere end de letdrikkelige vine og byder også på fantastiske kvalitetsvine med masser af smag og lagringspotentiale.

Mellem Bourgogne og Rhône

Beaujolais ligger i den sydlige del af Bourgogne og producerer primært rødvin på druen Gamay. De har dog også en minimal produktion af hvidvin (1%) – primært på druen Chardonney.

Selvom Beaujolais ligger tæt op ad det nordlige Rhône, så har Gamay-druen mere til fælles med Bourgogne-druen Pinot Noir end Rhônes signaturdrue Syrah.

Smag og aroma

Gamay er nemlig en drue, der har masser af syre, en lav til medium mængde tanniner og er domineret af noter af friske røde bær og frugter.

Det giver de lyse og lette velkendte vine fra Beaujolais, der er frugtige og saftige.

Men Beaujolais kan have mange forskellige udtryk og kan også have en kraftigere smag med noter af blommer og bananer.

De bedste og mest interessante vine findes i den nordlige del af regionen, hvor de 10 bedste områder ligger placeret – de såkaldte Cru’er.

Enkeltdruevin til her og nu

Rødvinene i Beaujolais er typisk enkeltdruevin på Gamay – den blendes altså sjældent med andre druer.

De fleste vine er lavet til at skulle drikkes her og nu, mens de er friske og unge og har deres friske og frugtige smag.

De fadlagres typisk ikke, og langt de fleste egner sig heller ikke til lagring. Får du dog fingre i nogle af Cru’erne fra for eksempel Morgon, Moulin á Vent eller Fleurie kan de dog med fordel lagres på flasken.

Beaujolais og mad

De lette og frugtige vine passer godt til mange slags mad. De kan både drikkes alene eller sammen med både fisk og tungere kødretter eller til snacks og tapas.

Generelt er det en god ide at smage på vinen, inden du beslutter hvad den skal drikkes til. Brug din intuition til at fornemme, hvad du har lyst til at spise til netop den specifikke vin.

Læs mere om hvordan du parrer mad og vin her:

Sådan vælger du den bedste vin til maden

Beaujolais nouveau

Beaujolais nouveau betyder ”Ny Beaujolais” og indikerer, at den nyhøstede druemost lynhurtigt bliver lavet til en letdrikkelig vin. Efter at have gæret i få uger, frigives den til salg på den tredje torsdag i november.

Beaujolais nouveau toppede i 1980’erne, hvor den purunge vin blev solgt med rekordfart. Men derefter gik det ned ad bakke, da forbrugerne blev trætte af de lyse og lette vine og gik over til at drikke tungere og mere fyldige rødvine.

De lette vine fra Beaujolais fik et dårligt ry og nogle vinbønder gik over til at producere de mere fyldige Beaujolaiser.

Det betyder dog ikke, at det ikke stadig kan være en skøn oplevelse at smage de unge og friske vine på Gamay-druen. I dag er Beaujolais nouveau ved at blive en happening igen, og flere vinbarer i Danmark holder arrangementer den tredje torsdag i november, som er officiel Beaujolais nouveau dag.

Kilder: WSET, Wine Folly.

Få mere viden om vin i disse artikler:

  • Hvor stammer vin fra? Bliv klogere på georgisk vin
  • Naturvin: Hvad er forskellen på økologisk og naturvin?
  • Orange vin - hvad er det? Læs om den nye vintype her
  • Vinsmagning - nem guide til smagning af vin
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her