• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Babymajs - fakta og derfor må du ikke spise dem rå

Babymajs - fakta og derfor må du ikke spise dem rå

Babymajs
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  27. juli 2020 - Udgivet:  27. juli 2020

Indhold

  1. Babymajs er en yndet spise i asiatisk mad. Og herhjemme er vi også glade for de bittesmå majs. Læs fakta samt se, hvorfor de altid skal koges før brug.
  2. Derfor skal de altid koges
  3. Næringsindhold friske og rå
  4. Opbevaring
  5. Tigerrejer og grønsager i chilisauce (til wok eller pande)
  6. Thai beef salad - bøfsalat med flanksteak og grønt

Babymajs er en yndet spise i asiatisk mad. Og herhjemme er vi også glade for de bittesmå majs. Læs fakta samt se, hvorfor de altid skal koges før brug.

Babymajs har det perfekte navn, for de små majskolber ligner babyer til de store. Og på en måde passer det også. De små majs, også kaldet fingermajs, er nemlig majskolber, der ikke er udviklet endnu. De dyrkes primært i USA og Thailand, og elskere af asiatisk mad vil garanteret have brugt dem i stir fry-retter.

Der findes to metoder til at dyrke babymajs: Den ene er med almindelige majsplanter, hvor man høster de små majsskud, når de er ca. 10 centimeter lange, den anden er deciderede babymajsplanter. Uanset resultatet er det en proces, hvor man skal være omhyggelig med høsttidspunktet. Gør man det for tidligt, vil de være umodne, og for sent vil de have begyndt at danne den senede midte, vi kender fra almindelige majskolber.

Derfor skal de altid koges

Det kan være fristende at bruge friske babymajs rå i for eksempel en salat, men det er en dårlig ide. Fødevarestyrelsen oplyser, at de små kolber altid bør koges, før de spises. Det er svært at fjerne alle bakterier fra dem på grund af deres takkede form, og der er set tilfælde herhjemme, hvor folk er blevet syge af at spise majsene rå.

Skal du være på den sikre side, skal du derfor give babymajs et hurtigt opkog, før du bruger dem som snack eller i salater. Det samme skal du for øvrigt med sukkerærter, som også kan have bakterier på overfladen, der ikke kan skylles væk under den kolde hane.

Næringsindhold friske og rå

Det er muligt at købe de små kolber frosne, på dåse og rå. De rå majs er rig på C-vitaminer og folat, derudover har de et pænt indhold af kalium, magnesium og kalk. Her ses næringsværdien for henholdsvis 100 gram rå babymajs og 100 gram fra Coops minimajs på dåse. Som du kan se, er forskellen minimal.

Rå babymajsBabymajs på dåse
Energi37 kalorier28 kalorier
Proteiner2,3 gram1,6 gram
Kulhydrater4,6 gram4,1 gram
Fedt0,5 gram0 gram
Kostfibre2,3 gram2,4 gram

Opbevaring

De rå babymajs skal opbevares i en lukket pose i køleskabet. I dåse kan de holde sig et par år ved stuetemperatur i et skab. Har du først åbnet dåsen, skal resten af de bittesmå kolber over i en plastikpose eller bøtte og kan derefter holde sig tre-fire dage på køl.

Her er asiatiske retter, hvor du sagtens kan tilføje babymajs:

Tigerrejer og grønsager i chilisauce (til wok eller pande)

5 fra 5 stemmer
Her er en opskrift på tigerrejer og grøntsager i wok (eller pande). En lækker aftensmad med tigerrejer, der steges med bla. sukkerærter og peberfrugt.
Gå til opskrift
Tigerrejer og grønsager i chilisauce

Thai beef salad - bøfsalat med flanksteak og grønt

4.7 fra 19 stemmer
Thai beef salad er en nem salat, der anvendes som hovedret. Med flanksteak og inspireret af det thailandske køkken. Smagt til med blandt andet fish sauce.
Gå til opskrift
thai beef salad
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her