Alkoholfri vin gennemgår en omfattende proces for at fjerne alkoholen og kan indeholde adskillige tilsætningsstoffer og aromastoffer.
Ligesom alkoholfri øl bliver stadigt mere populære, har alkoholfri vin også fundet vej til det danske marked.
Skal man køre bil, er gravid eller blot ikke ønsker promillerne, kan alkoholfri vin eller øl være gode alternativer til de ofte meget søde sodavand, saft eller juice.
Men hvad er alkoholfri vin egentligt? Laves det som almindelig vin eller hvad er der i? Fødevareekspert og vinmager Charlotte Mithril har set nærmere på alkoholfri vin.
Hvad er alkoholfri vin?
Alkoholfri vin laves som udgangspunkt på samme måde som almindelig vin. Forskellen er, at man efter gæringsprocessen fjerner alkoholen fra den færdige vin. Denne proces kan dog være temmelig omfattende.
Ifølge den danske lovgivning må alkoholfri vin indeholde op til 0,5 % alkohol, men mange varianter indeholder mindre eller slet ingen alkohol.
Sådan fjernes alkoholen
Fjernelsen af alkohol kan ske på flere måder.
En metode er ved vakuumdestillation, hvor vinen destilleres under meget lavt tryk ved stuetemperatur. På denne måde for man alkoholen til at fordampe.
Fordelen ved denne metode er, at de ikke-flygtige bestanddele af vinen som syrer, fenoler, sukker, vitaminer og mineraler bevares samtidig med, at man ikke lader vinen komme op på en høj temperatur, der kan give en kogt smag. De flygtige aromastoffer kan dog stadig mistes, og de spiller en stor betydning for vinens samlede duft og smagsprofil.
En anden metode er via omvendt osmose, hvor vinen ledes gennem et filter med meget små porer, hvor kun alkohol og vand (og et par flygtige syrer) kan passere. Alkoholen destilleres derefter så alkoholen skilles fra, og de resterende stoffer og vand blandes med sukker og smagsstofferne, der blev skilt fra ved filteret.
Forarbejdning ændrer smagen
Alkoholfri vin beskrives ofte som en almindelig vin, hvor alkoholen ”blot” er fjernet efterfølgende fra den færdige vin.
Begge metoder til at fjerne alkoholen er dog omfattende processer, der uundgåeligt vil ændre på smagen af vinen.
Det er sjældent angivet på vinen, hvilken af de to metoder der er anvendt.
Tilsætningsstoffer og aromastoffer
I princippet skulle en alkoholfri vin altså indeholde det samme som en almindelig vin – blot uden alkoholen. I praksis er det dog ikke altid, hvad man finder.
Alkohol er med til at konservere vinen, så den kan holde sig over længere tid. Når alkoholen fjernes, påvirker det dermed vinens holdbarhed.
Det løser nogle producenter ved at tilsætte konserveringsmiddel, stabilisator, sulfitter og lignende tilsætningsstoffer til vinen.
For at kompensere for den ændrede/manglende smag, kan der også tilsættes aromastoffer.
Der begynder dermed at være langt fra den oprindelige smag af vinen, til den smagsoplevelse du får med den forarbejdede alkoholfri vin med tilsætnings- og aromastoffer.
Hvad med smagen?
Smager du en alkoholfri vin og forventer en smag som en typisk vin, kan du nemt blive skuffet.
Selvom der ikke var gjort andet end at fjerne alkoholen, så gør alkoholen meget for smagen og mundfornemmelsen af vinen. Den vil ofte opleves mere flad uden alkohol, og nogle af grundsmagene som for eksempel syre og sødme vil blive forstærket, da der ikke er alkoholen til at balancere dem.
Selve processen vil da også naturligt have en indflydelse. Jo mere bearbejdet vinen er ved for eksempel opvarmning, jo mere kan det smages på vinen. Alkoholfri vine kan godt gå hen og få en lidt kogt smag. Dette kan så forsøges kamufleret ved at tilsætte aromastoffer.
Tilsætningsstoffer og aromastoffer vil naturligt ændre smagen og kamuflere smagen af den oprindelige vin.
Ikke som almindelig vin
Der kan være rigtig mange gode grunde til at vælge en alkoholfri vin.
Forvent dog ikke en smag af vin som du kender den, når du skænker et glas vin uden alkohol. Ofte vil de være mere søde og måske lidt saftevandsagtige i smagen, og i en blindtest ville de højst sandsynligt falde igennem.
Selvom alkoholfri vin ikke giver samme smagsoplevelse som almindelig vin, kan de dog sagtens være et godt alternativ til de endnu sødere drikke som sodavand, saft eller juice.
Læs på etikken bag på flasken om der er tilsætningsstoffer og aromastoffer i vinen og smag dig ellers frem. Der kan være stor forskel på dem.
Kilder: Fødevarestyrelsen
Få mere viden om vin i disse artikler:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden