Hvordan skal man opbevare en flaske åbnet vin, og hvor længe kan den så holde sig? Her er svaret på hvad du gør, når du har en sjat vin tilbage i flasken.
Du kender sikkert det der med, at du har en åbnet vin, men er i tvivl om hvorvidt flasken efterfølgende skal i køleskabet eller stå på køkkenbordet.
Og hvor længe kan den åbnede flaske med vin så holde sig?
Her får du svaret på hvad du gør med rester af vin, som du gerne vil gemme til dagen efter eller senere.
Åbnet vin skal på køl
Og svaret på hvor du skal opbevare en åbnet vin er, at den altid skal i køleskabet.
Så ikke noget at stille den på køkkenbordet, kom den i stedet direkte i køleskabet når du er færdig.
Flasken skal lukkes til, og her kan du blot bruge en prop, og jeg plejer blot at anvende korkproppen.
Mange flasker vin sælges i dag med skruelåg, og her er det jo så endnu nemmere.
Læs også disse artikler:
Holdbarhed
Og hvor længe en flaske åbnet vin så kan holde sig på køl er en smagssag.
Jeg synes uden problemer at vinen kan holde sig op til en uge, endda uden man kan smage nævneværdig forskel.
Det afhænger dog af vinen, da nogle ret hurtigt taber smagen, mens andre vinder på at blive åbnet.
Men i hovedtræk skal du regne med, at en åbnet flaske vin kan holde sig en uge på køl.
Husk dog at tage vinen ud af køleskabet i god tid inden du skal drikke den, så når at blive mindst 15 grader inden du hælder den i glasset.
Måske trænger du også til en lækker Aperol Spritz.
Holdbarhed på papvin
Og vi kan da også lige tage holdbarheden på papvin, den såkaldte bag-in-box vin, der er blevet særdeles populær de senere år.
Faktisk sælges en ret stor del af vinen i Danmark i dag i papkartoner, og her kan man nu få en ret god vin.
Holdbarheden kan svinge en del, men jeg synes der er en god tommelfingerregel.
En hvidvin i bag-inbox holder op mod fire uger, mens en rødvin i papkarton kan holde lidt længere. Normalt en uge eller to mere.
Og det er altså holdbarheden efter at du har taget hul på vinen.
Er gammel vin farlig?
Måske sidder du nu og tænker på, om åbnet vin er farlig, hvis den bliver for gammel?
Og nej, den er ikke farlig at drikke.
I værste fald smager den bare dårligt, og så smider den ud.
Men du bliver ikke syg af det.
Når vinen får ilt, begynder den at oxidere, og det er derfor den mister sin smag.
Se også disse artikler:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
David
Skal bag in a box papvin også stilles i køleskabet til opbevaring, efter den er åbnet?
Holger Rørby Madsen
Hej David
Ja, jeg vil helt klart anbefale, at man opbevarer en åben bag in box vin på køl - uanset hvilken type der er tale om.
Alt det bedste
Holger
Jesper Hvilsom
Der kommer ikke ilt til en bag in a box vin efter åbning, da det jo er det atmosfæriske tryk der presser vinen ud af posen, når man åbner ventilen.