Sukkerguide: Kan rรธrsukker erstatte stรธdt melis? Er palmesukker sundt? Her fรฅr du en oversigt over de mange forskellige typer sukker og deres anvendelsesmuligheder.
Sukker sรธder, understรธtter madens smag, giver konsistens og er uundvรฆrlig i kรธkkenet. Men der er mange forskellige slags sukker at vรฆlge i mellem, sรฅ for at give dig et overblik over typerne har vi lavet en sukkerguide.
Fรธr i tiden var der to slags sukker i danske hjem: Stรธdt melis og sukkerknalder, men den tid er forlรฆngst forbi. Rรธrsukker, brun farin, flormelis og palmesukker er blot nogle af de mange slags, der forsรธder tilvรฆrelsen nu.
Fรฆlles for de mange forskellige sukkertyper er, at de indeholder mange kulhydrater og ikke har en nรฆringsmรฆssig vรฆrdi.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder spiser max. 50 gram sukker om dagen, mรฆnd 70 gram. Sรฅ nรฅr vi spiser det, er det bare om at nyde det.
Hvidt sukker
Det mest almindelige i Danmark og derfor fรธrst i vores sukkerguide. Indtil 1800-tallet brugte vi honning og rรธrsukker fra udlandet, nรฅr vi skulle sรธde maden.
Men da den tyske kemiker Marggraf fandt ud af, at man kunne lave sukker af sukkerroer, รฆndrede vanerne sig totalt.
Herhjemme blev der dyrket sukkerroer i stor stil, sรฆrligt i Sydsjรฆlland, og den dag i dag stammer det meste af vores sukker fra gรฅrde pรฅ Lolland-Falster og i Sydsjรฆlland.
Det hvide sukker er krystaller, der opstรฅr, efter roens rรฅsaft er blevet kogt og centrifugeret.
Anvendelse: Hvidt sukker kan bruges til alt, da det har en sรธd, neutral smag. Blandt til bagning af eks. chokoladekage.
Flormelis
Denne sukkertype stammer fra det hvide sukker, som er blevet knust og sigtet. Der vil altid vรฆre antiklumpningsmiddel i flormelis, sรฅ det ikke klumper sig sammen og bliver hรฅrdt.
I Dansukkers flormelis er der for eksempel tilsat to procent kartoffelmel.
Anvendelse: Isรฆr godt til glasur og fondant og som drys til at pynte en kage eller lignende. Pรฅ grund af antiklumpningsmidler er flormelis ikke ideelt til drinks med alkohol. Her kan der danne sig en grumset bund i glasset. Serveres ogsรฅ ofte til eks. รฆbleskiver.
Perlesukker
Igen en sukkertype lavet pรฅ sukkerroer. Perlesukker er krystaller som det hvide sukker, men det er kogt i lรฆngere tid for at fรฅ de store krystaller frem.
Anvendelse: Til at strรธ pรฅ kanelsnegle og kager som pynt.
Rรธrsukker
De mest almindelige typer er det brune og det hvide rรธrsukker. Begge laves af sukkerrรธr, men hvor det lyse rรธrsukker ogsรฅ kan indeholde sukker fra sukkerroer, er det mรธrke en blanding af sukkerkrystaller og sirupsrester (melasse).
Siruppen giver det brune rรธrsukker sin lรฆkre, lidt brรฆndte smag.
Anvendelse: Giver ekstra smag til kaffen og teen. Kan erstatte det hvide sukker i stort set alle retter og brรธd.
Muscovadorรธrsukker
Der findes bรฅde mรธrkt og lyst muscovadosukker og begge hรธrer naturligvis til i en sukkerguide. Begge slags stammer fra sukkerrรธr pรฅ Mauritius, og er uraffineret rรธrsukker tilsat sirup.
Det giver navnlig den mรธrke muscovadosukker en kraftig, krydret smag. Faktisk er muscovadorรธrsukker den mest krydret form for sukker, der findes.
Anvendelse: Til brรธd, kager, saucer og meget andet. Den mรธrke giver brownies og andre chokoladeprodukter mere fylde og en interessant smag.
Jaggery
Dette uraffineret sukker kan bรฅde laves af sukkerrรธr og saften fra kokos- og dadelpalmer. Saften tappes og koges ind til en flydende sukker, som hรฆldes i forme og sรฆlges i kegleformede toppe i for eksempel Indien.
Her skรฆrer man blot noget sukker af keglen, nรฅr man skal bruge det. I Danmark kan vi kรธbe pulveriseret jaggery i poser.
Anvendelse: Perfekt til chai og te. Ogsรฅ god til at sรธde grรธd og bagvรฆrk med, da den har en frugtagtig sukkersmag, som ikke er lige sรฅ sรธd som hvidt sukker.
Brun farin
Farin er et blandingsprodukt. Hvidt sukker og brun rรธrsukkersirup blandes og tรธrres.
Det er siruppens skyld, at brun faring kan klistre sammen til en hรฅrd knold, nรฅr fรธrst posen er รฅbnet. Det kan du undgรฅ ved at lรฆgge et lille stykke rugbrรธd ned til farinen i posen.
Anvendelse: Farin er uundvรฆrlig i nogle af danskernes yndlingskager: drรธmmekagen fra Brovst og brunsviger. I det hele taget er den lidt krydret smag dejlig i marinader sรฅvel som bagvรฆrk og i drikke som Irish Coffee.
Sirup
Sirup som vi kender den, nรฅr vi bager brunkager, er et restprodukt fra sukkerproduktionen.
Sirup er en sejtflydende sukkeroplรธsning, hvor en kombination af forskellige sukkerarter forhindrer en krystallisering.
Anvendelse: Kan erstatte sukker, men kan ogsรฅ bruges til at understรธtte hรฆvningen af brรธd. Ifรธlge Dansukker kan to spiseskefuld sirup i en halv liter dejvรฆske vรฆre med til at gรธre skorpen sprรธd, fremme hรฆvningen og sรธrge for, at brรธdet bliver saftigt.
Sukkersmagen kan ikke smages i brรธdet, da gรฆret fortรฆrer siruppen, mens brรธdet hรฆver.
Ahornsirup
Denne sirup er et naturligt produkt fra ahorntrรฆet.
Saften tappes fra trรฆet og koges ind til en tyndtflydende sirup, som har en helt sรฆrlig aromatisk smag.
Anvendelse: Som topping til yoghurt, skyr og grรธd. Tilsat hakkede valnรธdder er den et lรฆkkert supplement til ostebordet, og sรฅ smager ahornsirup forrygende hรฆldt over amerikanske pandekager og vafler eller indeni almindelige pandekager.
Kandis
Din bedstefar kaldte sikkert kandis for brystsukker. Det er betegnelsen, som de brune, sรธde klumper af sukker har gรฅet under i รฅrevis.
Kandis er store krystaller af sukker, der har fรฅet sin farve og smag af en langsom krystalisering.
Anvendelse: Kandis er fint at servere til varme drikke pรฅ grund af dens smukke form og farve.
Lรฆs ogsรฅ om honning
Da honning er det rene naturprodukt fra bierne, har vi ikke taget den med i vores sukkerguide.
Men du kan lรฆse om honning i denne artikel: Honning - fakta, opskrifter og viden.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Grethe Busk Stรฆhr
I Arla skyr m. skovbรฆr, bruges der ikke sukker , men sukkerarter, og hvad hedder de sukker arter, ?
steen thomsen
Er nogle sukkerarter mere usunde end andre. p.g. af fremstillingsmetoden. Cancer f.eks.
Ole
Der er intet sukker som er sundt, det vil altid bare vรฆre et simpelt kulhydrat, som sirup, honning og lignende... Den eneste forskel er, at nogle typer, som f.eks frugtsukker, og kokossukker, kan vรฆre helt ned til 1/3 af pรฅvirkningen af dit blodsukker, men det er pรฅ ingen mรฅde optimalt alligevel, det pรฅvirker dit helbred pรฅ enormt mange mรฅder, lige fra du putter det i munden og det pรฅvirker tรฆnderne, til det nรฅr ned i maven, og bliver delt op i glukose og fruktose, hvor fruktose kun kan nedbrydes af leveren, og der er en slem en til at give fedt lever, og sรฅ fรฅr blodsukkeret jo lige et spark som er roden til alt ondt. Af samme รฅrsag at Frugter bare er naturens slik, det er pรฅ ingen mรฅde sundt som de gerne vil have det til at lyde.
Jeanita
Du skriver i overskriften - er palmesukker sundt?
Hmm jeg vil personligt gerne vide mere om palmesukker aka kokossukker, dennes smag og hvad man kan bruge det til?
+ Hvilke sukker er sundeste at indtage?
Henrik
Kandis fรฅs i bรฅde lys og mรธrk udgave Den lyse bruges som ekstra sukker, nรฅr man brygger รธl. Mรธrk Muscovado bruges ogsรฅ i mรธrke รธltyper som f.eks. Russian Imperial Stout. MEN hvad er forskellen pรฅ perlesukker og lys kandis?
steen thomsen
Er nogle sukkerarter mere usunde end andre.