Solsikkefrø og andre kerner er billigere at købe i en dyrehandel. Men kan vi spise dem og spare penge, eller er de skadelige? Få svaret her.
Solsikkefrø er skønne i brød og som drys på salater. De smager godt, når de er ristet, og giver et godt knas. Det samme gør græskarkerner og andre frø.
Prisen er dog væsentlig lavere, hvis vi køber en hel pose afskallede solsikkefrø - det vi også kalder solsikkekerner - i en dyrehandel i stedet for i supermarkeder.
Fuglenes mad er simpelthen billigere, så hvorfor ikke slå et smut forbi den lokale dyrebutik og købe et kilo kerner for en tyver i stedet for et kilo målrettet mennesker for ca. 60 kr?
Når kernerne alligevel skal bruges i brød, og dermed bliver opvarmet, kan det vel ikke skade nogen. Det spurgte en af vores læsere om forleden, og derfor satte vi os til at undersøge sagen.
Færre krav til dyrefoder
- Der er ikke samme procedurer og kontrol med dyrefoder. Jeg kan ikke sige, at du vil blive syg af det, men vores klare anbefaling er, at du kun spiser det, der er målrettet mennesker.
Det er klar tale fra Ulrich Pinstrup, som er sektionsleder i Foder og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen. Han fortæller, at der er en lang række krav og procedurer, der skal opfyldes, når virksomheder producerer, pakker og sælger fødevarer til os mennesker.
Derudover foretager Fødevarestyrelsen af og til stikprøvekontrol. Solsikkefrø og andre kerner til vildfugle er ikke underlagt samme kontrol.
Det betyder, at de kan være opbevaret og høstet på en mindre hygiejnisk måde end frø og kerner, der er beregnet som menneskeføde. Med andre ord: det er helt pip at tage chancen.
- Rent juridisk blander vi os ikke i, hvad folk spiser derhjemme, men hvis du vil være helt sikker på, at du ikke bliver syg, skal du købe det, der har fødevarekvalitet, og er lavet til mennesker, siger Ulrich Pinstrup.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Simone Sundsvald
Er det alle arter af solsikkekerner man kan spise?